8 minut čtení, Lucia Pampurikova 09. 12. 2020

Praní, i když v automatické pračce, může být pro někoho pořádná maturita.

Všechny ty nesrozumitelné symboly na štítcích. Pravidla při praní, co se s čím může a co se naopak nesmí prát dohromady? Hotová španělská vesnice.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

Jak na to? Jak docílit, aby bílá košile zůstala krásně bílá a aby se v pračce při praní moc nezmačkala?

Nabízíme vám přehled všech symbolů, které se při praní, žehlení, bělení apod. používají. Rady a tipy jak docílit úspěšného praní bez fleků a aby se vám prádlo nesrazilo. Nezapomeňte si jedním očkem mrknout i dost důležité "Pravidla praní".

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

PRANÍ (VANIČKA):

Symbol vaničky s čísly znázorňuje při jaké maximální teplotě můžete daný produkt vyprat. Pokud je pod vaničkou jedna čárka, prádlo je nutné prát šetrně, čili na pračce zvolíme šetrný program a nižší otáčky ždímání. Pokud jsou pod vaničkou dvě čárky, je důležité nejprve zredukovat kvantitu prádla v pračce, asi na jednu třetinu a také prát při velmi šetrném programu a nízkých otáčkách.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

OVĚŘENÝ TIP:

Utěrky do pračky na zachytávání barev a nečistot. To je zaručený recept na dokonale čisté, nepoškozené a neobarvené prádlo. Jde o "papírek", který vypadá úplně nenápadně, ale díky němu se vám neobarví oblečení. Jeho použití zvládne bez jakýchkoliv problémů každý muž. Vybrat z krabičky jednu utěrku / papírek a strčit do pračky, na dno k oblečení. Samozřejmě nezapomenout na prací prostředek a aviváž a
máte vyhráno.

BĚLENÍ (TROJÚHELNÍK):

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

SUŠENÍ V BUBNOVÉ SUŠIČCE (ČTVEREČEK):

Sušička v dnešní urychlené době představuje investici, která se vám vrátí, v podobě ušetřeného času, při věšení prádla ručně. Pověšené prádlo navíc zbytečně nezvlhčuje byt při nedostatečném větrání. Při vysoké vlhkosti vznikají plísně, což vašemu zdraví vůbec neprospívá. Sušička je výhodný trendy spotřebič, který se každému modernímu muži hodí a usnadní mu práci.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

SUŠENÍ PŘIROZENĚ (ČTVEREČEK):

jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

Jestliže chcete sušit prádlo klasicky, máme taky pro vás symboly s postupem.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

ŽEHLENÍ (ŽEHLIČKA):

Je nám pod slunce jasné, že muž a žehlička, to prostě nejde dohromady. Avšak vaší krásnou bavlněnou košili do práce či oblečení na důležitou životní událost je třeba přežehlit / vyžehlit. Jak na to?

Symbol žehličky znázorňuje, že zakoupené zboží můžete žehlit. Uvnitř tohoto symbolu jsou ukryty tečky, které prozrazují, při jaké vhodné teplotě můžete prádlo žehlit. Je jasné, že si nikdo z nás nebude pamatovat doporučenou teplotu žehlení u jedné, dvou či třech tečkách. To ale vůbec nevadí. Stejné tečky najdete také na vaší žehličce. Díky tomu si nemusíte pamatovat vhodnou teplotu žehlení, ale postačí vám znát počet teček.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

Doporučení a tipy:

Trička s potiskem se nikdy nežehlí na místě, kde se potisk nachází. Je nezbytné tričko obrátit naruby a přežehlit potištěnou stranu z vnitřní strany trička.

Kdo doslova a do písmene žehlení nesnáší, ať se vyvaruje čistě bavlněným výrobkům. Bavlna má totiž ošklivou vlastnost - mačkavost. Ideální je oblečení s vyšším podílem bavlny a nějakou tou příměsí jako je elastan či polyester.

Naopak 100% polyesterové produkty se nežehlí vůbec. Není to nutné.

ČIŠTĚNÍ (KRUH):

Tento údaj / symbol je pro vás více méně nepodstatný. Pokud se na vašem oděvu takový symbol nachází, je důležité odnést ho do čistírny a vložit do rukou profesionálů. Oni už velmi dobře vědí, co daná písmenka v kruhu znamenají a jak mají odborně váš oděv vyčistit tak, aby ho nepoškodily. Ve zkratce pro vás, kruh s písmenem F a P označuje profesionální suché chemické čištění, písmeno W označuje
profesionální čištění vodou a kruh s písmenem A naopak dovoluje čištění všemi pracími prostředky, rozpouštědly a postupy.

Jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

ZLATÁ RADA NA ZÁVĚR

Pokud jste náhodou odstřihli lístek na oblečení dříve, než jste si ho nastudovali, nevadí, nezoufejte, nic není ztraceno. Dodržujte následující prací postupy a vše bude v pořádku.

jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

PRAVIDLA PRANÍ

1. Nikdy nemícháme barevné oblečení (červené, oranžové, růžové a jiné pestré barvy) s bílým / světlým oblečením (bílé, šedé, světlemodré, světlezelené a jiné světlé odstíny barev)

2. Pereme vždy jen tmavé oblečení s tmavým, bílé s bílým (světlým) a barevné s barevným!

jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

3. Při praní oblečení, ručníků, povlečení, při všem co dáváme prát do pračky, dodržujeme symboly, které jsou vyznačeny na lístcích / etiketách daného produktu.

4. Pokud si nejste jistí teplotou, při jaké lze prát (protože jste už lístek odstřihli), na 30-40 stupních nic nezkazíte. Pro jistotu nezapomeňte na utěrky / papírky do pračky na zachytávání barev a nečistot, pokud by náhodou vaše nové tmavomodré tričko "pouštělo" barvu, všechno tak zachytí papírek.

5. Kabáty a péřové či vlněné bundy raději vždy odneste do čistírny.

6. Pokud se rozhodnete prát tenisky (textilní, ne *kožené či semišové) v pračce, rovněž je podstatné dodržovat a oddělit bílé od černých tenisek. Tenisky pereme na 30 stupňů s pracím gelem, nikoli práškem na praní. Důležité je předem očistit tenisky od nadbytečného bláta, kamínků a jiných nečistot, které by mohly poškodit pračku. A nezapomeňte před praním z tenisek vytáhnout tkaničky a vložky (ortopedické).

jak správně prát pomocí symbolů na oblečení

7. Tenisky sušíme přirozeným způsobem, na vzduchu. Nedoporučuje se sušit tenisky na radiátoru, ale venku na balkoně na čerstvém vzduchu.

8. Při nízkých stupních jako např. 30 či 40, je lepší prací gel nebo kapsle, určitě ne prášek na praní. Ten se při nízké teplotě hůř rozpouští.

Tip: Pokud vaše boty či tenisky po vyprání právě nevoní, dovnitř nasypte kus klasické sody a nechte působit celou noc. Druhý den znovu vyperte. Pokud máte na pračce režim na sportovní oblečení či dokonce program na praní bot, máte vyhráno a vaše tenisky budou po vyprání znovu jako nové, čisté a voňavé.

* Kožené boty stačí přetřít vlhkým hadříkem a semišové zcela postačí čistit jemným kartáčem se speciálním mýdlem či pěnou.