11 minut čtení, Lucia Pampurikova 28. 12. 2020

Některé procesy našeho těla prostě nezastavíte. Ne vždy se dá zpomalit proces stárnutí, vypadávání vlasů či šedivění vlasů ani u mužů ani u žen.

Šediny. Další změna v našem životním cyklu. První šedivé vlasy, jejich první změna barvy. Pánové, vůbec si z toho nedělejte těžkou hlavu. V první řadě je nesmírně důležité říci si sami pro sebe, že šedivé vlasy nejsou znakem stáří. Když v zrcadle uvidíte nový šedý přeliv, neznamená to, že jste staří. Naopak šedivé vlasy mužům perfektně hrají do karet. Podle průzkumu je šedivý pánský přeliv sexy, mužům dodává zralost, mužnost a působí spíše přitažlivě než odpudivě.

Jak zastavit šedivění vlasů?

Šedivění vlasů je přirozený jev, který přichází s věkem. Může se však stát, že začnete šedivět mnohem dříve, než jiní muži a to může mít hned několik příčin.

V první řadě si šedivé vlasy netrhejte. Vytrhnutý vlas už nenaroste, ale ustřižený vlas má ještě šanci.

Příčin proč nám šediví vlasy je více, některé z nich si představíme v následujících řádcích.

Proč šedivý vlasy?

PŘIBÝVAJÍCÍ VĚK NEBO ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY?

1. GENETIKA

Jednoznačně. Nejznámější a zároveň vědecky prokázanou příčinou, proč nám šediví vlasy, je naše genetická predispozice. Platí to zejména tehdy, když šedivíte ještě před dosaženou dvacítkou, to je věk, kdy se hovoří o předčasném šedivění. Za předčasné šedivé vlasy můžete poděkovat vašim rodičům, pokud se u nich už v mladém věku objevily první šedé vlasy, tak je více než pravděpodobné, že je to i váš případ a vy to nemůžete nijak ovlivnit.

2. KOUŘENÍ

Jak zastavit šedivění vlasů?

Ano, přesně jak čtete. Kouření škodí nejen našemu zdraví a okolí, ale i naší bujaré hřívě. Toxiny v cigaretách mohou poškodit naše vzácné a ničím nenahraditelné vlasové folikuly a začneme šedivět dříve, než bychom měli, a to dokonce před 30. rokem života. A co je horší, je vědecky dokázáno, že kouření se podílí i na plešatosti. Dlouhodobé kouření stahuje cévy, což snižuje průtok krve do našich vlasových folikulů a také to může být příčina, že kuřákům vlasy vypadávají více než nekuřákům.

3. VITAMÍNY

Vitamíny tvoří velmi důležitou složku naší stravy. Dostatek vitamínů přispívá k harmonickému kvalitnímu životu. Jejich nedostatek způsobuje nemalé problémy našemu tělu. To jak se stravujeme a jaký je "bohatý" náš jídelníček na vitamíny a minerály velmi ovlivňuje naše zdraví, sílu kostí či kvalitu vlasů. Dnes se zaměříme na vitamíny, jejichž nedostatek způsobuje časné šedivění vlasů. V seznamu vitamínů a minerálů jsme uvedli i jejich výskyt / zdroj.

Jak zastavit šedivění vlasů?Nedostatek následujících živin (vitamínů, minerálů) může způsobit šedivění:

  • Bílkoviny (ryby, drůbež, mléčné výrobky, ořechy, čočka)
  • Vitamin B12 (ryby, drůbež, vejce, mléko)
  • Měď (měkkýši, semena a ořechy, hovězí játra, luštěniny, mandle, tmavá čokoláda a chřest, banány, švestky)
  • Železo (mořské plody, ořechy, fazole, obohacené cereálie, čočka, hořká čokoláda)
  • Zinek (červené maso, drůbež, fazole, dýňová a slunečnicová semena, mák, houby, žloutky a pivovarské droždí)
  • Jód (mořské ryby, sušené švestky, vejce nejvíce žloutek, tvaroh, mléko, jogurty)
  • Kyselina listová (kapusta, zelí, bílé fazole, špenát, květák, brokolice, maso, čočka, pórek, ..)
  • Vitamín A (meruňky, mango, broskve, dýně, mrkev, špenát, brokolice, šípky, rajčata, mléko, mléčné výrobky, pečeně, olej z rybích jater)

Při zdravém životním stylu, v našem případě zdravém vyváženém jídelníčku se obloukem vyhýbejte polotovarům, potravinám s umělými příchutěmi, barvivy či s potravinami plnými různých éček, naopak vyhledávejte zdravé tuky bohaté na omega 3-mastné kyseliny (losos, játra z tresčích jater, vajíčka, tuňák, sardinky, chia semínka, lněná semínka, ořechy), zajistěte si pitný režim a nemluvíme o pivním pitném režimu, ale o lahodné studené průzračné vodě.

Jak zastavit šedivění vlasů?

4.AUTOIMUNITNÍ ONEMOCNĚNÍ

Když s námi není něco v pořádku, naše tělo nám vždy vysílá signály. Předčasné šediny mohou být jedním z takových signálů. Autoimunitní onemocnění (imunitní systém těla napadá vlastní buňky) může také způsobit předčasné šedé vlasy. V případě nepříjemných autoimunitních chorob, alopecie a vitiligo, může imunitní systém napadnout vlasy a způsobit i ztrátu pigmentu.

Ve většině případů je šedivění normální přirozený jev, který přichází s věkem. Pokud, ale vlasy začnou šedivět mnohem dříve, může i nemusí jít o hormonální poruchy v těle. Slyšeli jste už o nemocech jako Hashimotova nemoc či celiakie?

Autoimunitní onemocnění, které přispívají i k rychlému a brzkému šedivění vlasů:

  • Hashimotova choroba (autoimunitní onemocnění spojené se sníženou funkcí štítné žlázy),
  • Gravesova-Basedowova choroba (autoimunitní onemocnění spojené se zvýšenou funkcí štítné žlázy),
  • snížení funkce adrenálních žláz (účastní se na tvorbě "stresových" hormonů),
  • perniciózní anémie (chudokrevnost z nedostatku vitamínu B12)
  • celiakie (autoimunitní onemocnění, kdy se po konzumaci lepku, objeví zánět tenkého střeva)

VÍTE, ..
Věděli jste, že již během několika týdnů s bezlepkovou dietou ve vašem jídelníčku, mohou, resp. mají šanci vlasy celiatika znovu ztmavnout a to i po letech šedivění?

Pokud jste šedivý dvacetiletý kluk, tak může i nemusí jít o hormonální poruchu. Za optání a vyšetření u lékaře nic nedáte. Raději jít než přijít pozdě.

5. PIGMENT

Někdo má světlejší barvu pleti, takže má v těle méně pigmentu, někdo naopak tmavší pokožku, čili má i více pigmentu. Černovlasý a celkově tmavovlasí lidé mají více pigmentu a tím pádem začínají šedivět později než světlovlasí lidé. Výhodou světlovlasých mužů je, že jejich šediny sice přijdou o něco dříve, ale šediny mezi světlými vlasy nebudou tolik vidět.

Čím je člověk starší, tím rychleji pigmentové buňky v tzv. vlasových folikulech, umírají. Pokud začínáte šedivět po 35, tak jde o přirozené šedivění. Pigment s věkem slábne a melanin, základní pigmentová složka vlasů, se postupně vytrácí (vlas ztrácí barvu) a stávají se šedivé, bílé až úplně průsvitné. Melanin je pigment v lidském těle, který je zodpovědný za barvu pokožky, vlasů, či očí.

VÍTE, ...
Věděli jste, že i etnická příslušnost hraje roli při brzkém šedivění. Běloši začínají šedivět mnohem dříve než např. černoši. V průměru běloši začínají šedivět ve věku 30 let, černoši až o 10 let později.

6. STRES

Jak zastavit šedivění vlasů?

Při stresu jako faktoru, který má ovlivňovat šedivění vlasů, to stále není jednoznačné. Někteří vědci se domnívají, že stres, časté stresové situace či vysoké stresové vypětí jsou faktorem, který je odpovědný za šedivění vlasů, druzí tvrdí opak. Jediné co víme je, že stres může poškodit důležité buňky v našem těle. Právě ty buňky, které mohou obsahovat melanin, který nám dodává barvu vlasů. Co ale na 100% o stresu víme je, že stres je rozhodující faktor u mnoho dalších chorob a zdravotních problémech, takže se mu raději vyhýbejme nebo se naučte se stresovými situacemi vhodně a efektivně poprat.

7. HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA

Endokrinní nerovnováha a šediny. I když se vám to asi nezamlouvá, ale je to opravdu tak. Mezi příznaky hormonální nerovnováhy u mužů patří i snížení růst vlasů, časné šedivění a také rané až nadměrné vypadávání vlasů. Je vědecky dokázáno, že vyrovnání hladiny hormonů může mít za následek ztmavnutí vlasů již během několika měsíců.

Nelíbí se vám váš nový šedivý přeliv? Nevíte jak se zbavit šedin?

Když už víme důvody, proč jsme skoro šedivý nebo proč se nám první šedivé vlasy objevily dříve než naším známým, je na místo položit si otázku:

Jak zastavit či zpomalit šediny?

Doplnit vitamínový deficit. Takže vitamíny, vitamíny a ještě jednou vitamíny, minerály, bílkoviny a zdravé tuky. Posilte nimi nejen vaše vlasy, ale celé tělo. Seznam vitamínů, které pomáhají v boji proti šedivé hřívě najdete v bodě č. 3 v našem článku. Dalším tipem v boji s šedinami mohou být kosmetická séra pro muže na vlasy i vousy.

Cibulová šťáva, rychlý lék na šediny.

Ověřený babské recept. Vyzkoušejte a uvidíte sami. Cibulová šťáva není v boji proti šedinám žádným nováčkem. Už staletí nám pomáhá zabíjet různé infekce, záněty, bakterie, nežádoucí parazity či nepříjemné plísňové onemocnění, které nepříznivě působí na vlasy a zabraňují úspěšné regeneraci vlasových folikulů.

Kouzelná cibulová šťáva se využívá i při léčbě alopecie a u šedivějících vlasů.

Jak zastavit šedivění vlasů?

Recept na zázračnou cibulovou šťávu proti šedivění

Jednoduchý recept, který funguje na 100%. Cibuli buď odšťavníte nebo rozdrtíte, šťávu vmasírujte do pokožky hlavy, nechte působit 10-15 minut a následně umyjte vlasy vaším šamponem, který běžně používáte na mytí vlasů. Pokud chcete vidět účinky cibulové šťávy, je třeba tento proces opakovat při každém mytí vlasů.

Kúra k nezaplacení ze šalvěje lékařské

Zkuste doma zaexperimentovat a vyzkoušejte blahodárné účinky bylinky šalvěje lékařské. Doma si připravte extrakt ze šalvěje lékařské a to tak, že použijete 100 gramů sušených bylinek šalvěje a zalijete 0,5 litrem horké vody. Když bude voda teploty, kterou snesete na vaší pokožce, výluh přeceďte a extrakt aplikujte na vlasy. Šalvěj pomůže při obnově vaší přirozené barvy vlasů.

Kouzelný olej z dýně

Jak zastavit šedivění vlasů?

Za vyzkoušení také stojí i obyčejný dýňový olej, kterým si jednoduše promasírujete pokožku hlavy (vlasy). Dýňový olej dokáže navrátit ztracenou barvu vlasů, ale také pozitivně stimulovat kořínky vlasů.

Obyčejný černý čaj

Další jednoduchý a levný recept jak přechytračit šediny. Výluh z černého čaje. Úplně postačí vylouhovat 2-4 sáčky obyčejného černého čaje v 0,5 litru horké vody. Výluhem umyjeme vlasy. Pokud chceme dosáhnout přirozeného nádechu, lesku a hebkosti vlasů, do výluhu z černého čaje přidáme kondicionér na vlasy. Necháme působit a následovně smyjeme.

Nabarvení vlasů u profesionálů

Pokud se vám nechce doma experimentovat a zároveň se vám nelíbí pohled na vaši šedivějící hřívu, vyzkoušejte se objednat ke kadeřnici / kadeřníkovi a oni se o tento nevítaný problém rádi a rychle postarají.

Jak se popasujete se šedinami necháme na vás. Vyzkoušet můžete ověřené babské recepty a jít na to přírodní cestou nebo se pohodlně usadit do křesla v kadeřnictví a vyzkoušet jejich šikovné profesionální služby. Vyhledat můžete i doktory, kteří se zabývají trichologii (speciální vědní obor zabývající se studiem vlasů, vlasové pokožky a problémy s nimi spojené), oni už budou vědět co s vámi.