11 minut čtení, Lucia Pampurikova 17. 03. 2021

Čeká vás důležitá společenská událost nebo pracovní večeře s novým byznys partnerem? Zvažujete co je vhodné si obléct? Smoking, frak nebo oblek?

Nejdůležitější faktor při rozhodování je událost a její "stupeň" formality, stejně rozhoduje i předepsaný dress code na vaší pozvánce.

Oblek, i když elegantní, je vhodný pro denní nošení, na pracovní setkání nebo pracovní pohovor. Pokud chcete zazářit na významných společenských událostech, jednoznačně zvolte smoking nebo frak. Víte jak se sladit ke smokingu a fraku?

SLAVNOSTNÍ VEČER VE SMOKINGU

Přišla vám pozvánka na významnou společenskou událost s požadovaným dress code "Black tie"? Jedete na svatbu, ples, operu nebo galavečer? Nezapomeňte si připravit smoking, černý motýlek, vyžehlit bílou košili a dokonale vyleštit černé lakované polobotky.

černý smoking

FORMALITY OKOLO SMOKINGU

Smoking je slavnostní formální večerní oblečení, který dříve než po šesté hodině večer, žádný elegán či gentleman, nevytáhne.

Každý gentleman velmi dobře ví, že smoking je předepsaný oděv pro formální dress code - Black tie.

Na výběr máte jen černý nebo tmavomodrý smoking.

tmavomodrý smoking

Smokingové sako jednořadé nebo dvouřadé se pyšní nápaditými lesklými klopami špičatého nebo šálového tvaru.

Košile je povolena pouze elegantní bílá se skrytými knoflíky a bez náprsní kapsy. Výběr barvy sice neovlivníte, ale za to si můžete vybrat košili s klasickým límcem nebo s trendy stojáčkem.

Kalhoty k černému smokingu jen černé, k tmavě modrému zase jen tmavě modré kalhoty. Smokingové kalhoty zdobí lampas (lesklý úzký pás po stranách kalhot).

Moderní lakované černé polobotky / oxfordky jsou přesně to, co se ke smokingu pro slavnostní večery nosí.

DOPLŇKY KE SMOKINGU, KDY BUDETE ZA HVĚZDOU VEČERA?

Černý hedvábný motýlek je klíčovým prvkem, při striktně předepsaném Black tie, jiná barva motýlka není přípustná.

černý motýlek

Šerpa hraje při outfitu u smokingu velmi důležitou roli. Slouží na překrytí nedokonalostí, zakrývá dolní část košile, kterou byste jinak bez šerpy mohli pod smokingem vidět. Nezapomínejte barevně i materiálově sladit šerpu s motýlkem.

Luxusní manžetové knoflíky perfektně dotvoří celkový exkluzivní outfit u smokingu.

stříbrné manžetové knoflíčky

NEJFORMÁLNĚJŠÍ ZE VŠECH OBLEKŮ – FRAK

Frak na významných společenských událostech vidíme už jen zřídka. Nejstarší a nejformálnější společenský oblek – frak, si musíte obléci, pokud na vaší pozvánce "svítí" požadovaný dress code White tie. Nejčastěji se nosí na galavečery, významné ceremonie, formální svatby, plesy, bankety, bály.

JAK VYPADÁ SLAVNOSTNÍ OUTFIT VE FRAKU?

Černý slavnostní formální oblek - frak se nosí vždy s rozepnutým sakem. Sako / kabát fraku má charakteristické černé lesklé špičaté klopy a nezaměnitelný vykrojený předek se zadní prodlouženou částí (s rozstřiženými šosy).

U černého fraku je povolena pouze bílá košile, avšak jen s klasickým tvrdým límcem / stojáčkem se zalomenými špičkami.

Nepostradatelná část fraku je bílá piketová vesta vykrojená do tvaru U nebo V.

Černé kalhoty s výše posazeným pasem zdobené po bocích dvěma lampasy (lesklé hedvábné svislé pruhy).

Celkový ceremoniální outfit ve fraku dotáhnete do naprosté dokonalosti s černými lakovanými šněrovacími botami.

ELEGANTNÍ DOPLŇKY KE FRAKU PRO VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI

Bílý motýlek je nezbytností při slavnostním večerním obleku - fraku. Od bílého motýlka je odvozen i název dress code White tie.

bílý motýlek

Bílé rukavice z jemné kůže nebo bílé bavlněné rukavičky jsou vítány, avšak nejsou povinné.

Pokud chcete detailně propracovat exkluzivní společenský outfit ve fraku, nezapomeňte na nápaditý elegantní černý cylindr. Cylindr je hned po příchodu třeba složit.

OBLÍBENÝ, MÉNĚ FORMÁLNÍ - PÁNSKÝ OBLEK

Oblek tvoří součást pánského šatníku každého moderního úspěšného muže. Elegantní moderní outfity v obleku preferují nejen cílevědomí businessman, ale i šarmantní gentlemani.

pánský oblek šedý, černé tričko a šedé elegantní kalhoty

Ze slovníku módy známe formální společenský oblek nebo neformální oblek. Čím se odlišují? Rozdíl mezi formálním a neformálním pánským oblekem je jen v příležitosti, na jakou je určen (hodinu a místo události).

MODERNÍ VEČERNÍ ELEGANTNÍ OUTFIT V PÁNSKÉM OBLEKU

Černý a tmavomodrý oblek tvoří základ pro formal dress. Večerní společenské události jako divadlo, firemní večírky nebo plesy, kde je předepsán oblek. Povolený je pouze tmavý oblek. Nemůžete přijít ani v šedém ani v zeleném. Vybrat si můžete jedině mezi jednořadým a dvouřadým sakem. K jednořadému saku je povinnost přidat i vestu, která celý elegantní společenský outfit posune na vyšší úroveň.

Zapamatujte si:
Jednořadé sako při obleku: kdy zapnout a rozepnout knoflíky?
• sako s jedním knoflíkem - knoflík zůstává zapnutý,
• sako se dvěma knoflíky - vrchní zapnutý a spodní knoflík rozepnutý,
• sako s třemi knoflíky - střední knoflík zapnutý, spodní rozepnutý a vrchní může nebo nemusí být zapnutý.

pánský oblek modrý

Dvouřadé sako vidíme vzácněji. Při dvouřadém saku platí jednoduché pravidlo, zapnout všechny knoflíky, jen jeden spodní knoflík zůstává rozepnutý.
Když si sedáme knoflíky se rozepínají, avšak sako si nikdy během večera nesvlékejte.

K slavnostnímu obleku pro večerní společenské události jsou dovoleny jen černé kožené šněrovací boty. Třešničkou na dortu jsou doplňky k obleku. Motýlek si necháme pro smoking, k obleku volíme hedvábnou kravatu. Nezapomínáme na luxusní manžetové knoflíky, oblekové ponožky a kapesník do saka, který musí ladit s kravatou.

pánské doplňky

FORMÁLNÍ OBLEKY PRO FORMÁLNÍ PRACOVNÍ ZÁLEŽITOSTI

Pánské obleky jsou neodmyslitelnou součástí pracovní uniformy především manažerů, ředitelů, pracovníků v bance, v právnické firmě a jiných vysoce postavených úředníků. Při těchto profesích, ve firmě nejčastěji panuje business formal dress code.

pánský oblek tmavomodrý, světle růžová košile, tmavomodrá kravata

Business formal dress code si striktně vyžaduje oblek, proto neváhejte do vaší "pracovní uniformy" investovat, nejlépe vám totiž padne oblek šitý na míru. Pod sako zvolte košili v neutrálních barvách jako bílá, šedá, světle modrá. Pracovní formální outfit v obleku doladíme jednobarevnou kravatou (maximálně s jemným decentním vzorem) a lakovanými elegantními botami.

pánské košile

TRENDY NEFORMÁLNÍ PÁNSKÉ OBLEKY

Neformální pánský oblek patří do každodenního života mužů, u kterých na plné čáře kralují outfity v obleku. U moderních úspěšných mužů najdete v šatníku elegantní černý, tradiční tmavomodrý oblek, ale i trendy olivový, nadčasový šedý a extravagantní oblek se vzory. Oblek je součástí jejich stylu, image a vystupování na veřejnosti, proto se nedivte, když pravý gentlman přijde v obleku i na zahradní párty, rodinné setkání či na neformální pracovní setkání. Náhradou za oblek jako jeden celek, při neformálních událostech může být sako a elegantní chino kalhoty.

pánské sako proužkované, vínové, zelené

Rozdíl mezi formálním a neformálním oblekem je v možnosti volby. Především při neformálních oblecích můžete zvolit proužkované nebo kárované obleky v odvážné bordó nebo moderní olivové barvě. Košile nemusí být striktně bílá, naopak pohrajte si s barvami a nebojte se zkusit i světle modrou, broskvovou, pastelově fialovou, zelenou, krémovou, šedou nebo bordó košili. Motýlek nebo kravata? Neurazíte ani jedním z nich, výběr je jen na vás, v čem se budete cítit trendy, elegantně a uvolněně. Při neformálních oblecích nejde přece o příkazy a omezení, naopak nosit obleky i po práci je přece váš osobní styl, ve kterém se cítíte komfortně a šarmantně.

pánské modré sako

Věříme, že jsme vám vaše rozhodování usnadnili a lépe vás seznámili s významnými elegantními kousky pánských šatnících. Určitě na jakékoliv společenské události zazáříte.