13 minut čtení, Lucia Pampurikova 25. 11. 2020

Moderní muž se stará nejen o své duševní zdraví, ale také o svůj zevnějšek, neustále pěstuje a zdokonaluje svojí image. Moderní muži se zajímají o nové trendy v oblasti techniky, aut, ale i v oblasti módy a kosmetiky. Vy velmi dobře víte, že dokonalému vzhledu nedocílíte jen skvělým outfitem a upravenými vlasy. Chce to i nabudit a omámit čichové smysly. Vaše vůně by měla v první řadě podtrhnout vaši osobnost a charakter.

pánské vůně

JAK SPRÁVNĚ APLIKOVAT PARFÉM?

Pánové, nezapomínejte, že každý z nás má svou vlastní charakteristickou vůni těla, specifickou vůni pokožky, jinou koncentraci hormonů v těle, někdo se potí více, jiný méně, u někoho může Hugo Boss vyznít zcela dokonale a na jiném, ji neucítíte vůbec. Takže nezapomínejte při koupi vaší nové vůně, nejprve vyzkoušet vůni na testovacích proužcích, pak ji vyzkoušejte na vašem zápěstí a nechte působit cca 10 min, aby se voňavka mohla rozvinout a předvést se v celé své kráse.

Parfém / voňavku aplikujte vždy jen na suché tělo, ne na oblečení, a to ve vzdálenosti od 5-15 cm. Nejlepší místa na vašem těle, pro aplikaci parfému, jsou jednoznačně krk, hruď, zápěstí, předloktí a vyzkoušet ho můžete aplikovat i za uši.


V KOSTCE o parfémech

V obchodech se setkáte s různými pojmy jako např. parfém, kolínská či Eau de Parfum, na základě těchto pojmů se odvíjí cena výrobku. Rozdíl mezi nimi?

VŮNĚ můžeme rozdělit na 4 KATEGORIE:

  1. Parfém
  2. Parfémovaná voda
  3. Toaletní voda
  4. Kolínská

PARFÉM

Parfém je nejdražší ze všech vůní, protože je to nejsilnější a nejkoncentrovanější vůně, ze všech možných vůní na světě. Při nanášení parfému vám postačí opravdu jen pár kapek (pravý parfém obsahuje 20 až 40% čistého parfému, tj oleje smíchaného s vůní), na zápěstí nebo za uši či na krk. Těch pár kapek vás dokáže udržet navoněné až 24 hodin.

PARFÉMOVANÁ VODA

Je podobná jako parfém, avšak neobsahuje takové vysoké množství vonných složek. Parfémovaná voda, známá také jako Eau de Parfum či Parfum de Toilette, obsahuje pouze 10 až 20% vonných složek - čistého vonného oleje, zbytek tvoří líh a voda. Tento typ vůní patří k těm nejprodávanějším. Má nižší intenzitu vůně a vydrží mnohem kratší dobu než pravý parfém (obvykle je to 8-10 hodin).

TOALETNÍ VODA

Velmi vyhledávaný a oblíbený typ vůni i pod jménem Eau de Toilette. Její intenzita je ještě slabší než u parfémované vody a vydrží jen 3 až 5 hodin. Toaletní voda obsahuje 5-15% parfémovaného oleje smíchaného s alkoholem. Je ideální pro každodenní použití. V obchodech ji najdete za velmi výhodné ceny.

KOLÍNSKÁ VODA

Nejméně koncentrovaným typem vůně je stará dobrá kolínská, známá také jako Eau de Cologne. Obsahuje pouze 2 až 4% parfémového oleje. Je to velmi lehká a jemná vůně, vhodná pro každodenní použití. Jedna aplikace vydrží vonět asi 1 až 2 hodiny, obsahuje okolo 3% vonných látek. Kolínská voda se používá po holení na osušenou tvář. Jelikož je potřeba použít jí poměrně hodně, prodává se ve větších baleních jako například parfémované vody.

Je třeba si uvědomit, že kolínská voda není voda po holení. Kolínská voda má navonět a osvěžit, voda po holení, se má postarat o vaši pokožku po holení, uklidnit ji a chránit, a pokud i voní, tak je to jen a jen její velké plus.

A co samotné složení pánských vůní? Vyznáte se v jejich obsahu?

Každá vůně sestává z hlavy, srdce a základu.

  • Hlava - tzv. vrchní tóny jsou nejdůležitější složka parfému / vůně, protože ji cítíte ihned po aplikování. Rychle vyprchá, zhruba za 10-15 min.
  • Srdce - nebo také střední tóny začínají převládat přibližně po deseti minutách a vůně "srdce" trvá přibližně 2 až 3 hodiny.
  • Základ - spodní tóny / nízké tóny, dotvářejí celistvost parfému / vůně. Základ jsou vůně doznívající po několika hodinách, vyprchávají velmi pozvolna. Doba úplného vymizení může trvat i několik hodin (v závislosti na koncentraci).

pánské vůně

I pánské vůně podléhají různým kritériím. Nejen dámské, ale i pánské vůně jsou lehké a svěží, ale známe i těžší, výrazné, intenzivnější vůně. I při výběru parfémů platí pravidlo "sto lidí, sto chutí". Někomu se líbí kořeněná vůně, jiní preferují citrusovou.

Jaké pánské vůně vlastně máme? Podle složení, barvy a intenzity vůně bychom mohli rozdělit vůně na:

Pánské vůně ideální pro letní období: svěží, lehké, citrusové vůně, vhodné pro každodenní použití. Kromě sportovcům k nim inklinují i muži, kteří preferují uhlazený image s čistými jemnými liniemi.

Pánské vůně vhodné pro zimní období: většinou jde o těžší a výrazné vůně, které jsou tmavší barvy a voní po cedrovém dřevě či mahagonu. V oblibě je mají praví gentlemani či zralí muži s bohatými životními zkušenostmi.

Podle složení hlavy, srdce a základu dělíme vůně: ROZDĚLENÍ PARFÉMŮ

  • aldehydové
  • aromatické
  • citrusové
  • dřevité
  • chypre
  • kořeněné
  • kožené
  • květinové
  • orientální
  • ovocné
  • vodní tóny
  • zelené tóny

Každý rok se snaží při výrobě parfémů přijít s něčím novým, novými lektvary, vzorci, dokonalými kombinacemi, které by měly "dráždit" naše nosy.

TOP VŮNĚ PRO ROČNÍK 2020

Nabízíme vám stručný přehled toho nejlepšího pro správného muže, pro muže, který má rád vše pod kontrolou a není tomu jinak ani co se jeho vlastního vzhledu a vůně týká. Dle menšího průzkumu, vám můžeme doporučit následující vůně, které pány oslovily nejvíce.

Hugo Boss No.6 Bottles

pánská vůně Hugo Boss No. 6

I tento rok vede již stará známá klasika. Hugo Boss No.6 Bottles je na trhu již od roku 1998. Boss No. 6 Bottles je svěží, příjemná citrusovo - kořeněná vůně. Ideální vůně pro každodenní použití pro sebevědomého muže, který udává směr a styl.

Sladko-kyselá ovocná příchuť jablka, švestky a citronu dokonale vyvážená s aromatickou skořicí, jemným mahagonem, sladkou vanilkou. Dávku mužnosti zaručí santalové dřevo, vetiver a vzácný cedr.

  • Hlava: bergamot, citron, dubový mech, jablko, kakost, švestka
  • Srdce: karafiát, hřebíček, mahagon, skořice
  • Základ: cedr, olivovník, santalové dřevo, vanilka, vetiver

Druh vůně: kořeněná, dřevitá

HERMÉS TERRE D'HERMES

Specifická zajímavá pánská vůně Hermès Terre D'Hermès jen pro náročné muže. Dlouhotrvající originální toaletní voda, ideální v každém ročním období. Osvěžující citrusový podklad v harmonickém souladu s elegantní aroma cedrového dřeva a dubového mechu.

  • Hlava: grapefruit, pomeranč
  • Srdce: pazourek
  • Základ: benzoin, dřevité tóny a dubový mech

Druh vůně: kořeněná, dřevitá

VERSACE EROS

Mužnost, svůdnost, síla a smyslnost. Versace se při tvoření pánské toaletní vody EROS nechal inspirovat řeckou mytologií, kterou zobrazil i na samotném poutavém flakónu voňavky. Vůně je věnována všem cílevědomým, vášnivým mužům, kteří se nebojí i hrdinských činů, přesně jako starořecký bůh. Výrazná smyslná dřevitá, jemně orientální vůně, byla na trh uvedena v roce 2012 a své oblibě se těší dodnes, vždyť
o tom hovoří i tisíce pozitivních recenzí od spokojených zákazníků po celém světě.

pánská vůně Versace Eros

Hlava: citron, zelené jablko, máta
Srdce: ambra, fazole tonka, geránium
Základ: cedr, dubový mech, vanilka, vetiver

Druh vůně: aromatická

BVLGARI MAN IN BLACK

Charismatická vůně pro zralého a odvážného muže. Výrazná kořeněná vůně Man In Black čerpá inspiraci ze starodávných mýtů o zrození Vulkánu, boha ohně. Exkluzivní kombinace tabáku, kůže, koření a guajakového dřeva. Speciální složkou je přírodní rum, který se prolíná s tuberózou, kosatcem a fazolkami tonka.

Parfémovaná voda Bvlgari Man In Black má intenzivní a dlouhotrvající vůni.

  • Hlava: rum, tabák
  • Srdce: kosatec, kůže, tuberóza
  • Základ: benzoin, fazole tonka, guajakové dřevo

Druh vůně: orientální, kořeněná

PACO RABANNE 1 MILLION

Toaletní voda 1 Million je vůně pravého ctižádostivého chlapa, který se nebojí "využít" každou situaci. Sladká mandarinka, skořice, čerstvá máta vytváří spolu s vůní luxusní kůže a fazolky tonka dokonalou souhru. Vůně, při které se něžnému pohlaví podlamují kolena. 1 Million vám každou noc zaručí úspěch.

  • Hlava: mandarinka, máta
  • Srdce: růže, skořice
  • Základ: ambra, kůže

Druh vůně: kořeněná, dřevitá

GIORGIO ARMANI AQUA DI GIO POUR HOMME

Neocenitelně silná a výrazná vůně, která je inspirována samotnou přírodou, její dary a její nespoutaností, lesy, sluneční paprsky, mořské tóny, svěžím ovocem a pravými bylinami. Citrusové plody jako limetka, pomeranč, mandarinka ve spojení s jasmínem, kalábrijským bergamotem a Nerali vytvářejí svěží, fascinující vůni. Když se necháte unášet tóny Aqua di Gio a ponoříte své smysly ještě hlouběji, objevíte lahodnou broskev, slanou mořskou vodu, růže, specifický rozmarýn, sladký jasmín, muškátový oříšek, hyacint a koriandr.

  • Hlava: bergamot, citron, jasmín, limetka, vanilkovo-pomerančové aroma, neroli, pomeranč
  • Srdce: calon, brambořík, frézie, koriandr, mořské tóny, rozmarýn, růže
  • Základ: bílé pižmo, cedr, jasmín, lišejník, pačuli

Druh vůně: citrusová, aromatická

DOLCE & GABBANA THE ONE GREY

pánská vůně Dolce & Gabbana The One Grey

Pohlaďte vaše smysly s elegantní a zároveň nejnovější vůní - Dolce & Gabbana The One Grey. Toaletní voda, s aromatickou specifickou vůní v harmonii s bylinnými podtóny, která vás nikdy nepřestane bavit a udrží vás v tom správném dynamickém tempu.

  • Hlava: grapefruit, koriandr, bazalka, kardamom
  • Srdce: muškátový oříšek, kakost, levandule, šalvěj
  • Základ: labdanum, vetiver, tabák, pačuli

Druh vůně: aromatická, dřevitá

GIVENCHY GENTLEMAN ONLY INTENSE

pánská vůně Givenchy Gentleman Only Intense

Elegance, luxus, zdokonalování téměř dokonalého. Intenzivní dřevitá vůně, kde se prolínají vůně čerstvé
zelené mandarinky, listu břízy, silného pepře spolu s magickým srdcem gentlemana, s kůží, se vzácným cedrem a nenahraditelnou pačulí. To vše je v dokonalé souhře ve smyslné bázi fazolí tonka, kadidla a
jantaru.

  • Hlava: pepř, mandarinka, březové listy
  • Srdce: kůže, pačuli, cedr
  • Základ: kadidlo, ambra, fazole tonka

Druh vůně: orientální, dřevitá

CALVIN KLEIN EUPHORIA MEN INTENSE

Temnota, smyslnost a tajemnost, jen díky toaletní pánské vodě Euphoria Men Intense navodíte tu správnou sexy provokativní atmosféru. Výrazná sladší orientální vůně v dokonalé souhře s nenahraditelnou ambrou. Specifická intenzivní vůně, kde hlavní roli hrají citrusové a kořenité tóny.

  • Hlava: zázvor, pepř
  • Srdce: šalvěj, bazalka, vetiver, cedr
  • Základ: ambra, pačuli, myrha, labdanum

Druh vůně: orientální

CREED AVENTUS

Světoznámá luxusní značka Creed vytváří jedinečné a bezkonkurenční parfémy již více než 250 let. Díky dlouhodobým zkušenostem a znalostem vytvářejí mistrovská díla. Toaletní voda Aventus oslavuje sílu a vizi Napoleona. Ovocně-dřevitá vůně, kde se vzájemně proplétají korsický černý rybíz, italský bergamot, francouzské jablko a exotický ananas. Srdce má nádech růže, březového dřeva, marockého jasmínu a
esenciální pačuli. Magický základ tvoří dubový mech, sladká vanilka, pižmo a ambra.

  • Hlava - černý rybíz, bergamot, jablko, ananas
  • Srdce - růže, suchá bříza, marocký jasmín, pačuli
  • Základ - dubový mech, pižmo, ambra, vanilka

Druh vůně: ovocně-dřevitá

Víme, že seznam vůní, které jsme vám nabídli, mohou být z té vyšší cenové kategorie, ale nikdo neřekl, že si musíte hned koupit pravý parfém či jeho o něco levnější variantu parfémovou vodu. Pokud si nejste jisti výběrem, zkuste si přes internet objednat jen tzv. vzorek (1 ml - odstřik), stojí to jen zlomek ceny, a
vy se pak v klidu můžete rozhodnout, která vůně je ta "VAŠE".