5 minut čtení, Lucia Pampurikova 23. 09. 2021

Ples, významná společenská událost, si zaslouží i významné a především reprezentativní společenské oblečení. Na plese nereprezentujete jen sebe, ale i svou partnerku. Věnujte dostatečnou pozornost výběru obleku, košile a i samotným doplňkem. Na plese se chcete přece blýsknout a oslnit okolí nejen svým vystupováním, ale i stylovým elegantním outfitem. Dnes si představíme dokonalou pánskou košili, ve které na plese budete za skutečného elegána.

bíla smokingová košile

ŘIĎTE SE POZVÁNKOU

Výběr košile může být ovlivněn předepsaným dress code. Formální plesy obvykle probíhají pod taktovkou předem zvoleného dress code. Nejčastěji předepsaný dress code pro slavnostní formální události je BLACK TIE. Pokud vám na pozvánce "svítí" Black TIE, váš výsledný outfit musí obsahovat:

  • černý smoking,
  • bílou smokingovou košili se skrytým zapínáním (smokingová košile by měla mít dvojité
    francouzské manžety se zapínáním na manžetové knoflíčky),
  • černý motýlek,
  • černé lakované oxfordky

bílá smokingové košile

Pokud máte na pozvánce uvedeno WHITE TIE, znamená to pro vás, že si musíte pořídit:

  • frak, který nikdy nezapínáte,
  • bílou košili se stojatým límcem, skrytým zapínáním a piketovou náprsenkou,
  • bílou piketovou vestu,
  • bílý motýlek,
  • černé lakované boty,
  • bílé rukavice a černý cylindr (nejsou povinné, ale dotvoří dokonalý slavnostní outfit ve fraku)

NA PLESE VŽDY ZA PRAVÉHO ELEGÁN

Pokud jdete na neformální např. hasičský nebo lovecký ples, nejideálnější je: oblek tmavé barvy (pánský oblek světlé barvy není na formální události po 19.00 hodině vhodný, vítaný je jen pánský oblek tmavé barvy).

        tmavomodré pánské sako černé pánské sako

Bílá elegantní košile je sázkou na jistotu, ať jdete na jakýkoliv ples. Pokud se jdete bavit na méně formální ples, akceptuje se i pánská košile ve světlých barvách, jako je smetanová, béžová, pokud se ples koná v zimním období, okouzlit můžete i v bordó nebo tmavě modré košili.

        světlemodrá pánská košile bordová pánská košile

Pokud se na ples chystáte jako pár, měli byste být s partnerkou i dokonale sladění. Jak na to? Jednoduše! Jako pomůcka vám poslouží barva šatů vaší partnerky. Neznamená to, že pokud má partnerka modré šaty, i vy budete celý v modré. S barvou šatů úplně postačí sladit barvu vaší košile, motýlka, kravaty nebo barvu kapesníku do saka.

bílá pánská smokingové košile s motýlkem

Košile by měla být bez vzorů a výhradně elegantního střihu. Žádný flanel ani kostka. Tabu na ples představuje kromě vzorů i košile s krátkým rukávem a s náprsní kapsou. Nedoporučujeme volit černou košili, už jen z hlediska barevné kombinace (černé sako, černá košile k sobě velmi nepasují).

Obecně platí, že košile na ples vám musí dokonale "sednout". Rukáv košile by měl vyčnívat zpod saka 1 až 2 cm. Při formálních událostech zapomeňte na ležérní vzhled s ohrnutým rukávem na košili nebo s rozepnutým vrchním knoflíkem.

Naše rada: Tričko pod průsvitnou bílou košili je vhodné nejen z hygienického, ale i z estetického hlediska. Doba i móda jdou dopředu, proto je tílko pod košilí dávno pasé a preferuje se bavlněné tričko neutrální tělové nebo bílé barvy.

Věříme, že jsme vám pomohli se zorientovat ve světě elegantní módy a že si vyberete atraktivní košili na ples, tak, abyste se svojí partnerkou tvořili dokonalý pár.