20 minut čtení, Lucia Pampurikova 13. 01. 2021

MATERIÁLOVÉ SLOŽENÍ VÁM MŮŽE POMOCI

Mnoho lidí se straní nakupování přes internet právě z důvodu, že si nemohou zboží chytit, a zjistit tak jeho kvalitu nebo přátelskost materiálu. Pokud se však aspoň kousek budete orientovat v různých materiálech, ze kterých se oblečení šije, nebudete mít nejmenší problém vybrat si ten správný kousek.

Na výrobu oblečení se používají ve většině přírodní vlákna, ale např. při sportovních oděvech se nejčastěji setkáte s umělými vlákny. V našem článku si popíšeme nejznámější materiály a jejich vlastnosti.

materiálové složení vám napoví

UMĚLÁ (SYNTETICKÁ) VLÁKNA

Umělá vlákna, vůči kterým mají lidé často špatné mínění, mají jednu výbornou vlastnost a to možnost přizpůsobit své vlastnosti požadavkům člověka. Jelikož jde o umělou produkci, vznikají nové a nové druhy materiálů s různými vlastnostmi - nemačkavost, rychlé schnutí, nepromokavost nebo termoregulace. Na druhé straně se v této kategorii nacházejí také nejlevnější umělá vlákna, která nejsou příjemná ani pohodlná. Umělá vlákna se nesráží, jsou stálá, nemění své vlastnosti. Elastické vlastnosti mají na starosti umělá vlákna elastan alias lycra, proto čím větší procento těchto vláken v oblečení najdete, tím pružnější by mělo být.

Famózní a nejvyužívanější POLYESTER

Nejznámější různorodé umělé / syntetické vlákno - polyester. Nejčastěji se používá při výrobě sportovních oděvů. Polyester (označovaný jako PES) v dnešní době se přidává i do oblečení pro každodenní nošení, do práce, do školy či na volnočasové aktivity. Můžete ho najít ve směsi s bavlnou v teplácích, v mikinách, ale i v elegantní košili.

pánské tepláky

Polyester je oblíbený díky velkému množství výhod, které produktu poskytuje. Je nemačkavý, recyklovatelný, rychle schne a je antistatický. Hlavně kvůli jeho fantastickým vlastnostem, výrobci polyester přidávají k přírodním vláknům, aby finální oděv byl pevnější, méně se mačkal a byl lehčí.

pánská zimní bunda

Nevýhody polyesteru: slabá schopnost vsakovat pot, nepropustnost vzduchu a nepohodlné až nepříjemné nošení oblečení ze 100% polyesteru (tričko ze 100% polyesteru je čistá "umělina"), takže když oblečení s polyesterem, tak ve směsi s bavlnou nebo jinými přírodními vlákny.

Nejjemnější polyesterové vlákno známe pod názvem mikrovlákno a obchodním názvem Polartec.

Shrnutí:

Oblečení s polyesterem je skvělá věc, je snadné na údržbu, schne rychlostí blesku, můžete ho prát už při 30-ti stupních, nemusíte ho žehlit, protože se nemačká, ale mějte na paměti, že je to stále umělé vlákno, které je vyrobeno především z ropy.

CO JE POLYURETAN?

Polyuretan (PU) je inovativní syntetický materiál, který se těší velké oblibě a popularitě při výrobě peněženek, kabelek, luxusních autosedaček, ale i bot či tenisek. Jde o dokonalou imitaci kůže. Někdy je těžké rozeznat produkt z polyuretanu od produktu vyrobeného z pravé přírodní kůže. Polyuretan je lehký, jednoduchý na údržbu (stačí vlhký hadřík), má měkkou, hladkou texturu, vysokou trvanlivost a top výhodou je množství barevných variací, které jsou v nabídce. Je také odolný vůči UV záření, vůči popraskání a také vůči oděru (často jej využívají i v čalounictví).

Jakým procesem prochází výroba polyuretanové kůže?

Na začátku se potáhne podkladový materiál z textilní nebo syntetické tkaniny povrchovou vrstvou polyesteru s pružným polymerem, díky tomu se vypracuje dokonalá autentická imitace pravé přírodní kůže, a to nejen na pohled, ale i na dotek.

A CO TAKHLE POLYAMID?

Nebo spíš silon, perlon či nylon?

Polyamid (známý pod obchodními názvy jako Silon, Perlon nebo i Nylon) je mezi námi už velmi dlouho. Již v roce 1928 ho vynalezl Američan Wallance Carothers a později v roce 1938 začala jeho komerční výroba pod označením nylon 66.

Polyamidové vlákno je stejně jako polyester vyrobené především z ropy. Je to lehké a velmi odolné umělé vlákno s mnoha superschopnostmi. Mezi jeho superlativy patří extrémní pevnost, pružnost, vysoká odolnost, snadná údržba a velká oděruvzdornost. Nejčastěji ho najdete v dámských punčoškách, plavkách, obecně u sportovních oděvů, ale i jako příměs v pánských ponožkách.

pánské ponožky

Mezi jeho nevýhody patří vyšší produkce statické elektřiny a chladivý pocit na kůži. Avšak módní průmysl si ho i přes pár mínusů velmi oblíbil.

CO JE AKRYL?

Je lepší akryl nebo vlna?

Dalším oblíbeným a často využívaným umělým vláknem je akryl. V současnosti se akrylová vlákna vyrábějí komplikovaným procesem polymerace. Nejčastěji se používá jako náhrada za drahou a méně dostupnou vlnu u vlněných výrobků. I když jde o syntetické vlákno, jeho vlastnosti se opravdu podobají a dostatečně přibližují k vlastnostem vlny.

pánský svetr

Nepochybně mezi výhody patří jeho lehkost, pružnost s pevností. Svetry a další oblečení s přítomností akrylu, mají mnohem nižší sklon k nepříjemnému žmolkování, nesrazí se a udržují svůj tvar a barvu i při častém praní.

Akryl můžete najít při produkci textilních výrobků jakými jsou módní zimní skvosty - šála, rukavice, svetr a čepice.

Zda je ve finále lepší akryl nebo vlna je diskutabilní. Vlna přece jen patří k přírodním vláknům a skutečně zahřeje, ale "kouše / škrábe" a dost lidí je na vlnu alergických. Naopak akryl je hypoalergenní a příjemný na omak. Koneckonců akryl má mnoho pozitivních vlastností, které silně konkurují vlněnému vláknu.

pánský svetr

PRUŽNÝ ELASTAN

Syntetické vlákno elastan, známý také jako Spandex a Lycra, je velmi populární díky své nepřekonatelné pružnosti. Je pevný, nemačkavý, lehký, příjemný na dotyk, flexibilní a pružný. Bez jakéhokoliv poškození je možné natahovat a roztahovat ho jak jen chcete a přesto zůstane nepoškozený.

pánské modré džíny

Díky jeho super elasticitě se elastan přidává do různých oděvů, které jsou na těle přiléhavé, ale přesto nesmírně komfortní. Nejčastěji ho najdete ve sportovních oděvech (plavkách, cyklistických dresech, ..), ale také v oblečení pro každodenní nošení. S bavlnou elastan představuje nadčasovou nepřekonatelnou dvojici. Bavlna a elastan se nejčastěji nachází ve slim fit tričkách, slim fit košilích, v džínách, riflových bundách, pánských chinos kalhotách. Díky příměsi elastanu je i slim fit oblečení pohodlné, a vy tak můžete ukázat a vyzvednout vaše mužské rysy.

pánská košile

MIKROVLÁKNO ALIAS MICROFIBRE

Pokud něco dokonale imituje vzácné hedvábí, tak je to určitě syntetické mikrovlákno. Umělé mikrovlákno se vyrábí složitým procesem z polyesterů nebo kombinací polyesteru s polyamidem a polypropylenem. Hebké mikrovlákno je až 20krát tenčí než drahé hedvábné vlákno a až 100krát tenčí než obyčejný lidský vlas.

Mikrovlákno je lehké, tenké a dokáže odvádět vlhkost (pot) z těla, proto se dokonale uplatnilo u sportovních dresů, ale díky své pružnosti i u plavek. Také ho můžete najít v kravatách, batozích, županech, v bundách, ve spodním prádle, ale i v syntetické semišové kůži. Mikrovlákno našlo své uplatnění nejen v textilním průmyslu, ale i u domácích pomocnících jakými jsou mop, utěrka a jednorázového hadříku.

PŘÍRODNÍ VLÁKNA

Přírodní vlákna jsou pro lidi daleko přirozenější než uměle vyrobené vlákno, ale na druhé straně jim někdy chybí vlastnosti, které se v přírodě nenacházejí - nemačkavost nebo rychlé schnutí. Mezi přírodní materiály patří všechny materiály rostlinného nebo živočišného původu, přičemž nejznámější jsou bavlna a vlna.

HŘEJIVÁ VLNA

Vlna je přírodní materiál získaný ze srsti zvířat. Je velmi hřejivá, proto se z ní vyrábí především svetry, kabáty a také kvalitní luxusní pánské vlněné obleky. Dalšími proslulými kladnými vlastnostmi je schopnost absorbovat vlhkost a následně ji i uvolňovat. Vlna je také antistatická a dokáže odolávat ohni.

Maličkým mínusem je silnější zápach vlny po propocení.

Nejznámější jsou následující ovčí vlny:

  • Merino vlna - je velmi jemná a teplá, získává se z prvního střihu jehňat. Plemeno, ze kterého se získává pochází ze Španělska, ale aktuálně se chová zejména v Austrálii a na Novém Zélandu.
  • Chevioet - má dlouhá vlákna s mírným leskem, dnes se však již moc nevyužívá

pánská džínová bunda

LUXUSNÍ KAŠMÍR

Co je kašmír a proč je tak vzácný?

Pokud hledáte kvalitní pánský svetr, který vás příjemně zahřeje a zároveň se v něm budete cítit jako v "bavlnce", tak svetr vyrobený z pravé kašmírové vlny, je k nezaplacení. Kašmír je velmi drahý a vzácný přírodní materiál. Kašmírová vlna je desetkrát dražší než klasická ovčí vlna.

Proč je kašmír tak vzácný?

Kašmír se totiž získává ručním vyčesáváním ze srsti kašmírské kozy. Dělá se to obvykle v období od března až do května. Tehdy vysokohorské kašmírské kozy sejdou do nižších nadmořských výšek a přirozeně se zbavují své přebytečné srsti. Pak nastává dlouhý složitý proces výroby např. svetru. Jde čistě o ruční poctivou práci, díky které je výsledkem vzácná kašmírová příze, z ní se pak pletou kašmírové svetry, šály, rukavice či čepice.

Věděli jste, že z jedné kozy lze získat za rok pouze 150g čisté kašmírové vlny, a proto na výrobu jednoho svetru je potřebná vlna ze 3 až 5 koz?

Produkty z kašmíru se nevytahuje, dokonale si udrží tvar i barvu i po letech nošení a praní, nicméně je třeba se o ně i speciálně starat a prát je šetrně.

Nejpopulárnější PŘÍRODNÍ TEXTILIE JE BAVLNA

bavlna

Bavlna je přírodní materiál získávaný z rostliny keře bavlníku. Bavlna se používá až ve 40% textilní výroby. Největším producentem bavlny je Čína, USA a Pákistán. V Egyptě a Středomoří se pěstuje nejjemnější druh bavlny a využívá se na výrobu spodního prádla. Střední tloušťka bavlny se pěstuje především v Indii a Severní Americe, kde ji využívají ve velkém na výrobu triček a jiného typu oblečení. Nejhrubší typy bavlny se používají na výrobu koberců a jiných průmyslových textilií.

pánský svetr

Díky jednoduchému zpracování můžeme bavlnu považovat za levný a kvalitní materiál, který má následující vlastnosti:

  • Dobrá odolnost
  • Dobře barvitelná
  • Dobrá absorpce vlhkosti
  • Příjemná na dotek
  • Pevná
  • Možnost praní a žehlení při vysokých teplotách

Jediným mínusem bavlny je její mačkavost.

pánské oblečení

Vzdušné LNĚNÉ VLÁKNO

Populární letní vzdušné košile se vyrábějí nejčastěji právě z přírodního lněného vlákna. Len je pevnější (má malou pružnost) a také mačkavější než bavlna, ale zato lněné výrobky velmi dobře snášejí praní. V syrovém stavu lnu tvoří jednotlivé 20 - 50 mm dlouhá vlákna svazek s délkou až 50 - 90 cm.

LNĚNÉ VLÁKNO

Pánské lněné košile, luxusní lněné obleky nebo pohodlné lněné kalhoty, či letní pánské espadrilky mohou být vyrobeny také ze 100% lnu. Většinou se len používá společně s bavlnou, protože čisté lněné vlákno ne každému lahodí na kůži a díky bavlně je oblečení pružnější a příjemnější na dotek a také na nošení.

Luxusní hebký hedvábí

Hedvábí, známé již ve starověké Číně, kde ho nazývali "královnou všech látek", je přírodní pevné, tenké, jemné proteinové vlákno, které se získává rozvinutím kukly housenky motýla bource morušového. Hedvábí je "nekonečné vlákno", protože dosahuje délky až 4 tisíce metrů.

pánská hedvábná kravata

Pravé hedvábí se používá pouze pro exkluzivní a luxusní zboží jakými jsou pánské kravaty, dámské hedvábné halenky nebo různé jemné originální šátky. Cena produktů vyrobených z hedvábí je i desetkrát vyšší než cena produktů ze syntetického nepravého hedvábí.

Hedvábné výrobky mají samé pozitivní vlastnosti - sají vlhkost, nemačkají se, v létě chladí a v zimě naopak hřejí.

VISKÓZA. Co je viskóza a jak se vyrábí?

Mnozí ani nevědí, že i viskóza patří mezi přírodní vlákna. Viskóza je v podstatě přírodní vlákno, získané náročným průmyslovým procesem. Jde o přírodní celulózové vlákno, které se vyrábí podobně jako syntetická vlákna, ale u viskózy je hlavní a základní surovinou celulózová látka získaná ze dřeva a z bavlny.

Viskóza je známá také jako umělé hedvábí a známá již od 19. století, kdy se ve Francii začala používat jako náhrada drahého luxusního hedvábí.

Pozitivními vlastnostmi viskózy je určitě její pevnost, savost, nemačkavost. Oblečení s viskózou je hebké a příjemné na nošení, je snadné na údržbu a nemusíte ho žehlit.

Jemné viskózové vlákno najdete pod obchodním názvem Modal.

Přehled nejznámějších materiálů:

přírodní materiály

Anglický název Český název Z čeho je získaný materiál
Cotton bavlna Vlákno z bavlníku
Wool vlna Ovčí srst
Flax/Linen len Vlákno ze lnu
Mohair mohér Srst kozy angorské
Cashmere kašmír Srst kozy angorské
Angora angora Srst králíka angorského
Viskose viskóza

celulózové vlákno ze dřeva a bavlny

Modal modal druh viskózového vlákna
Silk hedvábí

Vlákno vylučované housenkou Bource

morušového

 

umělá vlákna

Anglický název Český název Z čeho je získaný materiál
acrylic akryl vlákno z polyakrylnitrilu
polyamide polyamid polyamid 66-polyamid
polyester polyester polyethylenglykoltereftalát
polyurethane polyuretan polymer, který vzniká reakcí mezi izokyanáty a polyalkoholy
polyethylene polyethylan polyethylen
polypropylene polypropylén termoplastický polymer ze skupiny polyolefinu
elastane elastan pružné vlákno z polyuretanu
nylon nylon polyamidové vlákno
lycra lycra polyurethanové vlákno