Jak se obléct na svatbu podle dress code?
8 minut čtení, Lucia Pampurikova 29. 05. 2022

Svatby a dress code. Může se stát, že vám přijde pozvánka, kde je uveden žádaný dress code. Znamená to, abyste se dostavili v předepsaném oděvu. Jak se obléct podle "předpisů"? Co je příliš a co si naopak bez problémů můžete dovolit? I když se nad tím moc nezamýšlíme, tak svatby se rozdělují podle ročního období, podle hodiny/času kdy se konají a také podle místa, kde se to všechno odehrává. Chcete-li skutečně zazářit a neudělat zbytečné faux pas, tak si pozorně přečtěte následující rady.

BLACK TIE

Patří mezi nejformálnější typy předepsaného dress code spolu s white tie (kde je zapotřebí frak). Black tie je typický pro společenské události po 18:00 hodině. Je proto dost pravděpodobné, že na svatbě se s takovým dress code nesetkáte. No správný muž je na všechno připraven.

smoking

Co znamená black tie na pozvánce? Klíčovým prvek pro black tie je smoking.

Smokingové sako jednořadé nebo dvouřadé, špičatá klopa nebo šálový límec. Sako by mělo být černé a vlněné. Dvouřadé sako zůstává vždy zapnuto. Jednořadé můžete rozepnout, ale je vhodné, pokud pod ním máte černou hedvábnou šerpu. Nezapomeňte také na vestu, která by měla tvořit součást obleku.

Kalhoty musí být černé, ze stejného materiálu jako je sako. Jak vypadají smokingové kalhoty? Bez poutek na opasek, ukončeno bez manžety a na bocích by měly procházet lampasy (lesklý pásek). Nejideálnější je, jsou-li vám smokingové kalhoty do pasu.

Košile musí být bílá. Může být s klasickým vyztuženým límcem nebo stojáčkem. Zapínání by mělo být skryto, ale můžete použít i speciální ozdobné knoflíky. Neodmyslitelnou součást tvoří samozřejmě boty a doplňky.

bílá pánská smokingová košile

Boty musí být černé a kožené (z jednoho druhu kůže, předělená špička je totiž méně vhodná) na šněrování, lesklé tzv. lakovky.

Černý motýlek jednoznačně pro manuální zapínání. Měl by být vyroben ze saténu, hedvábí nebo sametu. Finální outfit dotvoříte kvalitními a vkusnými elegantními manžetovými knoflíčky. Pokud chcete vyčnívat z řady (v pozitivním smyslu slova), nezapomeňte na ozdobný kapesník do saka. Druhou variantou black tie je bílá košile, bílé sako, černý motýlek, černé smokingové kalhoty.

Módní znalci vědí, že existuje i méně striktnější black tie, známé jako creative black tie, kde není zapotřebí jen černý smoking (např. tmavě modrý). Dokonce i motýlek může být jiné barvy. Stále však platí, vyzývavost je pro creative black tie tabu.

SEMI FORMAL = VYCHÁZKOVÝ OBLEK NA DENNÍ NEBO VEČERNÍ PŘÍLEŽITOST

Typickou semi formal událostí je svatba. V současnosti je to populární forma dress code na svatby. Je to uvolněnější než black tie. Je však třeba, neplést si to s oblečením na byznys schůzky. Nejpoužívanější barvy obleku jsou černá, tmavě modrá, modrá, šedá až antracitová. Může a nemusí být oblečená i vesta. Košile může být zdobená s jemnými decentními vzory, např. úzký proužek. Barevnost košile je neutrální. Bílá, modrá, šedá a dokonce může být i černá. Boty oxford jsou nejlepší volbou při semi formal předepsané formě oblečení. Jsou to kožené polobotky s uzavřeným šněrováním, také je poznáte podle dokonalého prošití na špičce z jedné strany na druhou. Můžete zvolit černé nebo hnědé.

pánské oblečení na svatbu

U doplňků můžete být kreativní a originální. "Vybláznit se" můžete na ponožkách, kravatě nebo kapesníku do saka. Bonusem je, že doplňky vůbec nemusíte mít (kromě ponožek, ty mít musíte vždy).

KOKTEIL DRESS CODE NA SVATBY

Je to o něco méně formální, můžete více popustit uzdu vaší fantazie. Nejlepší volbou je slim fit oblek, který by vám měl padnout jako ulitý. Určitě nepotřebujete vestu. Klasické barvy, které se používají jsou námořnická modrá nebo šedá, ale můžete zvolit také tmavě zelenou, vínovou, karamelovou barvu, hnědou či výraznější modrou.

Sako může být klasicky jednobarevné, ale můžete bez obav sáhnout i po odvážnějších kouscích se vzory. Ideální vzory jsou kostkované, tenký pásek. Košile je i v tomto případě nejvhodnější jednobarevná, zvláště pokud zvolíte vzorované sako.

kostkované pánské šedé sako, bílá pánská košile, modrá kravata a modrý kapesník do saka

Boty jsou znovu nejlépe kožené, ale pokud se svatba koná během teplých měsíců a během dne (do té 18.00), tak můžete přijít i v mokasínách (žádné zdobení a ani výrazné prošívání). U doplňků nezapomínejte na kravatu. Můžete volit decentně vzorované kravaty nebo i různé barvy, podstatné je, abyste to nepřehnali.

Nejlepší je při kombinování různých kousků, držet se jedné barvy a poté k tomu doladit zbytek. Modrá s červenou je svěží kombinace, kterou nic nezkazíte, stejně tak světle šedá s černou, bordó/vínová s černou. Není vhodné bílé nebo černé sako.

SMART CASUAL NA SVATBY

Je to nejoblíbenější a nejpopulárnější typ dress code pro svatby. Jedná se o neformální styl, který je však třeba udržovat v elegantním slavnostním duchu. Zapomeňte proto na ležérní outfit - tepláky a triko. Buďte kreativní a originální. I v saku nebo košili se můžete cítit pohodlně a uvolněně. Pro neformální styl doporučujeme použít sako sportovního střihu.

modré kostkované pánské sako, bílá košile tmavomodré pánské chino kalhoty

Pokud jste mistři v kombinování barev, vyberte si sako jiné barvy než kalhoty. Pokud si při „čarování“ s barvami nevěříte, vsaďte na jednu barvu v různých odstínech. Košile může být jednobarevná, ale i vzorovaná. Límec nemusí být vyztužený. Oblekové kalhoty vyměňte za univerzální chino kalhoty. I při výběru bot můžete být originální a více nekonvenční. Vyzkoušejte sáhnout po mokasínech nebo polobotkách ve vínové, olivové, tmavě modré nebo i hořčičné barvě. Podstatné je, aby výsledný look jako celek ladil a tvořil vkusný a elegantní outfit.

mokasíny

Pokud použijete kšandy, nemusí být striktně skryty pod sakem. Dnes platí, že pěkně sladěné kšandy také dokážou vkusně doplnit outfit svatebního hosta.

Pamatujte, oblek a košile musí být vždy čisté a vyžehlené. Boty vždy vyleštěné. Všechno musí být dokonalé. Pokud ovšem na pozvánce není určen dress code a vy doma nemáte oblek, tak máme pro vás náhradní řešení, které naleznete v našem následujícím článku: Jak se obléct na svatbu, když doma nemáte oblek.