7 minut čtení, Lucia Pampurikova 20. 01. 2022

Všude samé výzvy k hubnutí. My, v Buďchlap vás také vyzýváme, ale k lepšímu životnímu stylu. Ukliďte si nejen doma, ale také v šatníku a také ve vaší mysli. Vyzkoušejte přenést minimalistické know-how do vašeho životního stylu. Jak na to?

muž v trendy slunečních brýlích, v béžovém kabátě a černém roláku

ZBAVTE SE DLOUHODOBĚ NEPOUŽÍVANÝCH VĚCÍ!

Existuje výzva – 100 věcí, jejímž zakladatelem je expert na minimalismus Dave Bruno. Ve výzvě 100 věcí, vyzývá lidi, aby zredukovali počet svého majetku (hmotných věcí, které vlastníte, např. diář, desky, televize, mobil, polštář,..) jen na 100 položek. Pro někoho to může být skutečný masakr, proto, pokud toužíte po životní změně a chcete dát stopku konzumnímu životnímu stylu, začněte pomalu. Méně bolestivější verzí je odstranit z bydlení položky, které jste za poslední rok nepoužívali.

Ještě stále máte ve sklepě staré lyže, nepoužité brusle nebo výstroj na hokej, kterou jste nepoužili více než 5 let. A co takhle váš šatník. Je možné, že v něm naleznete oblečení, které jste na sobě vůbec neměli poslední dva roky?

pánský šatník, zavěšená trička

Zapomeňte na výmluvy typu: V létě to určitě budu nosit. Nebudete. Ty brusle jsou ještě dobré, v zimě začnu bruslit. Nezačnete. Zbavte se nepoužívaných věcí! Prodejte je nebo darujte, ale každopádně u vás doma už nemají co dělat. Nastavte se na systém: co máte doma a nepoužíváte to nebo to nenosíte více než 1 rok, pryč s tím. Přece jen pokud si potřebujete koupit nové oblečení, tak je třeba udělat mu v šatníku místo.

UNIVERZÁLNOST JE KLÍČOVÁ

Slyšeli jste již o projektu 333. Jedná se o projekt, kdy po dobu 3 měsíců (dle ročního období), obměňujete 33 kusů oblečení. Počítají se jen trička, kalhoty, svetry a pod. Spodní prádlo, ponožky a ani pyžamo se nepočítá. S projektem 333 začala Courtney Carver, která potřebovala odbourat stres a věnovat se v životě důležitějším věcem než výběr oblečení či jeho nakupování.

          muž v trendy šedém tričku s V-výstřihem, černé pánské džíny moderní muž v bílém tričku, tmavě modré pánské sako, modré džíny

Cílem projektu 333 je vytvořit z vašeho šatníku tvz. "kapsulový šatník". Zařaďte do šatníku univerzální jednobarevné kousky oblečení. Pravdou je, že existuje pár módních kousků, které by se měly nacházet v každém pánském šatníku, bez ohledu na váš styl či význam projektu 333. Víte, která jsou to?

  • bílá košile,
  • bílé tričko,
  • tmavomodré sako,
  • béžové, tmavě modré nebo šedé chino kalhoty,
  • tmavě modré nebo černé džíny,
  • pohodlná tepláková souprava,
  • jednobarevná bomber bunda (šedá, černá, olivová),
  • černá kožená bunda v elegantním designu.

          moderní muž v bílém tričku a světlým trendy džínách bílé tričko, černá pánská kožená bunda

Jste konzervativnější? Milujete extravaganci nebo teprve hledáte vlastní styl? Jste businessman, sportovec nebo pracujete z domova? Zadefinujte si vlastní styl a přizpůsobte mu i oblečení ve vašem šatníku. Zmíněné módní skvosty jsou univerzální, nadčasové a flexibilní. Díky nim dokážete vyskládat outfit do práce, svůdný outfit na rande, městský outfit pro vycházku s přáteli do baru nebo sportovní outfit pro volnočasové aktivity.

DEJTE ŠANCI SLOW FASHION

Pomalá móda – slow fashion, představuje další módní trend, který by se měl ve světě módy usadit natrvalo. Jejím cílem je zamezit masové výrobě oblečení, resp. výrobě sezónních kolekcí, které za několik měsíců nahradí nové kolekce. Slow fashion nepodporuje rychlou spotřebu. Obrovské minus fast fashion (opaku slow fashion) je, že oblečení, které ze staré kolekce zůstane, je zničeno a to představuje zátěž pro naše životní prostředí. Slow fashion klade důraz na nadčasovost, kvalitu a šetření životního prostředí. Triko, které si koupíte by mělo být stále IN i za několik let. Mělo by být kvalitní, takže svůj tvar i barvu si udrží déle než jednu sezónu.

          trendy zelená pánská polokošile s krátkým rukávem, modré pánské džíny bílé tričko, tmavě modrý pánský cardigan, šedé kostkované chino kalhoty

UDRŽITELNOST HRAJE V ROCE 2022 HLAVNÍ ÚLOHU

Jistě jste už slyšeli, že ekosystém mele z posledního. Udržitelnost je nový klíčový prvek nejen ve světě interiérového designu, ale také v módním průmyslu. Světoví módní i interiéroví designéři kladou důraz na nový trend, udržitelnost, který pomůže zlepšit životní prostředí. Heslem udržitelnosti je renovace – obnova. Dodejte například starým džínám, nový trendy vzhled. Probarvěte je, změňte jim design, přidejte nášivky, díry. Kreativitě se meze nekladou. Vyzkoušejte si vytvořit vlastní stylové kousky. Streetwear styl to jistě ocení a životní prostředí vám za to poděkuje.

modré pánské rifle s trendy nášivkami

Tak co řeknete pánové, jdete do toho? Jste připraveni na váš životní experiment? Přijímáte výzvu minimalistického know-how? Pokud jste se rozhodli změnit životní styl, napište nám do komentáře, jak jste se s tím popasovali a jaký byl výsledek vašeho úsilí.