Jak správně nosit sako
4 minuty čtení, admin hlavní 17. 06. 2016

Nejdůležitější při nošení saka je, při jaké příležitosti jej chcete nosit. Pokud se jedná o společenskou událost, kde budete muset mít společenský oblek, není zde asi co popisovat. Snad jen obecná rada, která není pánům stále jasná. Nejčastějším problémem při nošení saka je ten fakt, jaký knoflík si zapnout a kdy ho nosit zapnutý. Obecné a jediné pravidlo zní, zapíná se pouze horní knoflík u saka a spodní se nechává rozepnutý! Pokud máte více knoflíků než dva, můžete zapnout horní dva, ale pořád poslední dole zůstává rozepnutý. Není nic horšího než když muž chodí se zapnutým sakem a ten mu na mužném těle praská ve švech. Dávejte si na to pozor.

 

Délka a velikost saka

Proto, abyste si pořídili dokonalé sako je zapotřebí dodržet pár zásad. Hlavní zásadou je zcela jednoduché pravidlo, musíte se v saku cítit dobře. Nesmí vás nikde nic tlačit ani omezovat. Již na první pohled a poté na první obléknutí poznáte, zda je pro vás vámi vybrané sako vhodné. Bývá to tak, že pokud vám na první pohled nesedne, už vám těžko sedne po pár dnech či týdnech.

 

Sako se musí líbit hlavně vám a ne ostatním. Jestliže chcete sako nosit k džínům, což je v současné době velice moderní, bude pro vás ideální úzké sako. Ovšem zase musíte brát v potaz, že pokud máte několik desítek kilogramů navíc, nebudete v úzkém saku vypadat dobře a proto byste měli volit sako širší. Problém ve velikostech je ten, že muži mají často jiné proporce než se dají sehnat v obchodě. Proto je dobré zjistit si, zda není ve vašem okolí nějaký krejčí, který by vám buď sako ušil na míru a nebo to, které si v obchodě koupíte, trochu upravil. Sice zaplatíte víc, než kdyby jste se tzv. vešel do tabulky, ale odměnou vám bude dokonale padnoucí sako.

 

Sako by mělo mít délku patnáct centimetrů pod pasem (pás se měří kousek pod žebry). Důležitou úlohou také hraje délka rukávu. Rukáv by neměl být dlouhý, naopak většina mužů si kupuje saka a mají rukávy až moc dlouhé. To, že se vám zdá, že je rukáv moc krátký, věřte, že je ještě dlouhý.

 

Jak vybrat správnou délku rukávu? Sako si oblečte a zapněte, tak jak jsem psala výše, předpažte, rukáv by vám měl končit v polovině předloktí. Při normálním držení těla by měl rukáv končit v místě kde se ohýbá zápěstí. Zapomeňte na to, co vám kdy kdo říkal a co jste se naučili, rukáv by opravdu neměl být dlouhý k prvnímu kloubu palce. Vypadá to vážně špatně a hlavně sako vás bude dělat větším než ve skutečnosti jste. Z rukávu saka by měla vyčuhovat manžeta košile (zhruba 1 – 1,5 cm).

 

Barvy a motivy

Zajímavým motivem jsou odlišně barevné knoflíky. Dodává to celému outfitu velice free styl a pokud sako nosíte k džínám je tato kombinace ideální. Co se týče barevnosti, vždy bude lepší když budete mít sako v jedné barvě. Zde ovšem nezáleží na tónu, můžete mít mnoho barevných sak, podle toho, jak se momentálně cítíte. Velice moderní je námořnicky modrá, žlutá, šedá, béžová a nebo červená. Záleží jak moc si troufáte experimentovat, šedé a béžové sako je však sázkou na jistotu. Letní saka mají různé motivy, ovšem zde pozor, ne každý motiv sluší každému a musíte si sako opravdu vyzkoušet. Statnější muži by se měli vyvarovat motivům a kostkovanému saku, pro ně jsou nejlepší opravdu jen jednobarevná saka.

 

Jaké doplňky k saku byste si měli pořídit?

Velice moderní jsou plátěné boty různých barev, výrazné pásky se sponou, hodinky a kožené náramky, klobouky a sluneční brýle. Vždy musíte při výběru doplňků a saka postupovat individuálně, nebojte se vyzkoušet si sportovní kombinaci sako a džíny. Ženy ocení váš módní potenciál a budete vypadat velice dobře.