12 minut čtení, Lucia Pampurikova 25. 02. 2022

Milujete outdoorové sporty jako je turistika? Volný a svobodný pohyb nejen ve vysokohorském terénu, ale také při příjemné procházce v přírodě? Toužíte po neomezených možnostech při zkoumání Šumavy nebo při zdolávání Krkonoš? Připravili jsme si praktický seznam, určený nejen pro začátečníky, ale pro každého nadšence turistiky. Užitečné tipy na kvalitní turistické boty od těch nejlepších výrobců
outdoorové obuvi.

turistika

JAKÉ BY MĚLY BÝT TOP TURISTICKÉ BOTY?

Vkusné nebo praktické? Hledáte něco i pro volnočasové aktivity nebo něco univerzálního? Jaká kritéria musí splňovat kvalitní turistické boty? Kvalitní boty na turistiku by měly být:

  • nepromokavé,
  • hřejivé,
  • módní,
  • trvale,
  • s dobrou protiskluzovou podrážkou,
  • pohodlné.

Připravili jsme si pro vás top 5! To nejlepší ze světa outdoorových sportů. Ideální turistické boty pro každého muže.

JEDNOTKA VE SVĚTĚ TURISTIKY - HANWAG

Německá značka Hanwag patří již řadu let ke špičce ve světě outdoorových sportů. Firma Hanwag je tady s námi již od roku 1921. Jejich zakladatel HANs WAGner vložil kus sebe i do názvu firmy. Říká se, že boty od společnosti Hanwag jsou vhodné pro každé chodidlo. Prioritou je, aby všechny boty, které z výroby odejdou byly pohodlné, s nadčasovým designem a perfektně propracované. Klíčovými prvky ve firmě Hanwag jsou:

  • nadčasovost,
  • inovace,
  • udržitelnost,
  • tradice,
  • dlouhá životnost.

BOTY MAKRA LOW GTX

Značka si zakládá na kvalitní ruční práci, při které používají materiál, který nezatěžuje životní prostředí. Naopak téměř všechny boty se stále vyrábějí klasickou lepenou technologií, díky které mohou být boty kdykoliv propodrážkovány.

I když turistické boty Hanwag disponují vyšší cenou, jejich kvalitní přepracování, dlouhodobá životnost a neskutečná pohodlnost vás přesvědčí, že jsou tím pravým ořechovým při vašich toulkách ve vysokohorském terénu a také na celodenní túře.

hnědé vysoké turistické boty ALASKA GTX MEN

Náš tip: Pro nadšence vysokohorské turistiky, kteří se nebojí ani těžkého terénu, doporučujeme turistické boty Hanwag Alverstone II GTX. Komfortní trekové boty do těžkého terénu. Kdo si je vyzkoušel, řekl, že jejich koupi nelituje a udělal by tak znovu. Boty i po několikadenní túře netlačí, nezpůsobují otoky a oděrky. Jsou nepromokavé a vysoce prodyšné.

červeno-černé vysoké turistické boty ALVERSTONE II GTX

STYLOVÉ TURISTICKÉ BOTY OD SPOLEČNOSTI TECNICA GROUP

Značka Tecnica je důkazem toho, že rodinný byznys se vyplatí. Začalo to mnohem dříve, ale od roku 1970 můžeme sportovní obuv od společnosti Tecnica považovat za špičku ve světě outdoorových sportů. Jaké je motto firmy? "Vášeň pro tvrdou práci a neustálá touha růst a inovovat." zakladatel Giancarlo Zanatta. V roce 1978 uvedl na trh světoznámou značku Moon Boot (populární sněhule Moon Boot - měsíční boty, které se dodnes těší velké oblibě). Pak se spustila lavina s kvalitními a pohodlnými sportovními botami, ve kterých byla a také je, radost dosahovat nejlepších výsledků. Mezi další značky bot, které spadají pod společnost Tecnica group jsou značky jako:

  • Lowa - prodává se více než 2 miliony párů turistické obuvi ročně a výroba je zaměřena na trekingovou obuv.

černé pánské turistické boty Lowa

  • Nordica,
  • Rollerblade,
  • Blizzard.

Díky bohaté nabídce dokáže Tecnica group pokrýt široké spektrum různých sportovních aktivit. K nejznámějším však patří turistické boty a lyžařská obuv.

LA SPORTIVA SNOUBÍ DESIGN A KVALITU

La Sportiva vznikla v roce 1928 v italských Alpách. Nadaný Narciso Delladio tehdy začal vyrábět kvalitní obuv pro místní farmáře a horaly. Dnes je to úspěšná nadnárodní společnost, která distribuuje produkty La Sportiva do více než 70 zemí po celém světě. La Sportiva je "doma" především v kategorii horolezecké a trekingové obuvi. Vyniká nápaditým barevným designem propracovaným do posledního detailu a kvalitním provedením.

turistické boty La Sportiva

Náš tip: Pokud se chystáte na dobrodružné expediční výpravy nebo na výstup na ledovec, nápomocné vám budou také pohodlné zimní boty La Sportiva G5 EVO. Mimořádně nízká hmotnost boty, použití membrány GORE-TEX® Infinium Thermium a perfektní izolační vlastnosti vám zaručí pohodlný a bezpečný výstup, kdekoli budete chtít. Bonusem je také možnost připnutí celorámových koček, takže vzhůru na ledovec.

vysoké turistické boty La Sportiva vysoké turistické boty La Sportiva

Pokud se chystáte na klasickou turistiku v méně náročném terénu, postačí vám také turistické boty od La Sportiva Ultra Raptor II Mid Wide GTX. Lehké turistické boty s dokonalým odpružením, nepromokavou GTX membránou a dostatečnou prodyšností vám budou při poznávání přírodních krás nápomocné.

vysoké turistické boty La Sportiva vysoké turistické boty La Sportiva

KVALITNÍ BOTY OD FIRMY MAMMUT

Už jste slyšeli o famózních botách od švýcarské firmy Mammut? Další značka, jímž právem patří přední místo v elitě výrobců outdoorové obuvi. I značka Mammut zahájila svůj příběh v rodinném kruhu. V roce 1862 začal Kaspar Tanner vyrábět vlastní lana. Později rodinný podnik přebral jeho syn Oscar a v roce 1943 značku Mammut oficiálně představili celému světu. Kvalita, inovace a široké zaměření ve světě outdoorových sportů – to vše představuje značka Mammut. Ne nadarmo jsou jedničkou v tomto odvětví a jejich produkty jako batohy, lana, lezecký hardwear, lavinové vybavení, turistické oblečení, spacáky a turistické boty zná celý svět.

vysoké žluto černé turistické boty Mammut

Náš tip: Lehký terén hravě zvládnete v botách Mammut Sertig II Low Men. Lehké, prodyšné, sportovní boty vhodné pro každodenní nošení. Ideální pro rodinné procházky, ale i pro turistiku v lehkém terénu. Nejeden turista ocení jejich design, komfort a odpružení při došlapu.

Pánské trekové boty na lehkou turistiku Mammut Pánské trekové boty na lehkou turistiku Mammut

Pro dobrodružné duše, které chtějí bez problémů zdolávat vysokohorský terén, doporučujeme turistické boty Mammut Kento Guide High GTX Men. Jsou určeny pro vysokohorskou turistiku a náročné horské výstupy. Možnost upnutí poloautomatických koček, precizní technické zpracování, moderní design, voděodolná membrána Gore-tex a nízká hmotnost je předurčuje stát se jedničkou v outdoorové obuvi pro vysokohorskou turistiku.

vysoké modré turistické boty Mammut vysoké modré turistické boty Mammut

CENOVĚ DOSTUPNÉ TURISTICKÉ BOTY OD THE NORTH FACE

Světoznámá značka North Face zahájila svůj příběh v roce 1968 v nádherném teplém kalifornském městečku San Francisco. Důraz kladou na praktičnost, jednoduchost a funkčnost. North Face se neustále vyvíjí a snaží se postupovat kupředu. Zdokonalují, co se dá a snaží se vždy dát na první místo ochranu životního prostředí. Specializují se především na výrobu sportovního vybavení, outdoorového oblečení a obuvi, které můžete využít při zdolávání extrémního terénu, ale také při každodenních procházkách. The North Face má za sebou několik úspěšných a zajímavých spolupráci jako např. spolupráce se stylovou značkou Supreme nebo s populární firmou Apple.

vysoké černé turistické boty vysoké černé turistické boty

Náš tip: Už jsme si představili několik zajímavých a povedených turistických bot do extrémních podmínek, ale co takhle "městská džungle"? Pohodlné, stylové, ale také odolné boty pro volnočasové aktivity jsou jednoznačně boty The North Face Back to Berkeley III. Díky použití nepromokavé membrány DryVentTM, kvalitní stélky Ortholite a přilnavé podešve s vysokým podílem recyklované složky, je doporučujeme všemi deseti.

Jaký je váš tip na nejlepší a nejodolnější turistické boty?