9 minut čtení, Lucia Pampurikova 14. 12. 2021

Máte rádi kouzelnou zimní přírodu, třpytivý sníh, nádherná ledová plesa a adrenalin v krvi? Co říkáte na turistiku ve zrádném, ale za to pohádkovém zimním období? Studený vzduch, minusové teploty a nepříjemný vítr, který se vám při nesprávném oblečení velice snadno dostane až pod kůži. Jak se obléci na turistiku v zimě a co by měl váš turistický batoh obsahovat?

zimní turistika

DIVOČINA VS. PROCHÁZKA ZIMNÍ ALEJÍ

Turistika v zimě má své kouzlo. Hlavní rozdíl je především v náročnosti a délce trati. Je rozdíl pokud si zvolíte adrenalinovou variantu v divoké přírodě a zasněžených horách nebo příjemnější a především bezpečnější variantu – procházku po vyznačených turistických chodníčcích nebo po asfaltce. Během zimní turistiky neexistuje být nepřipravený, musíte být vždy o dva kroky vpřed a počítat se vším.

zimní turistika

NEPSANÁ TURISTICKÁ PRAVIDLA, KTERÁ VÁM NEJEDNOU ZACHRÁNÍ KŮŽI:

  • Počasí – předpověď počasí byste měli bedlivě sledovat. Samozřejmě informace o počasí stále aktualizujte a průběžně je sledujte, abyste věděli, zda raději túru neodložit kvůli blížící se zimní bouři.
  • Ve dvojice je turistika veselejší a také bezpečnější. I když jste osamělý jezdec, v zimě je dobré, pokud s vámi túru někdo sdílí. Nejlepší je, pokud je to zkušený nadšenec turistiky, který vám může být v době nouze nápomocný.
  • Náročnost a délka trati je rozhodující. Myslete na to, že dny v zimě jsou kratší, takže tma se dostaví mnohem dříve než v létě. Pokud se chystáte na celodenní túru musíte vyrazit mnohem dříve.
  • Vyznačte si na mapě pomocné, tzv. oddechové body (úkryty), kde si můžete odpočinout, přespat nebo se skrýt před nepříznivým počasím.
  • Informujte o túře příbuzné, rodinu nebo přátele. Nechceme malovat čerta na zeď, ale je fajn, když někdo jiný ví, na jaký výstup se chystáte. Pro případ nouze. Hory jsou nevyzpytatelné a nikdy nevíte kdy a jaká pomoc se vám může hodit.

zimní turistika

JAK SE OBLÉCT NA ZIMNÍ TURISTIKU

Počasí je nepředvídatelné. I když jste si ještě před cestou zkontrolovali předpověď počasí, počasí na horách se dokáže změnit během hodiny. Sněhové bouře, špatná viditelnost či silný vítr, to vše může znepříjemnit váš vytoužený výlet do hor.

Každopádně, pokud si chcete turistiku opravdu užít a nasávat magickou atmosféru, kterou turistika v zasněženém terénu poskytuje, nepodceňujte výběr oblečení ani turistickou výbavu.

Pokud to s vaším novým koníčkem – turistikou i v zimě myslíte smrtelně vážně, neváhejte a zakupte si kvalitní výbavu na turistiku. Nešetřete! Investujte do kvalitních materiálů. Především do kvalitní zimní obuvi, nepromokavého turistického oblečení a do kompletní turistické výbavy.

zimní turistika

JAK VRSTVIT SPORTOVNÍ OBLEČENÍ NA TURISTIKU V ZIMĚ:

Při zimní turistice se využívá efektivita 3 základních vrstev.

  1. vrstva - základní vrstva. I když je bavlna příjemný a hlavně přírodní materiál, při turistice nemá co dělat. Bavlněné oblečení sice saje pot, ale zároveň i udržuje oblečení zpocené a vlhké. Nejideálnější první vrstvou je termoprádlo. Je tenké, elastické, rychleschnoucí a odvádí vlhkost. Skvělý materiál pro termoprádlo je syntetický materiál nebo také kvalitní merino vlna.
  2. vrstva - termoizolační vrstva. Její hlavní úkol je udržovat tělo v suchu a v teple. Bonusem jsou vlastnosti materiálu jako voděodpudivost a větruodolnost. Fleecová mikina nebo pulover z fleecu splňují všechny zmíněné atributy. Flís/fleece vás příjemně během turistiky zahřeje a chrání před únikem tepla.
  3. vrstva - ochranná. Už z názvu vyplývá, že půjde o vrstvu, která má za úkol chránit turistu před větrem, deštěm, sněhem a mrazem. Mezi ochrannou vrstvu řadíme zimní bundu, ale také kalhoty.

VNĚJŠÍ OCHRANNÁ VRSTVA MUSÍ BÝT:

  • nepromokavá,
  • větruvzdorná,
  • prodyšná,
  • oděru vzdorná.

Pokud se chystáte na dynamickou zimní turistiku, kde se pořádně zapotíte, určitě zvolte prodyšnou a flexibilní softshellovou bundu s membránou. Pokud vás čeká výstup/turistika v extrémních podmínkách, softshellová bunda nestačí. Po ruce byste měli mít také hardshellovou bundu, která je sice tenká, ale zato totálně nepromokavá a perfektně vás ochrání před deštěm i sněhem.

zimní turistika - příprava náhradního oblečení

Turistické kalhoty na zimu by měly být odolné proti větru, vlhkosti a oděru. Měli byste se v nich cítit komfortně, takže vyšší pas, lehkost a flexibilita jsou vlastnosti, které jsou při výběru více než vítány. Pokud si neumíte vybrat, klasické softshellové kalhoty jsou pro váš výstup i sestup to pravé ořechové. Nezapomínejte si pod kalhoty obléct "spodky" z merino vlny nebo ze syntetického materiálu.

POVINNÁ ZIMNÍ TURISTICKÁ VÝBAVA:

  • turistický batoh s možností připnutí sněžnic či nesmeků,
  • turistické boty a k nim neodmyslitelně patří teplé turistické ponožky a návleky na boty,
  • náhradní oblečení - nepromokavé, nejideálnější oblečení na turistiku je sportovní oblečení s vnitřní fleecovou vrstvou nebo z merino vlny,
  • kvalitní zimní rukavice a samozřejmě i čepice (2 ks - tenčí a tlustší),
  • pití - kromě vody, teplý nápoj nebo i teplé kakao zpříjemní každý výstup v zimě,
  • jídlo - dobré jídlo, nějaký ten snack a čokoláda dodají potřebnou energii,
  • lékárnička,
  • navigační nástroje jako je kompas, mapa nebo i moderní GPS zařízení,
  • nůž a jiné multifunkční nářadí, díky kterému opravíte ozubená kolečka,
  • zapalovač, zápalky,
  • dalekohled,
  • čelovka nebo baterka plus náhradní baterie (v zimě déle vydrží lithiové baterie než alkalické),
  • bezpečnostní píšťalka, nejlépe plastová, protože kovová na rtech přimrzne,
  • mobilní telefon a doklady,
  • sluneční brýle a opalovací krém plus balzám na rty,
  • spací pytel, podložka na spaní, lehký stan/nouzové přespání,
  • toaletní papír.

pití teplého nápoje na zimní turistice

Užitečné při vysokohorské zimní turistice, kde je terén extrémně nebezpečný, mohou být i kukly, sněžné brýle, lavinová lopata nebo rovnou lavinový set, cepín a protiskluzové návleky na boty, které znáte také jako "nesmeky nebo mačky".

nesmeky/mačky pro zimní turistiku

Náš tip: Během zimní turistiky oceníte také praktické sněžnice a turistické hole. Ve sněhu se už nebudete muset brodit a zbytečně namáhat.

zimní turistika

Pokud milujete přírodu a se zatajeným dechem sledujete její poklady a krásy, věnujte se turistice i jiným outdoorovým aktivitám během celého roku, nejen v létě. Zima má své osobité kouzlo a věřte či ne, vaše oblíbené trasy pokryté sněhem a ledem tak máte možnost vidět z úplně jiné perspektivy. Celodenní zimní turistika může být pro někoho výzva, nesplněný cíl nebo jen další dobrodružství na horách. Jak berete turistiku vy? Máte raději zimní nebo letní turistiku?