11 minut čtení, Lucia Pampurikova 14. 03. 2021

Na mušku jsme si dnes vzali nesmrtelný kousek pánského šatníku - rifle a stále více populárnější pánské chinos kalhoty. Víte co jsou chinos kalhoty a jaký je rozdíl mezi chinos a džíny?

Trocha terminologie na začátek neuškodí. Chinos kalhoty a džíny dnes s velkou oblibou nosí miliony mužů po celém světě. Patří do pánských šatníků už dlouhá léta a jejich historie sahá až do 19. století.

Rifle, texasky, džínsy nebo džíny znali už divocí kovbojové. Džíny používali jako část pracovního oděvu při hledání zlata. V roce 1873 jim "pracovní rifle" navrhli Jacob Davis a Levi Strauss. Ve druhé polovině 20. století už rifle znal celý svět jako součást trendy ležérních outfitů pro volnočasové aktivity.

A chinos? Jejich historie sahá do 19. století. Tehdy ještě nedokonalé chinos kalhoty "neohrabaného" střihu používali britští a francouzští vojáci jako součást uniformy. Zelené chinos perfektně sloužily k maskování před nepřáteli.

Proč název chinos? Chinos kalhoty nosili i španělští vojáci během španělsko-americké války, a protože látka, ze které se pánské chinos kalhoty ze začátku šily, pocházela z Číny, pojmenovali je Španělé chinos, což španělsky znamená čínsky.

Historických milníků by dnes už stačilo. Pojďte se spolu s námi podívat, kdo vyhrál napínavý souboj Rifle versus Chinos kalhoty. Kdo je váš favorit? Preferujete univerzálnost nebo spíše stylovost?

moderní pánské outfity v džínách a v chinos kalhotách

JAKÝ MATERIÁL SE POUŽÍVÁ PŘI VÝROBĚ MUST HAVE KOUSKŮ - RIFLÍ A CHINOS KALHOT?

Džíny jsou vyrobeny z rifloviny / džínoviny, silné bavlněné látky, která je speciálně tkaná, aby se vytvářelo, pro rifle typické, příčné žebrování. Kvalitní džíny jsou tlustší, pevnější a odolnější, tenké elastické skinny džínsy z dílny fast fashion výrobců tyto vlastnosti nemají. Chinos kalhoty jsou rovněž vyrobeny z bavlněné látky, avšak z tenčí než rifle a jsou příjemnější na dotek. Pro větší komfort při výrobě riflí i chinos kalhot se mísí bavlna s elastanem.

pánské modré chinos kalhoty

Náš tip: Při koupi riflí mějte na paměti, že při prvním zkoušení vám musí sedět "tak akorát", protože každodenním nošením povolí a roztáhnou se. Nekupujte příliš volné rifle. Ženy touží vidět muže v mírně upnutých džínách, aby si mohly vychutnat pohled na mužské pozadí.

roztrhané modré džíny

ODOLNOST MATERIÁLU vůči skvrnám

Zatím neexistuje žádný materiál na výrobu oděvů, který by byl zcela odolný vůči skvrnám. Avšak rifle a chinos kalhoty jsou v boji proti skvrnám celkem úspěšné. Nejlépe si se skvrnami a jinými nežádoucími skvrnami poradí riflovina. Věděli jste, že obecně rifle a oděvy z rifloviny není třeba vyprat ani po týdenním nošení?

ŽIVOTNOST U riflí je bezkonkurenčně nejdelší

Džíny na plné čáře vyhrávají i v kategorií delší životnosti. Vždyť byly navrženy a vyrobeny pro nevyzpytatelné prostředí divokého západu pro kovboje, hledající zlato během kalifornské zlaté horečky. Chinos kalhoty v minulosti nejčastěji využíval tvrdě pracující lid, který potřeboval kvalitní trvanlivý oděv, kvůli často těžkým pracovním podmínkám. Ve finále se také chinos kalhoty a i rifle mohou pochlubit dlouhou životností, avšak rifle jsou téměř nezničitelné.

pánské džíny modré a sivé

ROZMANITOST STŘIHŮ U RIFLÍ NEZNÁ KONKURENCI

Minimalismus a chinos kalhoty jdou ruku v ruce. Chinos jsou jednoduchého elegantního designu a můžete si je zakoupit:

  • v klasickém pohodlném regular střihu,
  • v mírně zúženém střihu slim fit střihu,
  • v přiléhavém úzkém skinny střihu.

Rifle jsou naopak střihově rozmanité. Během dlouhých let své evoluce prošly obdivuhodnými proměnami. Na trhu si můžete vybrat s následujících střihů:

  • slim - trendy obtažený střih především mladé generace s nízkým pasem
  • skinny - úzký / super obtažený střih riflí s mírně nižším sedem, které dokonale obtáhnou vaši siluetu. Skinny džíny jsou nejčastěji tenké elastické rifle.
  • straight - univerzální komfortní / volnější rovný střih riflí, který je mezi muži velmi oblíbený a populární.
  • regular nebo také tapered - moderní zužující se střih ideální pro muže, kteří nemají tolik štěstí a do upnutých skinny riflí se nevejdou. Taprered střih je mírně zužující střih, od pasu po stehna volnější, ale u kotníků úzký.
  • bootcut - volný střih riflí, rifle se na lýtkách rozšiřují. Bootcut je pohodlný střih pro muže, kteří rádi nosí rifle přes boty.
  • relaxed - oblíbený volný střih riflí, které se vyznačují nižším sedem a ležérním volným střihem.

CHINOS KALHOTY IDEÁLNÍ I PRO LETNÍ MÓDNÍ OUTFITY

PRODYŠNOST MATERIÁLŮ

Klasické ikonické rifle jsou méně prodyšné, nemluvíme o pohodlných bavlněných riflí s elastanem. Super elastické rifle nejsou téměř vůbec prodyšné, proto se v riflích často potíme. Naopak chinos kalhoty jsou mnohem více prodyšnější. Jsou lehké a mnohem komfortnější na nošení i během teplých letních dnů. Na vaše první letní rande během slunečných hřejivých dní můžete vyzkoušet módní kombinaci - trendy lněné košile a atraktivní varianta - krátké chinos kalhoty.

modré pánské chinos kalhoty a krátké modré chinos kalhoty

MOŽNOST VÝBĚRU BAREV U DŽÍN A U CHINOS KALHOT

Při možnosti výběru barvy kalhot, chinos vyhrávají na plné čáře. Pánské kalhoty chinos kromě jednobarevných červených, zelených, béžových, oranžových a jiných interesantních barev, můžete koupit i v originálnějším provedení s jemnými decentními vzory.

zelené pánské chinos kalhoty a šedé pánské chinos kalhoty

Kreativitě se meze nekladou, a pokud chcete vyniknout a na večírku toužíte být za hvězdu večera, zvolte chinos kalhoty proužkované nebo s trendy kostkovaným vzorem. Odvážnější muži si mohou dovolit i extravagantní vzory, které už na první pohled zaujmou celé vaše okolí.

pánské žluté chinos kalhoty a extravagantní pánské chinos kalhoty

Džíny při možnosti výběru barvy trochu zaostávají. Nejčastěji se barevné kreace riflí točí kolem klasického denimu, modré barvy v různých odstínech. Populární nadále zůstávají "barevné stálice" bílá, šedá a moderní černá barva. Výhodou při těchto barvách je jejich univerzálnost a neutrálnost. Při tvoření moderního outfitu si nemusíte zbytečně lámat hlavu s čím můžete vaše oblíbené černé nebo modré džíny kombinovat.

elegantní outfit béžový kardigan, modré rifle a sportovní outfit oranžová mikina, šedá bomber bunda a černé rifle

NEJVĚTŠÍ ROZDÍL MEZI DŽÍNY A CHINOS KALHOTY

Módní trendy se každým rokem mění nebo obměňují, ale přece existuje pár módních "stálic", které se naopak každým rokem těší stále větší popularitě. Zatímco různé módní hity vydrží na výsluní rok nebo dva, chinos kalhoty a džíny představují pro naše šatníky nestárnoucí nadčasový trend.

Největším rozdílem mezi džíny a chinos kalhotami je jednoznačně styl a stupeň / level formálnosti.

Buďte i vy na úrovni! Univerzální nadčasové chinos kalhoty působí uhlazením elegantním dojmem s detailně propracovaným designem. Chinos brázdí zlatou střední cestu mezi formálním oblekem a ležérními trendy džínami. Právě chinos kalhoty drží klíč k všestrannosti, jsou vhodné pro méně formální události, do kanceláře, do školy, na neformální pracovní setkání a také na první rande.

černé pánské kalhoty a bordové pánské chinos kalhoty

Nejikoničtější módní oděv všech dob, džíny, sice nenabízejí vysoký stupeň formálnosti, zato ale mají své fanoušky po celém světě. Mladá generace holduje stylovým nápaditým lookem s džíny. Roztrhané, černé nebo modré skinny rifle hrají důležitou roli při skládání módního outfitu ve vychytaném městském ležérním stylu.

modré a černé roztrhané džíny

Náš tip: Tmavě modré klasické rifle střihu straight nebo slim fit dokonale zapadnou do pracovního outfitu, na pracoviště kde mohou být rifle součástí "pracovní uniformy".

Rada na závěr: Nepleťte si chinos s cargo kalhotami. Cargo kalhoty jsou bavlněné kalhoty s nápaditými kapsami typickými pro trendy vojenský styl, chinos působí uhlazeným elegantním minimalistickým dojmem. Kapsy jsou nenápadné.

zelené pánské chinos kalhoty a zelené cargo kalhoty

Shrnutí: Rifle jsou jednoduše rifle. Je dost těžké jim konkurovat. V podstatě jsou nenahraditelné kvůli síle rifloviny, rozmanitým střihům a detailně propracovanému designu. Rifle 21. století mají jedinečný atraktivní vzhled. Na druhé straně, chinos kalhoty ve společenských kruzích na jisté úrovni, představují nejlepší volbu pro moderní sofistikovaný outfit s dostatečnou dávkou elegance a šmrncu. Každopádně rifle a základní barvy pánských chinos kalhot by měly tvořit součást pánského šatníku moderního muže.