8 minut čtení, Lucia Pampurikova 15. 11. 2020

Blíží se svátky, v kuchyni to voní, v barech to hýří bujarými oslavami, a jak se již běžně stává, fleky od vaření, pečení či skvrny od punče nebo vína, jsou na denním pořádku.

Dnes jsme se vám rozhodli milí páni, vypracovat krátký, ale zato velmi potřebný a užitečný seznam rad, jak se zbavit různých skvrn z oblečení.

Předpokládáme, že ne všichni jste momentálně zadaní, z rodného hnízda jste už dávno odletěli nebo jste studenti, kteří na koleji nemají pomoc šikovné dámské ruce. Doporučujeme vám, si tento seznam vytisknout a připevnit na nástěnku nebo na ledničku.

Základem všeho je mít po ruce kromě žlučového mýdla i domácí ingredience jako sůl, ocet, jedlou sodu, mléko či citrón.

odstraňování skvrn

1. ZAŽLOUTLÉ FLEKY OD POTU

Každý z nás řeší tento typ skvrn, bílé tričko - žluté skvrny nebo naopak černé tričko či košile a bílé skvrny. Koluje několik typů, jak byste se mohli nežádoucích skvrn zbavit.

Vyzkoušejte ocet. Připravíte si octový roztok z jednoho litru vody a tří lžic octa. V něm necháte zažloutlé oblečení několik hodin odmočit a pak ho jen vyperete v pračce s použitím prášku a aviváže, které běžně používáte.

Skvěle funguje také šťáva z citronu, soda nebo sůl, ale jen na bílé prádlo. Na barevném oblečení by to mohlo zanechat nežádoucí skvrny. Za vyzkoušení stojí i obyčejné kokosové či žlučové mýdlo. Kouskem s ním fleky přeperte, nechte chvíli působit a pak dejte normálně prát.

Jedlá soda pomáhá zejména u zaschlých skvrn. Místo se skvrnou namočte do vody a sodu naneste přímo na postižené místo. Nechte působit přes noc a potom vyperte.

Kyselinu citrónovou používejte pouze na bílé oblečení. Asi do litru horké vody nasypte 10 gramů kyseliny citrónové, dobře promíchejte, nechte v tom namočené vaše "špinavé" oblečení na nejméně jednu hodinu a pak klasicky vyperte v pračce.

2. FLEKY OD KRVE

Krev na oblečení není žádnou raritou. Buď jste se porvali někde v hospodě nebo jste jen připravovali večeři pro vaši milovanou polovičku a řízli jste se do prstu. Čerstvou krev z oblečení odstraníme jednoduše. Ověřený postup je namočit oblečení do studené až ledové vody, v rukou proprat s mýdlem a následně dát vyprat.

Nezapomeňte odstranit krev jakmile se na oblečeném kousku objeví, zaschlá krev jde z oblečení pryč už o dost hůře.

3. SKVRNY OD OLEJE

Rada pro kuchaře, ale i pro vás, kteří máte vaření jako hobby. Olejové skvrny na oblečení jsou při vaření téměř každodenní záležitostí. I v tomto případě je po ruce několik rad či funkčních nápadů, jak se oleje z oblečení zbavit.

Obyčejný přípravek na mytí nádobí máme pravděpodobně všichni doma. Tak dobře jak umí tento přípravek odstranit mastnotu na kuchyňském nádobí, tak hravě si poradí i s olejovou skvrnou. Nakapejte ho na skvrnu a trochu přeperte v rukách. Později špinavý kousek normálně vyperte v pračce s pracím práškem.

Vyzkoušet můžete i klasickou jedlou sůl. Na čerstvou olejovou skvrnu nasypte trochu soli, navlhčete vodou, nechte působit a přeperte v rukách. Později perte klasicky v pračce.

Dobrý pomocník při čerstvých olejových skvrnách je také dětský pudr nebo obyčejná klasická křída. Na skvrnu naneste nadrobenou křídu či dětský pudr. Pudr nebo křída sají z látky mastnotu. Následně vyperte v pračce.

4. SKVRNY OD KÁVY

odstraňování olejových skvrn

Milovníkům kávy se může přihodit menší nehoda v podobě rozlité kávy na bílé košili nebo tričku. Určitě to znáte, když si po vydatném obědě, objednáte ještě malé presso a při rychlém, přímo vražedném tempu, co musíte zvládnout při polední přestávce, si vylijete kávu na oblečení. Nevadí, úspěch při odstranění takové skvrny je, když zakročíte ihned. Rychle proprat ve vlažné vodě, v žádném případě ne v teplé. Skvrnu vždy čistěte od okraje do středu.

Pro dosažení lepšího výsledku použijte, např. ocet nebo citrónovou šťávu.

Citrónovou šťávu stačí nakapat na místo "nehody" a nechat působit cca 10 minut. Potom vyčistit vlažnou vodou.

Vinný ocet stačí nalít na skvrnu od kávy, chvilku nechat působit a pak oblečení standardně vyprat, abyste se zbavili nepříjemného octového aroma.

5. SKVRNY OD TRÁVY

fotbal

Fotbalový zápas s kámošema, k tomu neodmyslitelně patří zašpiněné oblečení od trávy. I na skvrny od trávy máme lék. Postačí buď ocet nebo citrónová šťáva.

Pokud se skvrnu pokusíte odstranit pomocí octa, zkuste to následovně: naneste ocet na zašpiněnou část oblečení, přetřete ji houbou nebo obyčejným hadrem. Tráva by měla pomalu, ale jistě mizet již během potírání. Pak nezapomeňte hodit do pračky a vyprat.

Pokud máte doma citron, tak to vyzkoušejte s ním. Kapky citronu nakapejte na flek od trávy a dobře sledujte, jak skvrna pomalu zmizí. Následně dejte vyprat do pračky.

6. SKVRNY OD ČERVENÉHO VÍNA (punč)

Ano, i vám se to klidně může stát. Nehody se přece stávají každému. Pokud se vám podaří vylít na váš oblíbený kousek oblečení trochu červeného vína, nezoufejte. Hravě si s tím poradíte.

Předpokládáme, že sůl se nachází i u vás v domácnosti. Pokud okamžitě na ještě mokrý kousek trička nasypete sůl, hodně soli, máte téměř vyhráno. Nechte sůl působit půl hodinku. Sůl vstřebá všechnu tekutinu a částečně i červenou barvu od vína. Pak s tím rychle do pračky!

Na čerstvé skvrny od červeného vína funguje i stará babská rada - bílé víno. Skvrnu od červeného vína přelijte bílým vínem, nechte pár minut působit, properte trochu v rukou a šup s tím do pračky.

Pokud jste s kámošema večer na punči, bavíte se a při záplavě takové zábavy si ani nevšimnete skvrny na oblečení. Druhý den ráno vám flek od punče přímo bije do očí. Co s tím? Už je to zaschlé, půjde nebo nepůjde skvrna dolů? Zaschlý flek od červeného vína můžete odstranit díky horkému mléku. Namočte poškozený kousek oblečení na chvilku do horkého mléka a pak už jen vyperte běžným způsobem v pračce.

7. PSÁNO NA OBLEČENÍ - JAK SE ZBAVIT PERA Z OBLEČENÍ

I když v 21. století se stále méně využívá pero a všechny poznámky si zapisujeme do notebooku. Může se stát, že upřednostňujete poznámky psané propiskou. Možná jste tatínek na mateřské dovolené a potřebujete se o takové nežádoucí zabarvení perem postarat. Nemusíte čekat, až se domů vrátí manželka. Rychle běžte do koupelny a s jejím lakem na vlasy to bez problémů zvládnete i sami.

kafe

Lak na vlasy postříkejte na popsanou část oblečení, nechte ho uschnout a pak už stačí jen přetřít vlhkým hadříkem s mýdlem. Pokud vaše manželka nepoužívá lak na vlasy, tak zkuste žlučové mýdlo, které je vhodné pro různé skvrny. Oblečení nijak neublíží, takže se nemusíte bát. Postižené místo si navlhčete, přetřete mýdlem a properte pod tekoucí vodou. Potom stačí vložit do pračky a normálně vyprat.

Přípravek na mytí nádobí může rovněž bez problémů zasáhnout a odstranit pero z oblečení. Stačí ho nanést na místo popsání a vyprat v rukách. Nakonec jen vyperte oblečení tak, jako při běžném praní.

8. JAK SE ZBAVIT ŽVÝKAČKY Z OBLEČENÍ

Jednoduše. Každý má přece doma nebo na koleji ledničku s mrazákem. Ověřený a zaručený způsob je strčit oblečení na pár hodin do mrazáku a prostě tu otravnou žvýkačku zmrazit. Když je pěkně ztuhlá, stačí ji jen odloupnout.

žvýkačka

Nyní se už vůbec nemusíte brzdit při vašich aktivitách. Vařte, pečte, zahrajte si fotbal nebo si dobře zacvičte v posilovně. Vám, díky tomuto stručnému přehledu, jak se zbavit různých typů skvrn, nějaký ten nežádoucí flek nepřivodí žádné zbytečné vrásky na čele.