10 minut čtení, Lucia Pampurikova 04. 01. 2021

Chcete si zachovat styl, ale nechcete působit upjatě a příliš formálně?

Polokošile pro vás v takovém případě představuje zlatou střední cestu. Něco mezi formální elegantní košilí a komfortním bavlněným tričkem. Pro sofistikovaného muže, který chce působit elegantně a dostupně, představuje polokošile výhru v loterii.

Po bílém tričku, které by mělo být v každém pánském šatníku, přichází na řadu další "must have" kousek - polokošile. Univerzální, nadčasový, pohodlný a jednoznačně trendy kousek každého pánského šatníku. Polokošile hraje důležitou roli v šatníku muže. Pokud nemáte ani jednu, určitě si zakupte alespoň ty
nejzákladnější - tmavomodrou, bílou, černou a šedou a doplňte, tak vaši sbírku.

pánské polokošile

Víte kam až sahá historie polokošil? Kdo vymyslel a začal používat polokošile jako první? Vše potřebné o pánské polokošili se dozvíte v našem internetovém průvodci.

HISTORICKÝ PRŮVODCE PÁNSKÝCH POLOKOŠIL

Nové jedinečné kousky oblečení - "trička s límcem" začali mezi prvními nosit hráči póla. Později polokošile, jak ji dnes známe, zdobila tenisové kurty a do popředí ji dostal famózní René Lacoste (známý jako "Krokodýl"), který si později nechal na svůj nový trendy objev i nažehlit logo krokodýla. Tenis a Lacoste polokošili proslavili a tenisoví hráči se konečně mohli naplno věnovat hře v pohodlném vzdušném polotričku / polokošili. Polokošile jako část sportovního úboru si časem osvojili i další významné sporty jako golf, ragby či jachting.

pánská polokošile

V roce 1933 byla založena módní společnost Lacoste a polokošile s logem krokodýla putovaly a prodávaly se po celém světě. Proslavil je i prezident Dwight Eisenhower, který si v roce 1952 oblékl svůj golfový úbor, kde hlavní roli hrála polokošile od společnosti Lacoste. Od té doby golfové kluby zařadili polokošili do svého povinného dress codu golfového oděvu.

pánské polokošile Lacoste

O pár let později Fred Perry posunul polokošile na zcela jinou úroveň. Fred Perry se rozhodl vytvořit polokošile ve vlastní režií s vlastním logem, které bylo našité a ne nažehlené jako u Lacoste. Perryho polokošile si okamžitě oblíbili i mladí chlapci, pro nichž se v 50.letech polokošile představovala nenahraditelný trendy módní kousek, který už nenosili jen do sportovních klubů, ale i do města či do školy.

Později se o velký "polokošilový bum" postaral jedinečný famózní Ralph Lauren, který díky své nové kolekci neformálního oblečení, ještě více vyzdvihl tento univerzální pánský kousek a navíc dodal polokošili určitou novou dávku sofistikovanosti.

Časem se trend polokošil dostal úplně všude a to nejen na univerzity či do golfových klubů. S nástupem technologického průmyslu a s narůstajícím počtem zaměstnavatelů, kteří stále více v práci upřednostňovali méně formálnější oblečení, se polokošile začaly nosit a využívat i jako standardní pracovní oděv. Různé společnosti si začali uvědomovat, že polokošile budou pro pracovní uniformu to pravé ořechové. Mohou ji snadno označit svým vlastním logem, které mohou našít či nažehlit i na rukávy, límec či na méně využívanou zadní část polokošil.

Tak dost bylo historie. Pravdou je, že díky těmto pánům si i dnes můžeme v obchodech vybrat do svých ukázkových šatníků tento jedinečný nadčasový a neustále trendy kousek.

Polokošile jsou v módních trendech až do dnes horkým favoritem pro jakýkoliv styl. V dnešních trendech je dovoleno polokošile nosit a kombinovat zcela se vším, i s tepláky a také s elegantními chinos kalhotami.

moderní pánské oblečení

STYLOVÉ KOMBINACE S POLOKOŠILÍ

JEDNOBAREVNÉ PÁNSKÉ POLOKOŠILE V ELEGANTNÍM STYLU

modrá pánská polokošile

Polokošile je jeden z mála kousků z vašeho šatníku, který můžete opravdu velmi snadně zkombinovat se vším.

Pro formálnější uhlazenější dojem určitě volte jednobarevnou bavlněnou polokošili bez kapes s minimalistickým logem a límcem téže barvy. Jednobarevné polokošile můžete zvolit do jakéhokoliv outfitu. Můžete je bez problémů zakomponovat do elegantního městského outfitu s jednobarevnými nebo i vzorovanými chinos kalhotami. Právě chinos pánské kalhoty jsou v módním světě něco mezi formálními oblekových kalhotami a ležérními moderními džínami. Jednobarevný look působí vkusně, uhlazeně a nenápadně. Naopak chinos s proužky či kostkami dodají celému jednoduchému outfitu dávku šmrncu a originality.

pánská polokošile

Naše rada: Pokud chcete být za elegána a pravého gentlemana, tak se vůbec nebojte polokošili zakasat do kalhot. Působí to vkusně, na úrovni a elegantně.

SPORTOVNÍ STYL A POLOKOŠILE

Pravděpodobně límec, který zdobí každou polokošili, vám připomíná oblečení vhodné pouze do formálního stylu oblékání, ale opak je pravdou. Polokošile je ideální kousek oděvu pro každodenní outfit, pracovní, ležérní, sportovní, jakýkoliv.

pánský outfit  s polokošili

Dejte sportovnímu looku jemný nádech elegance. Možná byste nečekali, ale perfektní dvojici spolu tvoří i tepláky s polokošilí. Není žádnou novinkou zakomponovat do sportovního outfitu, pro každodenní volnočasové aktivity, i polokošili s tepláky. Vyzkoušejte vaše pohodlné šedé nebo černé jednobarevné tepláky propojit s jednobarevnou nebo i vzorovanou polokošilí. Výsledek je fantastický a váš finální outfit pohodlný, originální a na úrovni.

pánské vzorované polokošile

MĚSTSKÝ OUTFIT A POLOKOŠILE

I když je polokošile určena více pro sportovní a ležérní look, u každodenního městského outfitu je podstatné, aby ve finále působila spíše sofistikovaně a elegantně, než jako nezajímavá nepodstatná vrchní část sportovního úboru.

Pokud se doma připravujete na bláznivý večer s přáteli a tvoříte si svůj večerní outfit do baru, nebojte se vyzkoušet i následující kombinace:

  • vícebarevná polokošile
  • polokošile s nápaditými módními vzory
  • polokošile ve výraznějších barvách jakými jsou oranžová, bordó či zelená

K džínám a bílým teniskám perfektně zapadne polokošile v jakémkoliv barevném provedení, výběr je jen na vás, zda chcete být nenápadná "šedá myška", ale za to elegantní nebo spíše originální trendy sebevědomý muž, který přesně ví co chce.

pánské polokošileLETNÍ POLOKOŠILOVÝ STYL

pánská polokošile

Polokošile s krátkým rukávem je nejlepší volbou pro ležérní letní outfity. Vždyť nemusíte nosit jen tílka s potiskem a šortkami. Vyzkoušejte to s polokošilí. Dejte šanci modernímu elegantnímu looku v polokošili v pastelových barvách s tmavomodrými, béžovými nebo i červenými krátkými kalhotami. Ideální délka
krátkých kalhot končí pár centimetrů nad koleny.

pánská polokošile v pastelových barvách

ČEMU SE PŘI NOŠENÍ POLOKOŠILE VYVAROVAT?

Zakomponovat polokošili do vašeho každodenního outfitu není vůbec komplikované, avšak přesto muži, při jejím nošení, dělají nějaké ty chybičky. Pamatujte, že při nošení a tvoření outfitů s polokošilí platí staré dobré známé a osvědčené pravidlo, že méně je někdy více.

  1. Pod polokošili v žádném případě nenosíme tílko, polokošile není košile.
  2. Na tričko s dlouhým rukávem pod polokošilí s krátkým rukávem můžete také zapomenout. Nevypadá to vůbec stylově a působí to nevkusně.
  3. Zvednutý límec je rovněž tabu. Nehrajeme si na žádné namyšlené frajery, kteří si něco potřebují dokazovat. Ohrnutý límec je při nošení polokošile obrovský módní přešlap.
  4. Jelikož polokošile byla stvořena na sport, tak i módní návrháři navrhli a rozdělili polokošile na čistě sportovní, které jsou vyrobeny ze vzdušných syntetických materiálů, které odvádějí pot z těla a na bavlněné polokošile, vhodné pro každodenní nošení do práce, do školy či na první rande.
  5. Nenoste polokošili úplně celou rozepnutou. Pro elegantnější vzhled a šik look byste měli mít alespoň jeden knoflík zapnutý, nejlepší je mít odepnutý jen jeden knoflík a to ten vrchní.
  6. Polokošile, tak jako sako, džíny či oblek, musí sedět jako ulitá. Na trhu dnes najdete množství střihů, materiálů, barevných kombinací. Polokošile nesmí být ani krátká, ani dlouhá, ani volná ani příliš obepnutá. Nejdůležitější je délka. Ideální délka polokošile je do poloviny rozkroku vašich kalhot.

pánské vzorované polokošile

Obchody nabízejí širokou škálu polokošil od těch na sportovní aktivity až po ty, ve kterých můžete zapůsobit na prvním rande. Mezi námi, polokošile je ideální na první rande ať vaši něžnou polovičku chcete pozvat do kina, na večeři nebo na romantický piknik v přírodě. Zbytečně neváhejte a rozšiřte své obzory. Dejte šanci polokošili a zařaďte ji do repertoáru pro váš každodenní moderní outfit.