5 minut čtení, Matej Podstavek 14. 02. 2019

Plesová sezóna ještě neskončila. Spousta mužů má problém najít dokonalý oblek, ve kterém nebudou kazit partnerce dojem. Pokud patříte mezi ně, máme pro vás pár tipů a triků, které v praxi určitě využijete.

Oblek si kupujte s předstihem, protože na poslední chvíli se vám bude nejen těžko shánět, ale pokud nějaký průměrný uvidíte, koupíte si ho, i když byste to za normálních okolností neudělali, protože se bojíte, že nic lepšího nenajdete. Není nutností kupovat oblek za desetitisíce, ale pokud chcete vypadat dobře, měli byste počítat s dražším kouskem. Oblek budete mít na několik let a bude s hodit na svatby, pohřby, plesy a jiné oficiálnější akce.

Lesklý nebo matný?

V lesklém obleku vyniknete a nemá ho jen tak někdo, matný oblek je však elegantnější, ale obyčejnější.

Pánský smoking nebo tmavý oblek?

Pokud se chystáte spíše na formální plesy, volte pánský smoking a v opačném případě se více hodí tmavý oblek.

Kam teda ve smokingu?

Smoking si oblékejte, pokud jste pozváni na akci, kde je předepsán dress code black tie. Často je vhodné si smoking vzít na galavečery, předávání cen, slavnostní večeře, zahájení festivalů, divadelní premiéry, opery nebo formální plesy. Můžete se řídit i pravidlem, že smoking se nosí po osmnácté hodině, ale není to tak vždy.

Co si vzít ke smokingu?

Vždy si ke smokingu berte bílou košili se skrytým zapínáním (nebo ozdobnými knoflíčky) a dlouhým rukávem. Do kapsičky bílý kapesníček a nasaďte si černý motýlek. Ke smokingu se nosí smokingový pás, který dokonale zakryje předěl mezi kalhotami a košilí. Ideální obuví jsou společenské boty s uzavřeným šněrováním. U obleku nejsou daná žádná extrémně striktní pravidla, která byste mohli prušit.

Motýlek nebo kravata?

Společenská úroveň motýlka a kravaty je na naprosto stejné úrovni, proto je jen na vás, co si vyberete. Kravata však sluší všem a motýlek si může dovolit málokdo. Proto mějte soudnost a pokud se nemůžete rozhodnout, raději sáhněte po kravatě. V případě, že vám motýlek sedne a rozhodnete si ho vzít, budete vypadat zajímavě a odlišně.

Jakou barvu motýlka nebo kravaty vybrat?

V případě, že jste si vybrali kravatu, tak si dejte pozor na diagonální pruhy, které jsou na plesy či jiné události velké faux-pas. Tento typ kravaty se hodí do práce a mohli byste tak i urazit hostitele, protože by to vypadalo, že jste si odběhli z práce.

U motýlka je výběr jednodušší, protože není tak výrazný jako kravata a je to spíše takový doplněk. Extravagantní mohou být dřevěné motýlky, které jsou v poslední době velmi trendy.

Každopádně se domluvte dopředu s partnerkou a zkuste si sladit barvy jejích šatů a vaší košile a motýlka nebo kravaty. Odstín dané barvy nemusíte řešit, hlavní je sladit se do barvy jejích šatů.

Kapesníček do saka: ano nebo ne?

Ano, budete vypadat atraktivněji, více upraveně a hlavně velmi elegantně, což partnerka jistě ocení.

Jak vybrat správně padnoucí oblek?

Jednoznačně zkoušet, nikdy si nekupujte oblek bez toho, aniž byste si jej oblékli. Musí vám být pohodlný, pohyb v něm by neměl být obtížný, měli byste bez problémů natáhnout a zvednout ruce, chodit v něm a sedět v něm bez toho, aby vás někde škrtil.

Odložit sako nebo ne?

Podle etikety jednoznačně ne, protože okolí může vnímat odložení saka nevhodně, zejména muži, kteří nějakou dobu tančí, odloží si kvůli horka a pak jdou vidět jejich propocené fleky na košili. Pokud je vám neúprosné horko, raději si zajděte na toaletu nebo se provětrejte venku.

Musím si vázat kravatu sám?

Naučte se vázat kravatu sami, protože se vám to bude hodit a na internetu je spousta návodů, které jednoduše popisují, jak si uvázat kravatu během pár minut a bude to vypadat přirozeněji.