11 minut čtení, Lucia Pampurikova 04. 12. 2020

Máme tu nejchladnější období v roce a vy přemýšlíte jak si "zařídit" váš šatník na zimu. Každý pánský šatník by měl obsahovat určitý základ. Osobité kousky, bez kterých se v žádném případě při tvoření vašich kompletů neobejdete. My jsme toho názoru, že šatník každého muže by měl obsahovat z každého trochu. Něco formálnějšího nejen do práce, něco sportovního do fitka, něco osobitého, co vyzdvihuje a podtrhne váš charakter a něco univerzální na volnočasové aktivity, jako např. rande či drink s kamarády.

V následujících řádcích se dočtete o tom, jak se obléci vkusně a formálně i v chladném období. Poradíme vám, v čem zabodujete a jak správně vzbudíte dojem gentlemana s potřebnou dávkou elegance. Módní trendy pro pány, kteří jsou věrní svému formálnímu stylu oblékání. Heslo této zimy se nese v duchu:
jednoduchost a komfort. A navíc "formální" neznamená vždy oblek či smoking, ale určitě se vylučují mikina s tepláky.

Nejběžnější formální styl oblékání s předepsanými DRESS CODE

BUSINESS FORMAL DRESS CODE

  • Business formal dress code se většinou vyžaduje v bance, v právnických kancelářích či u manažerů, ředitelů a jiných vysoce postavených úředníků. V takových případech to pro vás znamená koupě celého obleku, který vám perfektně sedne. Styl oblečení je striktní a předem daný a oblek je nutností, proto do něj neváhejte zainvestovat.
  • Košile neutrálních barev jako klasická bílá, modrá, šedá nebo košile s jemným decentním vzorem
  • Jednobarevná kravata (max. kravata s jemnými decentními vzory)
  • Lakované elegantní boty

pánský business look

BLACK TIE

  • požadovaný dress code pro ples, galavečer, operu
  • smoking - černý nebo tmavomodrý (navy)
  • bílá košile se stojáčkem, knoflíky jsou překryty légou nebo jsou ozdobné, sladěné s manžetovými knoflíčky, dvojitá manžeta (tzv. francouzská)
  • kalhoty s lampasy
  • černý motýlek
  • šerpa - měla by ladit s motýlkem
  • černé lakované polobotky (oxfordky) s černými oblekovými ponožkami

BLACK TIE OPTIONAL

  • formální dress code, kde si místo smokingu můžete obléci kvalitní černý oblek resp. oblek v tmavých barvách
  • bílá košile se stojáčkem
  • černá kravata nebo černý motýlek
  • černé lakované kožené boty

CREATIVE BLACK TIE DRESS CODE:

  • je to uvolněnější varianta přísného dress codu black tie. V oblibě ji mají v Hollywoodu.
  • smoking hraje prim i v creative black tie, jen nemusí být černý, sako může být vzorované, vyrobené ze sametu nebo v odvážné červené barvě. Můžete popustit uzdu fantazii a předvést váš originální vytříbený vkus
  • bílá košile zůstává jako při klasickém black tie dress code
  • černý motýlek
  • černé lakované oxfordky
  • kalhoty se smokingovým pasem

WHITE TIE

  • požadovaný dress code pro ples, bál, formální svatbu, galavečer
  • nejformálnější požadovaný dress code
  • frak - nezapíná se
  • bílá košile se stojatým límcem a piketovou náprsenkou
  • bílá piketová vesta
  • bílý motýlek (v žádném případě ne černý motýlek)
  • bílé rukavice nebo černý cylindr (není povinné)
  • černé lakované šněrovací boty

SEMI FORMAL

  • Předepsaný dress code pro akce typu firemní večírky či koktejl.
  • Neměla by chybět bílá košile, kravata či motýlek,
  • Kvalitní kožené boty
  • Nejdůležitější kousek - oblek. Pokud se akce koná přes den, oblek by měl být světlejších barev jako béžový, modrý či šedý, naopak pokud se akce odehrává večer, tak byste měli přijít v černém, tmavomodrém nebo šedém obleku.

Celý formální look můžete doplnit hedvábným kapesníkem, šlemi nebo kloboukem. Nezapomínejte, že akce, kde je předepsán semi formal není žádná divoká párty, ale naopak elegantní formální událost.

SMART CASUAL A BUSINESS CASUAL

My si dnes přiblížíme formální zimní oblečení tzv. SMART CASUAL a BUSINESS CASUAL dress code. Pozor pánové, není to totéž. Hlavním rozdílem je, že při business casual stylu musíte působit stylově a profesionálně. Jde spíše o formální styl v pracovním prostředí s uvolněnější atmosférou. Smart casual je kombinace formálního s elegantním ležérním komfortním stylem oblékání se.

pánský elegantní kabát

BAVLNĚNÁ KOŠILE S DLOUHÝM RUKÁVEM

Košile tvoří základ celého outfitu.

Jednoduchá bílá či tmavomodrá bavlněná košile s dlouhým rukávem je sázkou na jistotu. Neutrální elegantní barvy ideální ke každému outfitu. Ve formálním smart casual a business casual dress code jsou povoleny i jiné pastelové barvy nebo i košile s jemným vzorem. Nicméně pestré, křiklavé a nápadité vzory jsou pro formální styl oblékání velkým tabu.

pánský košilePokud vás už unavují dávno okoukané jednobarevné outfity, neváhejte ani na vteřinu a vyzkoušejte košili s decentním jemným vzorem, mezi které patří nadčasový, kostkovaný, vícebarevný tartan či oblíbený tečkovaný vzor.

Střih košile záleží na vás, jestli si troufnete na užší slim fit střih nebo zůstanete věrni rovnému klasickému regular fit střihu. Každopádně košile musí být zastrčená v kalhotách.

SAKO MODERNÍHO STYLU

Moderní sako užšího sportovního střihu je univerzální kousek, který skvěle poslouží i do práce i na večerní drink s kamarády. Sako, při ležérním stylu oblékání, můžete nosit k riflím i k pohodlným módním bavlněným chinos kalhotám. Kvalitní komfortní vlněné sako v zimě je základ dobrého vkusného a elegantního outfitu. Tmavomodrá, šedá, tmavě šedá či hnědá jsou barvy, na které při tvoření celkového kompletu určitě nedejte dopustit. Díky těmto neutrálním nadčasovým barvám nebudete mít problém sladit vše dohromady. Pokud vás klasika nudí, svůj vytříbený vkus můžete ukázat i v saku s trendy vzorem, např. kostkovaným.

pánské sako

Náš tip: V chladném zimním počasí vás pod sakem, namísto košile, zahřeje i rolák. Jednoduchý jednobarevný, nejlépe černý rolák perfektně zapadne do elegantních linií vašeho detailně propracovaného kompletu do práce.

BAVLNĚNÝ ČI VLNĚNÝ SVETR

pánské svetry

Do elegantního formálního stylu v zimě dokonale zapadne i klasický svetr s kulatým nebo také s V- výstřihem. Pánové můžete sáhnout po "vypasované" variantě nebo po ležérnějším komfortnějším regular fit střihu. Bavlněné nebo i vlněné svetry s různými kombinacemi materiálů, můžete nosit i pod sakem i bez něj. U každého je to individuální. Barevně můžete svetr nosit jako elegán v neutrálních zimních
odstínech nebo jako mladý dobrodruh, který se menší extravagantnosti nebojí. Každopádně, chcete-li působit originálně, nezapomeňte na to, že důležité je být nejenom elegantní, ale i formální a profesionální.

MÓDNÍ KARDIGAN

pánské svetryMódní nadčasový elegantní kousek, ve kterém zaujmete během podzimu či v zimě. V práci, kde nemáte zadaný žádný dress code, ale zaměstnavatel po vás vyžaduje elegantní styl oblékání, můžete v zimě místo saka zvolit elegantní módní kardigan, starý dobrý známý - svetr na knoflíky. Trendy kardigany zkombinujete i s tričkem, rolákem nebo košilí. Přiléhavé slim fit kardigany perfektně vyniknou i pod
sakem a kabátem.

KALHOTY PRO CELKOVÝ FORMÁLNÍ LOOK

pánské kalhotyPři slově formální si možná většina mužů představí klasické tesilové / oblekové kalhoty. V našem případě si k saku můžete zvolit proslulé bavlněné chinos kalhoty nebo džíny elegantního vzhledu, bez děr, bez různých aplikací či bez moderního vyšisovaný vzhledu. Nejideálnějším výběrem pro dosažení formálního uhlazeného stylu jsou určitě černé rifle slim fit střihu. Žádné skinny džínsy. Slim fit je užší modernější varianta rovného regular fit střihu. Střih je rovný, ale o cca 1 cm užší, než střih regular.

U mužů, kteří džíny používají jen při neformálním stylu pro volnočasové aktivity, elegantní chinos kalhoty tvoří základ každého formálního kompletu. Chinos jsou kalhoty pro všechny příležitosti, můžete si je obléci i na formální akce i na ty méně formální a přesto budete v chinos kalhotách stylový, elegantní a trendy. V zimním šatníku nesmí chybět barvy jako tmavomodrá, khaki, bordó a klasická hnědá barva.

NEJLEPŠÍ VOLBA JE KABÁT

pánský kabát

Skvost v každém pánském šatníku. Gentlemani, elegáni i business muži v zimě určitě nedají dopustit na moderní vlněný kabát. Fundamentální nadčasový kousek, který má své místo v šatníku každého muže, který má rád formální styl oblékání. Kabát je stejně jako oblek investice, která se vám při dobrém výběru vrátí v podobě dlouhé životnosti.

pánské kabátyNáš tip: Zkuste vyměnit klasický dlouhý kabát za stylový krátký kabát s dvouřadým zapínáním na knoflíky. Dvouřadé kabáty do pasu jsou letošním trendem. Každý muž v takovém kabátu působí elegantně, formálně a hlavně vkusně. Při výběru byste měli zvolit klasické neutrální barvy jako je tmavomodrá, černá, šedá, hnědá či šedá.

MÓDNÍ PÁNSKÉ DOPLŇKY

Rukavice jsou vítány

pánské rukavice

Žádaným a vyhledávaným zimním doplňkem pro pány jsou jednoznačně rukavice. Kožené rukavice dodají vašemu celkovému looku dávku luxusu a punc originality. Vítané jsou hnědé a černé rukavice, klasické barvy do zimy, které dokonale zapadnou do každého nejen formálního elegantního stylu.

pánské rukavice

Hřejivá trendy šála

pánská šála

Nepostradatelný pomocník v chladném nepříznivém počasí. Bavlněný, hrubý vlněný či luxusní kašmírový šál, jakákoliv šála perfektně zapadne do elegantního formálního pánského stylu. Samozřejmě, že klasické barvy, které se nosí v zimě, vždy vypadají dobře a elegantně, ale nebojte se do svého výsledného outfitu vložit kus extravagance a originality. Už dávno nemusí šála, jako módní doplněk, ladit pouze tón v tónu, fantazie se meze nekladou a na oživení svého zimního outfitu postačí vícebarevný nebo vzorovaný šál. Tuto zimu platí heslo: čím delší šál, tím více jdete s trendy a jste více v teple.

pánská šála