Co všechno byste měli vědět o manžetových knoflíčcích
4 minuty čtení, Kamila Kosova 16. 05. 2017

Historie manžetových knoflíčků

Manžetové knoflíčky jsou součástí pánských šatníků již několik století. Samozřejmě ne v podobě, v jaké je známe dnes. Lety se jejich vzhled zlepšoval, a proto mohou dnes muži vylepšit své outfity do posledního puntíku. V minulosti byly manžetové knoflíčky výsadou královských rodin a šlechty, které dávaly najevo jejich společenské postavení. Nejčastěji byly vyrobeny ze zlata a jiných drahých kamenů. Můžeme zmínit například krále Ludvíka XIV, který miloval šperky a vlastnil až 150 kusů diamantových manžetových knoflíčků. V Evropě se manžetové knoflíčky začaly nosit již v 17. století.

První knižní písemná zmínka o ozdobení muže elegantními manžetami je z 19. století, najdeme ji v románu Hrabě Monte Christo od známého autora Alexandra Dumase. Právě tato myšlenka inspirovala francouzské návrháře a krejčí k ušití košile s tzv. francouzskou manžetou. Díky tomu jsou dnes košile s dvojitou manžetou charakteristickým prvkem moderního gentlemana, jakým by bezpochyby měl být i ženich.

 

Jak vybrat manžetové knoflíčky?

Výběr manžetových knoflíčků ovlivňuje především událost, na kterou se chystáte. Pro slavnostní příležitosti jako jsou svatby, oslavy, jubilea, plesy, taneční a podobné, vybírejte manžetové knoflíčky výrazné, lesklé, s třpytivými kamínky. Naopak do zaměstnání nebo k obchodnímu jednání se doporučují manžetové knoflíčky matné a decentní.

Volba barvy a tvaru manžetových knoflíčků záleží také na doplňcích, které nosíte. Těmi jsou například hodinky, prsteny, spona opasku a podobné. Pokud máte například hodinky z matného kovu ve stříbrné barvě, vybírejte v podobném provedení také manžetové knoflíčky. Jsou-li vaše doplňky v barvách stříbrné a zlaté, volte manžetové knoflíčky v této barevné kombinaci. 

 

Zapínání manžetových knoflíčků

Knoflíček prostrčíme skrz obě dírky manžetového rukávu u košile. A to způsobem, že natáhnete ruku s manžetou před sebe, dlaní dolů a poté svrchu prostrčíte. Na spodní straně knoflíčku je otočný kolík, kterým knoflíček spojíte s manžetou a zajistíte. 

 

Manžetové knoflíčky jsou doplňkem především vašeho osobního stylu. Jsou také velmi vhodným dárkem.