7 minut čtení, Lucia Pampurikova 14. 06. 2022

Nejlépe to vystihla Liza Minnelli: „Už jsem to říkala, ale je to úplná pravda: Moje matka mi dala "drive", ale můj táta mi dal sny. Díky němu jsem mohla vidět budoucnost.”

den otců - táta s dcerou jsou na pláži

O tom, že matky jsou v životě dítěte důležité, není pochyb. Ale neměli bychom zapomínat ani na otce, kteří tvoří nedílnou součást rodiny. Jednou nastane ten den, kdy se z mužů stávají otcové. Dostávají se do nové pozice. Srdce jim zaplaví nové emoce a pocity. Postupně se učí bezprostřední lásce a přebírají zodpovědnost za další život. Otcové drží celou rodinu pod silnými ochrannými křídly. Otec je přítel, na kterého se dítě může spolehnout, kamarád se kterým si užije kopec legrace, učitel, trenér a mentor. Být tátou je těžká, náročná a místy trnitá cesta. Často je to divoká jízda, během které se musí vyzbrojit potřebnou dávkou trpělivosti a pochopení.

den otců - otec učí syna jezdit na kole

Charles Kettering jednou řekl: „Každý otec by si měl zapamatovat, že jednoho dne bude jeho syn následovat jeho příklad, ne jeho rady.”

Poděkujte otcům za všechno, co vás naučili. Za to, jak vás během vaší životní plavby inspirovali. Poděkujte jim za každou opravenou hračku, vyměněnou žárovku, za přečtené pohádky a možnost snění. Za to, že vás naučili hrát fotbal, jezdit na kole a za to, že vám ukázali, jak se stát dobrým rodičem. Oslavte Den otců s vaším jediným skutečným vzorem!

den otců - táta si s dcerou maluje

KDY A PROČ VZNIKL DEN OTCŮ A OSLAVA OTCOVSTVÍ?

Den matek patří mezi významný mezinárodní svátek, který velmi dobře známe. 1. června slavíme Mezinárodní den dětí a co Den otců? Víte kdy je Den otců? I otcové mají přece významné místo a postavení v rodině. Jejich prvotním úkolem je postarat se o rodinu a zajistit ji především finančně. Ale mějte na paměti, že i otcové touží po lásce, uznání a pochopení.

den otců

Myšlenka oslavit a uctít tvrdou práci otců se zrodila v Americe. Žena jménem Sonora Smart Dodd milovala svého otce a velmi si vážila toho, jak se o ně, když byli ještě dětmi, staral. Byl to vdovec, který se musel postarat o šest dětí. Když Sonora zjistila, že matky mají oficiálně vlastní mezinárodní svátek, toužila po takovém speciálním dni i pro otce. V roce 1910 třetí červnovou neděli uspořádala oslavu pro svého otce. Postupně se ke Dni otců přidali i sousedé, známí a příbuzní. Svátek se stále více stával populárnější a v roce 1966 prezident Lyndon Johnson uznal svátek otců za oficiální svátek. Od té doby se Den otců slaví třetí neděli v červnu.

DEN OTCŮ V KRUHU NEJBLIŽŠÍCH

Oslavte s námi výjimečný den otců! Zajímavostí je, že Den otců nemá přesně stanovené datum. Oslavuje se vždy každou třetí červnovou neděli. Letos 2022 je Den otců 19. června. Den otců patří mezi symbolické mezinárodní svátky, takže pokud chcete tatínka pozvat na oběd do restaurace, směle do toho. Na tento svátek zůstávají všechny obchody, služby i restaurace normálně otevřené.

den otců - rodinný oběd v zahradě

Co takhle grilovačka na zahradě? Uspořádejte rodinný oběd. Skvělá nálada, dobré pití, lahodné jídlo a neopakovatelná atmosféra v kruhu nejbližší rodiny. Připravte tatínkovi oblíbené jídlo nebo dezert, který zbožňuje. Nebojte se zatraktivnit celou slavnostní atmosféru vhodnými dekoracemi. Vyzdobte altán barevnými girlandami a moderním dekorativním osvětlením. Bavte se společně při zábavných historkách, které jste s otcem nebo dědečkem prožili. Plánujte společné budoucí cesty, ale nezapomínejte si naplno užít přítomnost.

MALIČKOST OTCE VŽDY POTĚŠÍ

Uctěte otce, dědečky, ale i nevlastní otce a pradědy. Maličkost potěší každého. Upřednostňujete zážitek, který se vám navždy vryje do srdce nebo hmotné dárky, ze kterých se váš otec může těšit celý rok? Společný výlet je to pravé ořechové pro všechny dobrodružné duše. Jízda na koni, turistika, rybaření, splav nebo stanovačka pod širým nebem.

veselé ponožky - design cyklista černý kožený pánský náramek

Chcete-li raději potěšit vašeho "hrdinu" menším dárkem, vsaďte na ověřenou klasiku. Veselé ponožky, tričko s originálním potiskem, motivační plakát nebo obraz, trendy kožený náramek nebo něco, co dokonale zapadne do jeho „hobby“ kolekce. Malé děti mohou vytvořit vlastní jedinečný handmade dárek, připravit si pro tátu básničku, tanec nebo jen pusu s objetím a jedním velkým děkuji.

den otců - vnučka darovala dědovi pohlednici ke dni otců den otců - táta se synem jezdí na elektrickém autě

Možností je mnoho, nabídka v obchodech opravdu pestrá a fantazii se meze nekladou. Je jen na vás, jakou formou chcete poděkovat muži, který o vás s láskou pečuje (staral se, pokud už máte vlastní rodinu), na kterého se můžete vždy spolehnout a u kterého vždy najdete pochopení a porozumění. Muži si na "ceremonie" nepotrpí, ale upřímný rozhovor a slova díků, i když jen po telefonu, pohladí na duši i toho největšího drsňáka.