12 minut čtení, Lucia Pampurikova 25. 04. 2021

Estetická úprava zevnějšku jako stříhání vlasů, zastřihávání vousů či hladké holení tvoří nedílnou součást moderního muže. Muži, kteří vsadí vše na první dojem, nám určitě dají za pravdu.

Není žádnou novinkou, že i muži chtějí vypadat k světu, líbit se sobě a také okolí. V dnešní moderní době je někdy obtížné udržovat krok s rychlou dynamickou dobou. Nejen módní trendy, ale i trendy v jiných oblastech se mění kosmickou rychlostí. Barbeři o tom vědí své.

Osvěžte váš vzhled! Seznamte se s nadčasovými trendy ve světě pánských holičů, Barberů a kadeřníků.

pánský střih u barbera

Vlasy krátkého střihu

U pánských účesů platí pravidlo, čím kratší, tím méně času na úpravu potřebujete. Krátké střihy vlasů jsou ideální volbou pro muže, kteří nemají takové štěstí s kvalitou vlasů. Vždyť sebevědomý, atraktivní a "IN" můžete být i s dokonale upravenými vlasy krátkého střihu.

NADČASOVÝ PÁNSKÝ STŘIH - BUZZ CUT

Jednoduchý oblíbený pánský střih pro muže, kteří raději věnují více času vydatným snídaním než stylingu vlasů. Buzz cut je krátký střih, který byl a nadále zůstává oblíbený sestřih mezi vojáky.

pánský střih u barbera - buzz cut

Pokud doma vlastníte kvalitní zastřihovač vlasů nebo fousů s různými nastavitelnými délkami, tak střih Buzz cut zvládnete i sami v pohodlí vaší koupelny. Vlasy stříháte všude do stejné krátké délky, ať už zvolíte sestřih téměř dohola nebo zastřihněte na pár centimetrový "účes", necháme to na vašem uvážení.

Obecně pánský střih Buzz cut nejvíce svědčí mužům s oválným tvarem obličeje nebo s tváří s výraznějšími lícními kostmi, avšak svým univerzálním provedením se hodí téměř každému muži. Buzz cut sestřih nosí i hollywoodské hvězdy jako např. Channing Tatum, Dominic Purcell nebo i populární Tom Hardy.

TRENDY CREW CUT

Cool klasika! Pánský střih na ježka, patří ke "stálicím" vlasových sestřihů. Není se čemu divit. Oblíbený pánský sestřih, který svou jednoduchostí, lehkým stylingem, univerzálností a nadčasovostí patří do top 10 nesmrtelných / nestárnoucích pánských sestřihů. Crew cut - Na ježka představuje rafinovanější a o něco delší verzi krátkého střihu Buzz cut. Vlasy jsou zepředu (nahoře) delší, na bocích a i temeni hlavy jsou postupně sestříhané do ztracena. Svrchní delší vlasy můžete pěkně upravit na jednu nebo druhou stranu.

pánský střih crew cut - na ježka

TREND ROKU 2021 - pánský sestřih IVY LEAGUE

Příbuzný střihu ježka, pánský sestřih Ivy League představuje horký trend roku 2021, který povstal z popela. Jde o delší verzi stále poměrně krátkého střihu Crew cut. Přední část vlasů je viditelně delší, boky a i temeno hlavy jsou postupně sestříhané. Chytrý barber zná několik rafinovaných variant střihu Ivy League. Sami budete v němém úžasu, kolik originálních mixů je možné namíchat.

SLYŠELI JSTE UŽ O UNDERCUT STŘIHU?

Moderní střih Undercut se již dlouhá léta udržuje na prvních příčkách v žebříčku oblíbenosti pánských střihů. Undercut se řadí mezi krátké sestřihy. Tento sestřih je ideální kombinovat s účesy Pompadour, Quiff nebo i Fringe. Undercut doprovázejí na velmi krátce ostříhané boky, ale vrch hlavy se pyšní delšími vlasy. Boky mohou být sestříhané fade technikou pěkně postupně do ztracena nebo jsou ostříhané na velmi krátkou jednotnou délku. Co řeknete, vyzkoušíte i vy sílu Undercut účesu?

LOW FADE, MID FADE NEBO HIGH FADE?

I svět Barber je pestrý a rozmanitý. Neexistuje zde jen "bílá a černá", naopak pokud je váš barber jedničkou ve svém oboru, tak se nemusíte bát vystoupit z komfortní zóny. Vyměňte starý sestřih za nový trendy střih, který oživí a zatraktivní váš aktuální nenápadný look.

KVALITNÍ ZÁKLAD VŠEHO JE FADE

Starý známý Fade pro ostřílené holiče nepředstavuje žádnou výzvu, stačí pokud máte na hlavě pár centimetrových vlasů navíc a moderní pánský střih má dveře dokořán.

pánský střih fade

Existuje mnoho variant fade střihu jako skin fade, bald fade, tapered fade, a jiné. Mezi nejznámější fade střihy jednoznačně patří low fade, mid fade nebo i high fade. V překladu nízký, střední nebo vysoký fade střih (fade = vyblednutí). Nízký fade je vystříhání pouze v oblasti za uchem (viz. Obrázek), střední začíná od oblasti spánků a vysoký fade je fade začínající na vrchu hlavy, po bočních stranách. Samozřejmě i temeno hlavy si projde fade proměnou.

Fade střih tvoří základ různých jiných moderních pánských střihů. Podstatou pánského střihu fade je postupné střihání pěkně do ztracena až "vyblednutí". Přechody jsou hladké a nenápadné. Pouze při dobře odvedené fade poznáš skutečného mistra s nůžkami.

Náš tip: Navrhněte vašemu Barberu připravit příjemný mix některých střihů dohromady. Novým trendem je low fade s delší ofinou nebo extravagantní high fade s Fohawkom a nápaditým vlasovým tetováním. Co řeknete, pustíte se do menšího experimentování?

Pánské střihy pro polodlouhé vlasy

KLASIKA A STYL V JEDNOM - POPULÁRNÍ PÁNSKÝ STŘIH - FRENCH CROP

Mysleli jste si, že účesům z dětství odzvonilo? Mýlíte se. Tradiční účes "podle hrnce" si prošel úžasnou proměnou a moderní French crop, známý také jako crop top se těší velké popularitě i dnes. Dejte šanci zastřižení ofině "podle hrnce" a vkročte do exkluzivního světa moderních pánských účesů.

Pokud hledáte účes / střih, který je jednoduchý a rychlý na úpravu a zároveň působí moderním dojmem - French crop je to, co vaše "hlava" potřebuje. French crop je obměnou střihu Crew cut. Rozdíl je především v zastřižené ofině. Ježka upřednostňuje messy (ležérní "chaotický") sestřih ofiny, ale French crop má typickou rovnoměrně zastřiženou ofinu.

Delší vrch s rovnoměrně zastřihnutou ofinou a výrazně sestříhané vlasy po bocích (fade technikou) až směrem k zátylku, charakterizuje moderní střih 21. století - French crop.

Výhodou crop střihu je jeho univerzálnost. French crop může váš barber aplikovat na krátké, polodlouhé, ale i dlouhé vlasy. Udržujte French crop přirozený celý den pomocí pomády nebo matným voskem. Podobný French crop střih je "císařský" uhlazený Ceasar cut účes.

COMEBACK HLÁSÍ I POMPADOUR

Soulad elegance a dravosti v jednom. Dovolte, abychom vám představili famózní pánský střih Pompadour. Už v 50 letech minulého století, tento pompézní střih proslavil král rockenrollu, Elvis Presley. Dnes jsou jeho přívrženci David Beckham nebo i herec Zac Efron. Jak vykouzlit z pánské hřívy atraktivní sestřih Pompadour?

Pro Pompadour střih jsou nejideálnější rovné vlasy. Styling rovných vlasů v tomto sestřihu je mnohem jednodušší než upravovat bujarou kudrnatou "Pompadour" hřívu.

pánský účes Pompadour

Pompadour střih charakterizuje výrazně krátká délka boků a temene hlavy. Horní část vlasů i ofina jsou mnohem déle než zbytek střihu. V extrémních případech jde i o 9 až 15 cm vlasy.

Klasický Pompadour účes umí být někdy pořádně tvrdý oříšek. Jeho ranní úprava vyžaduje více času než jeho bratr - moderní Pompadour účes. Vlasy je potřeba vyčesat kulatým velkým kartáčem, vystylovat s pomádou nebo mastnou pastou a nesmíte zapomínat hustou hřívu zafixovat fixačním sprejem. Naopak moderní Pompadour vítá nedokonalost a dravost účesu, takže finální výsledek nemusí působit elegantním uhlazeným dojmem.

Alternativou za klasický Pompadour je stylový pánský střih textured Pompadour.

pánský účes Pompadour s vlasovým tetováním

A CO TAKHLE SIDE PART?

Napravo nebo nalevo? Při účesu Side part je podstatou učesat (rozdělit) vlasy na dvě strany, přičemž dělicí čára je jasně viditelná. Side part je top střih pro moderní elegány. Moderní účes vhodný i pro formální byznys prostředí. Podstatou je upravená uhlazená vrchní část vlasů, která je dostatečně dlouhá pro vlasový styling. Nejdelší část vlasů je ofina, kterou při Side part účesu můžete vyčesat do dokonalého objemu nebo upravit na bok spolu s ostatními delšími vrchními vlasy. Po bocích jsou vlasy kratší, ale žádné "vyholení" či do ztracena se nekoná. Boční vlasy barber upraví do jedné délky nebo postupně sestříhá.

pánský účes Side part

PÁNSKÉ ÚČESY PRO DLOUHÉ VLASY

Ne každý má to štěstí a je obdarovaný hustými dlouhými vlasy. Muži, kteří tuto výhodu získali již od narození, mají výhodu. Je úplně jedno jestli si vlasy nechají volně rozpuštěné, prohodí na jednu stranu, dají do culíku, zapletou do dredů nebo z nich vykouzlí atraktivní pánský účes známý jako top knot, vždy působí atraktivní s jistou dávkou sexappealu.

pánský účes pro dlouhé vlasy top knot

Náš tip: Znáte top knot nebo man bun? Nejpopulárnější pánské účesy pro dlouhé vlasy jsou jednoznačně man bun (mužský drdol) nebo top knot. V obou případech jde o drdol, jediný rozdíl je v jeho umístěni. Man bun je drdol téměř na temeni hlavy a top knot kraluje na vrchu hlavy. Pro originální hipsterský vzhled top knot spojte s po stranách vyholenou hlavou.

pánský účes pro dlouhé vlasy man bun

PÁNSKÉ ÚČESY PODLE TVÁŘE

Pokud jste detailista a nic nenecháváte náhodě, přizpůsobte svůj účes typu vašeho obličeje. Struktura a tvar obličeje holiči napoví, zda vám vámi zvolený střih je souzen nebo ne.

pánský účes pro polodlouhé vlasy začesané dozadu

Najděte svůj typ obličeje! Připravili jsme si pro vás krátký seznam, který může usnadnit volbu střihu předurčeného právě vám.

Typy mužské tváře:

  • oválná tvář - šířka čela a sáňky téměř stejná,
  • obdélníková - podlouhlá oválná tvář,
  • čtvercová tvář - hranaté čelo i čelist,
  • srdcová tvář - tvář nejširší v oblasti čela,
  • trojúhelníková tvář - tvář nejširší v oblasti brady,
  • diamantová tvář - širší líce a užší čelo s bradou,
  • kulatá tvář - zaoblené linie, stejná šířka a výška obličeje.

pánský účes pro polodlouhé vlasy fade technika a dlouhá ofina

Správný výběr účesu a střihu pro někoho představuje důležitou část jeho osobnosti, životního stylu a pěstovaného image. Na krátko, na ježka, dlouhé, střapaté, sestříhané po bocích, dnes se nosí všechno. Je 21. století kdy je možné i nemožné, vítaná je extravagance, nekonvenčnost, ale také klasika a elegance. Nebojte se světu ukázat vaši skutečnou tvář. Moderní účes a kvalitní střih představují první krůček k vašemu novému začátku.