13 minut čtení, Lucia Pampurikova 07. 11. 2020

Zima, sníh, námraza na autě, led na cestách, minusové teploty a vy se potřebujete dostavit do práce, do školy, možná i na romantické večerní zasněžené rande. Důvodů, proč opustit váš vyhřátý pohodlný gauč a jít ven do té třeskuté zimy, je mnoho a nejdůležitější je v tomto případě správně se obléci. Nejlépe něčím hřejivým, co vás během chladných dnů pořádně zahřeje! Samozřejmě pokud jedete autem, nezapomeňte na zimní pneumatiky, bezpečnost je prvořadá.

panské džíny

Nezapomínejte, že během zimního období, radí naši odborníci, oblékat se ve stylu "na cibuli". To znamená, že vrstvíme, vrstvíme a ještě jednou, hádejte co, vrstvíme. Tílko, tričko s dlouhým rukávem, mikina, šála, rukavice, čepice a samozřejmě nesmí chybět kvalitní zimní bunda. Elegantnější variantou může být tílko, tričko s dlouhým rukávem, hrubší svetr, šála, čepice, rukavice a zimní bunda nebo zimní kabát.

Koupě zimní bundy může někdy představovat hotovou "maturitu".

Zimní bunda by měla především splňovat funkčnost. Účel proč byla stvořena, proto jako první bod je důležité, promyslet si, na co ji budeš potřebovat. Budeš ji nosit jen do práce? Budeš v ní sportovat? Chodit na turistiku či lyžovat v ní? Bude to bunda na příležitostné procházky či randění?

první rande

Na tyto otázky znáte odpověď jen vy. My, jako správný módní blog, vám pomůžeme při samotném výběru bundy, podle účelu použití.

Nabízíme vám stručný přehled zimních bund, kabátů a rady, které vám mohou být nápomocné při výběru vaší bundy, která vás bude provázet během chladných dní.

TRENDY ZIMNÍ BUNDY

Péřová bunda

Péřové bundy tě zahřejí ihned, avšak mnoho lidí je na peří alergických a celkově "péřovky" zavrhují, což je škoda, protože peří patří k nejkvalitnějším izolačním materiálům. Díky materiálu tyto bundy patří k elitě při přežití v extrémních podmínkách v zimě.

pansky zimní outfit

Další důvod, proč se péřové bundy dostaly do pozadí, bylo to, že peří pro své bezchybné fungování potřebuje sucho a mráz, ne vlhko jako je v posledních letech u nás. Při větší vlhkosti bunda časem ztrácí svou přirozenou voděodolnost. Výplň bundy (peří) se lepí k sobě a snižuje se jeho izolační schopnost.

Samozřejmě dnes už existují firmy, které se na péřové bundy specializují a zdokonalují jejich zpracování.

SYNTETICKÉ ZIMNÍ BUNDY

Bundy, vyrobeny ze syntetického materiálu, jsou na údržbu jednodušší, lehčí a na trhu najdete neskutečné
množství barevných kombinací, vzorů, střihů a také různé cenové kategorie. Díky této různorodosti je můžete velmi snadno zkombinovat s jakýmkoliv typem kalhot či riflí.

Barvy, které lahodí vašemu oku, začínají u klasických zimních barev jakými jsou černá, tmavomodrá, zelená, šedá a končí u zajímavější varianty jako je trendy bordó, královská modrá, žlutá či hnědá. Vaši novou bundu lze koupit i v trendy metalických barvách, vzorovanou nebo jen bláznivě barevnou.

Měla by mít vaše bunda kapuci nebo zvolíte bundu bez kapuce, jen s vyšším límcem?

Střihy zimních bund můžeme rozdělit do tří kategorií: 

  • dlouhé zimní bundy tzv. parky
  • krátké bundy - bombery
  • klasické zimní bundy s délkou po zadek

Každý model disponuje jiným zajímavým prvkem. Může jít o reflexní prvek na bundě, odnímatelnou kožešinu či kapuci, nespočet kapes a jiné...

PARKA

Moderního vzhled s dávkou sexappealu docílíte v trendy parce. Zimní bundu delšího střihu ocení muži, kteří potřebují zahřát, cítit se pohodlně, ale přesto vypadat jako z módního časopisu.

panská zimní bunda parka

S tímto jedinečným stylem se ztotožnili už velmi dávno i horolezci, vojáci a odvážní lidé (polárníci), kteří rádi objevují severní pól a milují dobrodružství mrazivých míst. Parku znají už od pradávna a dnes se pojmem parka označuje bunda s delším střihem, šňůrkami v pase, manžetami na rukávech, pravou nebo syntetickou odnímatelnou kožešinkou na kapuci a samozřejmostí jsou praktické kapsy, kterých je velké množství.

Náš tip: Parka v army stylu je top volba pro odvážné chlapy, kteří na sebe rádi upoutají každý ženský pohled.

panská zimní bunda

BOMBER BUNDA

Mladistvý look ve staré dobré klasice.

Bomber bunda byla v minulosti vyrobena čistě pro armádu. V té době to byl praktický moderní model, který uvítal každý voják, nejčastěji pilot.

Dnes, ve 21. století je oblíbeným kouskem každého muže, ať už v podobě tenké přechodné bundy nebo teplé kožené verzi s kožešinou uvnitř.

Tento model je nejvhodnější nosit v kombinaci s ležérním či sportovnějším stylem, s jednoduchým bavlněným tričkem nebo rolákem, k tomu stylové džíny a dokonalý outfit je na světě.

panská zimní bunda bombera

Naše rada: Pánové s plnější postavou, tedy s proslulým "pivním bříškem" tento model jistě ocení. Bomber bunda je totiž kratší model, ukončený elastickou manžetou / elastickým pásem, který lemuje bříško, takže bunda zbytečně neodstává.

černá panská zimní bunda bomber

KLASIKA

Neradi experimentujete? Máte rádi univerzálnost, všestrannost a jednoduchost?

Klasický střih, kterým neurazíte, ale ani nepřekvapíte. Bunda klasické délky po zadek, rovného nebo slim střihu, by určitě neměla chybět v žádném pánském šatníku. Je to sázka na jistotu. Model, který můžete nosit na pracovní setkání, na večerní procházky s vaší milou nebo i do školy.

panská zimní bunda žlutá

Bundu můžete perfektně zkombinovat s džíny, chinos kalhotami, svetrem či mikinou. Pokud preferujete klasiku před bizarností, ale přece jen černá bunda je příliš fádní záležitostí i pro vás, zkuste např. černou bundu v kombinaci s jinou barvou nebo s nějakým trendy vzorem.

zimní bunda panská černá

ZIMNÍ SPORTOVNÍ BUNDY

Je třeba rozmyslet si, zda potřebujete bundu na běh, turistiku, lyžování apod. Nebudete se přece potit při běhu v péřové bundě.

Čeho si všímat při výběru zimní bundy pro outdoorové aktivity?

Klíčový je vodní sloupec.

Všímejte si vysokého vodního sloupce hlavně u lyžařské zimní bundy, u tohoto typu není vlastnost jako prodyšnost tak důležitá. Důležitá je kombinace těchto dvou vlastností. Důležité jsou i detaily, které by vám neměli ujít, například zda bunda disponuje kapse na skipass, vnitřními a vnějšími kapsami, různými větráky či protisněhovou ochranou na konci rukávů.

panský zimní outfit na lyže

Co je to vodní sloupec?

Jde o pojem, který udává jakému množství vody (tlaku vody) dané zboží, v našem případě bunda, dokáže odolat, než vodu začne propouštět skrz.

Je udáván v milimetrech a čím vyšší je číselná hodnota vodního sloupce, tím vyššímu tlaku vody daný produkt odolá a je schopnější udržet vás v suchu. Obvykle se jako nepromokavý materiál označuje vodní sloupec 2000 mm a více.

Pokud se chystáte na lehkou turistiku do našich hor, tak vám postačí bunda s hodnotami vodního sloupce 5000 mm a prodyšnosti 5000 g / m2 / 24 hodin, ale ani vysoký sloupec vody vám nemusí zaručit, že voda neprosákne. Jde totiž také o to, jak jsou na výrobku řešeny švy, odvětrávání a také zipy.

zimní outfit

Dalším důležitým faktorem je odolnost proti větru

Venku nemusí být minus dvacet, abyste cítili neskutečný chlad. Dobře se o to postará i vítr. Vždyť to znáte, popraskané rty, štípající tváře a zima, která se vám dostává až pod kůži. Vítr pocitově snižuje teplotu, proto vás zimní bunda musí ochránit i před větrem.

Aby byl váš outdoorový kousek větru-vzdorný, používá se membrána mezi dvěma vrstvami materiálu. Možná jste už slyšeli slovo GORE-TEX nebo SYMPATEX. Jde o materiály, které se na takovou membránu využívají nejčastěji. Platí však, že čím větší je větru-vzdornost, tím více se snižuje prodyšnost materiálu.

Dávejte si pozor na prodyšnost materiálu (tzv. paropropustnost)

Prodyšnost je důležitým faktorem při výběru bundy na zimní turistiku nebo při běhu na lyžích, potřebujete totiž, aby bunda odváděla teplo z těla ven.

Prodyšnost materiálu je uváděna v gramech kapaliny, kterou přetransportuje 1 m2 materiálu za 24 hod.
Používá se i novější jednotka RET (Pa.m2 / W), která udává odpor materiálu proti odpařování. Čím je hodnota nižší, tím je paropropustnost vyšší.

Paropropustnost funguje ideálně při nízké teplotě a nízké vlhkosti vnějšího prostředí. Pro outdoorové aktivity je důležité, aby hodnoty RET nebyly vyšší než 6. Co to znamená v praxi?

To znamená, že za 24 hodin by měl být materiál schopen propustit více než 20 000 g / m2 vodních par.

Klasifikace látek v jednotkách Ret:

  • Ret <6 - velmi dobrá (> 20 000 g / m2 za 24 h)
  • Ret = 6 až 13 - dobrá (od 9 000 do 20 000 g / m2 za 24 h)
  • Ret = 13 až 20 - uspokojivá (od 5 000 do 9 000 g / m2 za 24 h)
  • Ret> 20 - neuspokojivá / nedostatečná (<5 000 g / m2 za 24 h)

Nakonec netřeba podcenit ani tepelnou odolnost

Jde o vlastnost materiálu, kdy je teplo, vytvořené vlastním tělem, izolované a nepropouští se ven. Tepelná odolnost se měří v jednotkách K.m2 / W. Čím je hodnota nižší, tím materiál lépe izoluje.

SOFTSHELL ZIMNÍ BUNDY

Dobrým společníkem proti větru, dešti či sněhu jsou i velmi dobře známé softshellové bundy.

panská softshellová bunda

Softshell je umělý funkční materiál (měkký, jemný) příjemný na nošení všude tam, kde je větrno, vlhko a deštivo. Jeho další super vlastností je, že je paropropustný, takže dokáže efektivně odvádět váš pot i při nadměrné fyzické aktivitě. Tyto bundy jsou ideální na sportování během chladnějšího počasí, např. při běhu vás nezatíží, nezpomalují a naopak příjemně zahřejí. Zimní softshellové bundy bývají často kombinovány, například s flísem, který vás dostatečně zahřeje.

ZIMNÍ KABÁTY (ZA ELEGÁNA)

Za elegána můžete být i během zimního období. Když potřebujete zazářit na pracovním setkání nebo jste pozváni na nádhernou elegantní svatbu v zimních měsících, outfit se zimním kabátem je tou správnou volbou.

panský zimní kabát

Jste vyšší, nižší ?? Máte rádi uhlazený elegantní pánský styl nebo spíše mladistvé rebelské kombinace?

Krátká příručka pro vás, jak si správně vybrat váš vysněný kabát.

Barevné kombinace

Klasické, ale i módní a elegantní barvy jako černá, hnědá (camel), tmavomodrá či šedá, budou vždy volbou na jistotu. Neutrální barvy, které nikdy nevyjdou z módy a právě naopak, dokonale dotvoří každý elegantní outfit.

zimní panský kabát

Máte rádi něco nového, extravagantnějšího? Váš šatník spíše podléhá novodobým trendům?

Zkuste kostkované kabáty, ve kterých budete vidět. Kostkovaný kabát může být dalším nadčasovým skvostem ve vašem šatníku. Jednoduchý, ale dokonalý outfit, kdy tento kousek vynikne, je určitě komplet s rolákem a chinos kalhotami.

panský kostkovaný kabát

Výběr kabátu podle postavy

K útlým postavám se dokonale hodí slim fit střih a i nadčasové oversized střihy, naopak páni s plnější postavou by se měli obloukem vyhýbat kabátům s opaskem. Jejich postavě polichotí spíše kabát rovného klasického střihu.

Při délce kabátu platí pravidlo:

Menší postavy = délka kratší, ale pokud pod kabátem nosíte sako, kabát musí být delší než sako.

Věříme, že jsme pomohli a ulehčili vám výběr vaší vysněné zimní bundy. Nezapomínejte, že investovat do tohoto kousku nemusí být vždy finančně náročné, avšak pokud jste milovník hor a turistiky, určitě se vyplatí lepší investice, abyste někde nezmrzli.