12 minut čtení, Lucia Pampurikova 02. 06. 2021

Pobyt v přírodě, i když jen krátkodobý, pozitivně ovlivňuje naši mysl i tělo. Příroda a její poklady jsouhotový balzám na duši. Příjemné teplejší dny nám nabízejí prostor k pořádání výletů, turistiku a různézajímavé outdoorové aktivity, díky kterým poznáváme krásy přírody.

Plánujete výstup na hory nebo jen procházku na Šumavě? Rádi trávíte volný čas v lůně přírody? Připravili jsme si pro vás rady a tipy, jak se dostatečně připravit na turistiku, co si obout a obléknout a jaké doplňky by neměly ve vašem batohu chybět.

turistika v horách a východ slunce v horách

TURISTICKÉ DESATERO

  1. Při výběru oblečení na turistiku nikdy neupřednostňujeme stylové trendy kousky nad praktickým funkčním oblečením.
  2. Nepodceňujte počasí !!! Matka příroda se umí někdy pořádně "vyřádit". Počasí je nepředvídatelné a proměnlivé. Navíc pokud přecházíte různými nadmořskými výškami, myslete na teplotní rozdíly. Může vás překvapit sníh, nepříjemný vítr nebo silný déšť a turista musí být vždy připraven na všechno. V horách a zejména při vysokohorské turistice, není prostor na omyly, chyby či nepřipravenost.
  3. Zmapujte si terén! Je podstatný rozdíl mezi procházkou v lese, který dobře znáte a mezi nepředvídatelnou vysokohorskou turistikou. Připravte se dopředu, nastudujete si trasu a pokud jste začátečník, vezměte na toulky v horách s sebou někoho zkušeného.
  4. Při poznávání velehor a jejich tajemných zákoutí, kromě obuvi a oblečení, myslete i na vybavení, které při vysokohorské turistice potřebujete.
  5. Nikdy nepřeceňujte vaše síly. Při těžké celodenní turistice jste vystaveni velké fyzické zátěži. Na začátku jste si určili svůj cíl, nevzdávejte se, bojujte, ale nepřeceňujte své síly. Častěji odpočívejte.
  6. Kvalitní a pohodlná turistická obuv vás odnese i na "konec" světa. Lehkou turistiku si užijete i v klasických trekingových botách.
  7. Při turistice je důležité udržovat hlavně nohy v teple a v suchu. Na turistiku jsou nejlepší ponožky s příměsí syntetických látek jako polyester, polypropylen nebo polyamid.
  8. Dbejte na pitný režim. Nezapomínejte si s sebou přibalit dostatečné množství tekutin.
  9. V neznámém, vámi neprobádaném terénu, jděte jen po vyznačeném turistickém chodníku. Nejlepší je na túru vyrazit brzy ráno a nechat si na vzestup / návrat časovou rezervu.
  10. Pláštěnka nebo nepromokavá bunda by měla mít své čestné místo v každém turistickém batohu.

turistika v horách, skupinový výstup

V batohu na náročnější turistiku NESMÍ CHYBĚT:

  • plně nabitý mobil (aplikace HZS v mobilu je při túrách k nezaplacení, zvláště pokud máte problémy a potřebujete zůstat v neustálém kontaktu se záchranáři),
  • pláštěnka / nepromokavá bunda,
  • sluneční brýle a opalovací krém (pokud vyrážíte na turistiku v létě),
  • lékárnička,
  • izotermická fólie,
  • náhradní světelný zdroj,
  • dostatečné množství tekutin, min. 1,5 l čisté pitné vody.

turistika v horách - zmapování terénu

TURISTIKA A VHODNÁ TURISTICKÁ OBUV

Správně zvolená obuv je při jakékoliv turistice klíčová. Turistika trvá i několik hodin, budete muset zdolat nerovný, možná i kluzký povrch, překonáte různé nadmořské výšky, proto hraje kvalitní turistická obuv hlavní roli.

obuv na turistiku

JAK BY MĚLY IDEÁLNÍ TURISTICKÉ BOTY VYPADAT?

  • měly by být v první řadě pohodlné,
  • vůbec to nemusí být nejdražší boty v obchodě, ale měla by to být turistická obuv na typ turistiky, který máte naplánovaný,
  • správné turistické boty by měly být vybaveny pevnou a protiskluzovou podrážkou,
  • ideální boty na turistiku by měly být lehké jako pírko a dobře prodyšné, protože je velmi důležité, aby vaše nohy zůstaly po celou dobu v "divočině" v suchu a teple.

turistika v horách a správná obuv i do špatného počasí

Rada pro vás: Pokud jste skutečný dobrodruh a vaše turistické výzvy se odehrávají někde ve složitém nepředvídatelném terénu, jednoznačně si pořiďte nepromokavé turistické boty, nejlépe vyšší kotníkové turistické boty. Pro případ nouze si přibalte i návleky na boty. Návleky nejenže udržují nohy v teple, ale i v suchu a kalhoty chrání před poškozením.

Jak se obléci na turistiku?

Tak jako výběr obuvi, by se neměl podceňovat ani výběr vhodného oblečení. Odborníci radí zvážit i na letní i na zimní turistiku vrstvení oblečení. I když jste fyzicky zdatný a turistika v horách je pro vás každodenní / běžná procházka, budete potřebovat oblečení, které je pružné (elastické), odvádí pot z těla, je prodyšné a pokud možno i nepromokavé.

Vrstvení je klíčové.

OBLEČENÍ NA TURISTIKU MŮŽEME ROZDĚLIT NA 3 ZÁKLADNÍ VRSTVY:

  1. spodní vrstva - základní vrstva - tvoří ji tílko nebo tričko, spodní kalhoty a ponožky
  2. termoizolační vrstva
  3. ochranná vrstva - vnější vrstva - ochrannou vrstvu představují, bundy a kalhoty

ZÁKLADNÍ VRSTVA

Slyšeli jste o termoprádle? Jde o spodní část oblečení, na kterou při jakékoliv outdoorové aktivitě nedáte dopustit. Jde o trička, tílka, ponožky a spodní kalhoty. Termoprádlo je funkční, elastické, rychleschnoucí prádlo, které odvádí vlhkost (pot) od těla. Jde o komfortní základní vrstvu, která je pocitově jako "druhá kůže".

Nejznámější materiály, ze kterých je kvalitní termoprádlo vyrobeno, jsou syntetické "stálice" jako polyester, polyamid a polypropylen. Každý z nich má své plusy i mínusy, proto je nejlepší najít dokonalé kombinace (mix) zmíněných materiálů.

Za zmínku stojí i přírodní materiál - vlna Merino. Tento speciální přírodní materiál je příjemný na dotek, "neškrábe" a ani nezapáchá. Je to jednička u zahřívání a nežmolkuje.

TERMOIZOLAČNÍ VRSTVA

Hlavním úkolem termoizolační vrstvy je udržovat teplo vytvořené tělem a odvádět pot z první spodní vrstvy, dále od těla. Oblečení na turistiku, které představuje střední termoizolační vrstvu, by mělo být rychleschnoucí a lehké. Obrovským plusem jsou i vlastnosti jako vodoodpudivý a větruodolný.

Nabídka produktů, které střední vrstvu zajišťují, je vskutku pestrá. Fleecová mikina je pro turistu to pravé ořechové. Fleece je syntetické polyesterové vlákno, které je hustě tkané a prodyšné. Mikinu využijete během letních, resp. teplých dní také jako vnější ochrannou vrstvu a v zimě vás příjemně zahřeje a chrání.

VNĚJŠÍ OCHRANNÁ VRSTVA

Proč ochranná? Protože nás chrání před větrem, deštěm a sněhem. Pokud u turistického oblečení do něčeho opravdu investovat, tak je to turistická bunda, obuv a i turistické kalhoty. Vnější vrstva by měla být nepromokavá - voděodolná, větruvzdorná, prodyšná a také oděruvzdorná.

HARDSHELL NEBO SOFTSHELL BUNDA?

Znáte materiály jako Gore-Tex nebo eVent? Jsou to nejpoužívanější materiály při výrobě třetí ochranné vrstvy. Gore-Tex nebo e-Vent jsou vyrobeny z tkáně jako hardshell nebo softshell.

černo oranžová softshellová pánská bunda

Pokud se chystáte na několikadenní expedici nebo na výstup v extrémních podmínkách, budete potřebovat kvalitní, v tomto případě i dražší variantu bundy, která je vyrobena z Hardshell tkaniny.
Hardshell bundy, díky speciální membráně, vás ochrání před každou dešťovou kapkou. Disponují nastavitelnou kapucí a nedobytným povrchem, ovšem i téměř dokonalé turistické bundy mají i svou nevýhodu.

červená softshellová pánská bunda

Pružnější a "měkčí" softshellové bundy sice nezadrží každou kapku, ale před občasným deštěm vás ochrání. Softshellové bundy na plné čáře vyhrávají v prodyšnosti. Jsou komfortnější, univerzálnější a cenově dostupnější. Pokud se více zapotíte než zmoknete, zvolte si softshell materiál.

O zimních turistických bundách se dočtete více v článku: Jak správně vybrat pánskou zimní bundu.

FUNKČNÍ TURISTICKÉ KALHOTY

Stalo se vám, že vaše oblíbené kapsáče na túry při nepříznivém počasí "promokli"? Nepodceňujte jejich výběr! Funkční turistické kalhoty by měly být:

  • rychleschnoucí,
  • komfortní - volného střihu, pokud jsou obtažené, vybírejte co nejpružnější kalhoty,
  • z lehkého materiálu,
  • prodyšné,
  • voděodolné,
  • s dostatečným množstvím kapes,
  • vyztužené na kolenou a v sedací části,
  • s vyšším pasem,
  • s odepínatelnou spodní částí.

Nejdůležitější pravidlo pro turistiku v horách, ať už v zimě nebo v létě je: nevěřte na 100% žádné předpovědi počasí. Velmi dobře víme, že počasí v horách umí být nevyzpytatelné a zrádné, proto je lepší být vždy na všechno připraven. Nepromokavá bunda nebo praktická pláštěnka vás mnohdy zachrání před totálním zmoknutím.

turistika v horách v deštivém počasí

Nejdůležitější módní doplněk při toulkách v lesích a horách je kšiltovka, šátek na hlavu nebo čepice, záleží v jakém ročním období jste se rozhodli navštívit horské podnebí. Při zimní turistice oceníte rukavice a hřejivý nákrčník.

turistika v horách - muž v kšiltovce, batohem a turistickými paličkami

Náš tip: Znáte multifunkční šátky? Univerzální doplněk, který když potřebujete chrání před větrem, před sluncem, slouží jako módní doplněk, chrání nos a ústa při nepříznivých povětrnostních podmínkách. Skvělý pomocník při jakékoliv turistice, ale i při sportování (běh, cyklistika, lyžování, ..). Doporučujeme všemi deseti.

Turistika je krásný koníček, díky kterému poznáte přírodní skvosty a prověříte vaše schopnosti, dovednosti a vůli. Pamatujte, že i když nepatříte k fanouškům turistiky, hodinka na čerstvém vzduchu prospěje nejen vašemu zdraví, ale pomůže vám vyčistit mysl a dobít baterky, protože další pracovní den je hned za dveřmi.