8 minut čtení, Lucia Pampurikova 03. 12. 2020

Mnozí muži si myslí, že žijeme v době, kde už gentlemani nejsou v módě a nahradili je drsní muži. Opak je však pravdou. Rozumná žena dá jistě přednost gentlemanskému chování, před hraním si na největšího frajera na světě. Je to fakt, který by si měl každý správný muž vzít k srdci. Nechceme, abyste se změnili a
hráli si na něco, čím nejste, ale pokud máte určité mezery v chování, mohli byste na zlepšení trochu zapracovat. Sami uvidíte, jaké to bude dělat divy.

Pravý gentleman perfektně ovládá nepsaná gentlemanská pravidla, která nejen že umí nazpamět, ale také je dodržuje a podřizuje jimi svůj životní styl a image.

elegantní look pro pány

Gentlemanská pravidla:

NIKDY O SOBĚ NEMLUVÍ

  • Gentleman o sobě nemluví jako o gentlemanovi s velkým "G". Je to muž činu a skutků, ne zbytečných prázdných slov.

JE VŽDY UPRAVENÝ

  • Oblečení je více formální, vkusné, elegantní a podle nových trendů. Je úplně jedno jestli jde do práce, na setkání s kamarády či na večeři s rodinou. Gentleman si potrpí na elegantním oblečení, při kterém může v plné kráse ukázat svůj vytříbený vkus. Je vždy navoněn a upraven.

elegantní oblečení pro pány

Gentleman dokazuje, že rytíři nevymřeli

  • Rytíři v dnešní době nevypadají jako ti, které znáte z pohádek či filmů. Je pravdou, že šaty dělají člověka a perfektně fungují při utvoření prvního dojmu, ale jsou to právě činy, které ukáží, jaký jste uvnitř člověk, s jakými hodnotami a s jakou výchovou. Pravý rytíř ve 21. století by měl mít cenné vlastnosti jako empatie a schopnost odpouštět, měl by také znát dobré mravy. Pro něj má být samozřejmostí pustit na své místo v autobuse starší lidi či oslovovat ženy "slečno" nebo "paní".

elegantní oblečení pro pány

Gentleman se vždy nabídne, že zaplatí

  • Pracovní obědy, večeře s přítelkyní či drinky s kamarády, pravý gentleman se vždy nabídne jako první, že zaplatí účet.

pracovní posezení

Gentleman zná hranici mezi zdravou sebedůvěrou a zbytečnou nepříjemnou arogancí. Není hrubý, nevypráví oplzlé vtipy a nedělá si fórky z druhých lidí.

GENTLEMAN má silný stisk ruky

  • Projevem přirozeného respektu a zdravé sebedůvěry je i při podávání rukou silný stisk. Kromě toho, při rozhovoru či pozdravu, vždy naváže oční kontakt.

pracovní pohovor

Gentleman NIKOHO nesoudí

  • Správný muž se v životě řídí heslem: knihu nesuď podle obalu. Nesoudí druhé a ani nikoho nepomlouvá.

Gentleman NENÍ lhář. Je přímý, upřímný a čestný muž.

  • Žádné dvojsmyslné narážky, žádné lži, žádné čtení mezi řádky. On řekne to, co si opravdu myslí a jde rovnou k věci. Je to člověk, který když něco slíbí, tak to i dodrží. Na něj se vždy můžete spolehnout.

pánský moderní elegantní outfit

PRAVÝ GENTLEMAN JE MYSLÍ OTEVŘENÝ ČLOVĚK

  • Gentleman není tvrdohlavý, zbytečně se nepouští do žádné hádky, právě naopak, je to inteligentní muž, který si nejprve vyslechne i názor ostatních a je otevřený novým myšlenkám. Umí uznat chybu a přijímat konstruktivní kritiku. Je připraven učit se a dále osobně rozvíjet a neúspěch vítá jako cestu k růstu a sebeuvědomění.

Gentleman ví, co je poctivá práce

  • Je to ctižádostivý inteligentní muž, který velmi dobře ví, že za úspěchem stojí tvrdá dřiny, ví, že práce šlechtí člověka a tvrdě si jde za svým cílem.

pracovní pohovor

Gentleman zachází s lidmi s úctou a respektem

  • Pravý gentleman věří, že všichni jsou si rovni, se stejnými právy a povinnostmi. Nedělá mezi lidmi rozdíly. On když může, pomůže každému i když velmi dobře ví, že z dané podpory nebude mít žádný užitek. Vždyť slušný ušlechtilý muž pomůže s těžkými taškami nejen starším lidem, ale komukoliv kdo se právě "vláčí" s něčím těžkým.

GENTLEMAN ZNÁ ETIKETU

  • Etiketa dobrého chování, etiketa stolování či oslovování. Všechny tyto psané, předem určené zásady etikety, každý gentleman velmi dobře ovládá. Jeho slovník nejčastěji obsahuje slova jako "Prosím", "Děkuji", "S dovolením" a pravidla při stolování mu vůbec nejsou cizí. Nikomu neskáče do řeči a s každým zachází tak, jak by chtěl, aby i ti druzí zacházeli s ním.

etiketa

Gentleman ví, že není dokonalý

  • Každý pravý gentleman ví, že neexistuje dokonalost, že pojem "Gentleman" nemá být nedosažitelným ideálem. On bere v úvahu základní lidskou přirozenost a tou je, že lidská bytost je nedokonalá, že každý den děláme chyby či špatná rozhodnutí. Ale skutečný gentleman přebírá za všechny správné nebo nesprávné činy a rozhodnutí plnou odpovědnost. Snaží se každým dnem zlepšovat a být lepší bytostí, která může určitým způsobem obohatit tento svět.

Chování gentleman na rande:

první rande

- Vždy doprovodit dámu domů až ke dveřím.

- Vždy nabídnout svůj kabát dámě - obětování svého pohodlí je činem nepopíratelné pozornosti a nezištnosti.

- Při každém doprovodu ženy, by měl gentleman otevírat dámě dveře a přisunout jí židli.

- Vyzvat ženu k tanci. Gentleman by měl umět tančit a nemluvíme o nějakých směšných bláznivých pohybech. Tanec. Měl by ovládat základní taneční kroky z různých tanečních stylů.

- Přesnost je výsada králů. Gentleman nikdy nechodí pozdě. Vždy chodí na čas a to nejen na rande, ale i na pracovní či rodinná setkání. Časným příchodem dává najevo, že si lidí váží a respektuje je. V opačném případě může zpoždění působit bezohledně.

- Maličkost vždy potěší. Pokud jde gentleman na rande nebo na rodinné setkání, vždy donese "malou pozornost" v podobě květin pro mámu či partnerku, čokoládu či lahev dobrého kvalitního vína. Není podstatné, aby byly dárky drahé, jde o projevené gesto, které vždy potěší a vykouzlí úsměv na tváři.

tulipány

Naše rada:

Pokud je toho na vás hodně a necítíte se na to, abyste se stali pravým gentlemanem, nevadí. Pro každého muže to může být výzva a možná určité životní poslání, avšak ve společnosti v jaké žijeme, zcela postačí, pokud budete uctivý a nápomocný. Postačí, pokud v autobuse přenecháte místo starší osobě, pokud sousedce pomůžete s nákupem a svou ženu budete "uctívat" a vážit si jí. Samozřejmě nenávist,
pomstychtivost a nevychovanost nechte pěkně před prahem vašeho domu, nejlépe někde pod kobercem.