6 minut čtení, Lucia Pampurikova 18. 10. 2021

Otcové, bratři, kamarádi, kolegové. Muži oslavují muže! 19.listopadu patří všem "skutečným chlapům", kteří učí druhé muže a chlapce životním hodnotám a povinnostem být správným mužem. Mezinárodní den mužů se slaví ve více než 80 zemí. USA, Austrálie, Norsko, Francie, Indie, Kanada, Anglie, Čína, Pákistán, Jamajka a mnoho dalších. Patříte i vy k příznivcům MDM?

kluci sedí na louce

HISTORICKÉ MILNÍKY - "DEN MUŽŮ"

Bylo to 19. listopadu 1999 v nádherné ostrovní zemi, v Karibiku - Trinidad a Tobago. Tehdy si doktor Jerome Teelucksingh z univerzity Západní Indie uvědomil, že na světě neexistuje "svátek", který by oslavoval všechny muže a chlapce, nejen otce během dne otců. Teelucksingh si řekl, že je důležité ocenit každého muže, který představuje přínos pro společnost.

Během 19. listopadu chtěl Teelucksingh uctít jeho největší vzor, svého otce, který se v tento den narodil. Od roku 1999 celosvětově 19. listopad vedou muži různé diskuse, konference, semináře nebo i festivaly, soutěže či veřejné sbírky, kde rozebírají různá témata.

Každý rok se mužské pokolení věnuje jinému tématu. Loni to bylo téma - Lepší zdraví pro muže a chlapce. Letos vybrali téma - Lepší vztahy mezi muži a ženami. Co vy na to? Jak vidíte vztahy nejen pracovní, ale i kamarádské a rodinné mezi muži a ženami?

muži protestující za ženská práva

Věděli jste, že nejvyhledávanějším slovem (slovním spojením) během Mezinárodního dne žen (8. března), je právě výraz Mezinárodní den mužů (kdy je Mezinárodní den mužů)?

JAKÝ JE CÍL A VÝZNAM MEZINÁRODNÍHO DNE MUŽŮ?

Mezinárodní den mužů má mnohem hlubší význam, než si jen společně popovídat při sklenice piva či dobré whisky. Šiřte dále poselství MDM mezi mladou generaci! Buďte právě vy vzorem mladým nezkušeným klukům, kteří v životě neměli tolik štěstí a potřebovali by v někom vidět otcovský vzor. Mezinárodní den mužů je proto jako stvořený. V tento den se poukazuje na důležitá témata společnosti. Gro diskusí zahrnuje 6 základních pilířů, které se během Dne mužů vyzdvihují a diskutuje se o nich:

teambuilding

  • vyzvednutí a ocenění mužských vzorů,
  • uznávání přínosu mužů a chlapců,
  • zlepšení zdraví u mužů,
  • řeší se diskriminační problém a sociální znevýhodnění,
  • zlepšení genderových vztahů a podpora rovnosti pohlaví,
  • jak udělat svět lepším a především bezpečnějším místem.

MUŽI SLAVÍ MUŽE!

Nenechte si ujít příležitost strávit 19. listopad s muži, kteří ovlivnili váš život. Oslavte i vy tento výjimečný den, Mezinárodní den mužů, v "pánském klubu" mezi kamarády, s bratry nebo s otcem či dědečkem. Příjemný pokec s muži, kteří vám pomohli k lepšímu zítřku, s muži, kteří z vás udělali zásadového chlapa se správnými životními hodnotami, nikdy není na škodu. Nebojte se jim říct, co pro vás znamenají a proč jsou ve vašem životě takoví důležití.

bratři sedí na schodech a drží se za ramena

OSLAVTE MDM SPOLU S VAŠÍM PARTNEREM

Muži, kteří nám jdou příkladem, starají se o své rodiny a pomáhají vytvářet bezpečné prostředí pro každého, si zaslouží nejen slovní ocenění, ale i malý dárek. Co řeknete, co by vás milí naši ochránci potěšilo?

rodinná foto

Tričko s výstižným nápisem nebo lahodná večeře plná komplimentů? Triček není nikdy dost, proto je tričko s motivačním nápisem sázkou na jistotu. Věřte nebo ne, ale i ponožky mohou být plnohodnotným dárkem pro muže.

        černé pánské tričko s krátkým rukávem a výstižným nápisem tyrkysové pánské tričko s krátkým rukávem a výstižným nápisem

Komfortní ponožky s vtipným potiskem vykouzlí úsměv na každé vážné pánské tváři. Skvělou volbou pro pracovitého muže, který je v práci pro ostatní oporou a dobrým vůdcem / týmovým lídrem je hrnek nebo nová kožená aktovka do práce. Potěší i luxusní manžetové knoflíky nebo návštěva u mistra svého řemesla - vyborného barbera.

vtipné pánské ponožky s motivem turistikyvtipné pánské ponožky s motivem turistiky

Možností jak ukázat mužům, že si jich vážíme, respektujeme je a ceníme si, co všechno pro nás dělají, je nekonečně mnoho. Výběr je na vás, ale můžete si být jisté, že vydatnou večeří jeho nejoblíbenějšího jídla nikdy nic nezkazíte.