9 minut čtení, Lucia Pampurikova 11. 05. 2022

Chcete-li zapůsobit, vsaďte na smart casual styl (dress code). Elegantní outfity, které se vezou v neformálním duchu, jsou stále v kurzu. Oblečení podle smart casual tvoří "zdravý" základ pro pestrý šatník moderního muže. Pastelové barvy, polokošile, košile, chinos kalhoty, sportovní saka, tmavé rifle. Kombinování neformálních prvků s těmi elegantními vytváří v dnešním světě módy dokonalý vizuální soulad. Pokud si nevíte rady se smart casual stylem, následující řádky patří právě vám.

          smart casual outfit - hnědý pánský kabát, modré džíny, tmavě modrý pánský svetr smart casual outfit - pánský bordó svetr, šedé chino kalhoty

CO JE SMART CASUAL DRESS CODE?

Ve světě módy smart casual dress code nemá jasnou definici. V podstatě se jedná o ležérní outfity s elegantním podbarvením. Cokoli, co je formálnější než tepláková souprava, ale méně formální než oblek, se řadí do populární kategorií smart casual. Trendy outfit vystihující v plné podstatě tento styl oblékání je – sportovní sako, bílá košile, džíny a mokasíny.

Nepleťte si neformální styl se smart casual stylem. Pohodlný neformální styl představují roztrhané džíny a tričko, za to smart casual (něco ve stylu sportovní elegance) jsou ležérní outfity s potřebnou dávkou vkusu a sofistikovanosti. Outfity jsou uhlazenější s profesionálním nádechem.

          smart casual outfit - pánský béžový svetr, šedé kostkované chino kalhoty, tmavě modrý kabát smart casual outfit - pánský šedý svetr, šedé chino kalhoty, kostkovaný šedý kabát

TRIKY JAK PŘIDAT NEFORMÁLNÍMU LOOKU ELEGANTNĚJŠÍ VZHLED

VYMĚŇTE SVĚTLÉ KOUSKY ZA TMAVÉ OBLEČENÍ

Tmavé neutrální barvy jako tmavě modrá, olivová nebo antracitová vytvářejí formálnější a konzervativnější look. Například bílé tričko, béžová bomber bunda, světle modré džíny a bílé tenisky představují skvělý městský outfit s jarním nádechem, ale pokud změníte jen barevnost těch samých prvků, docílíte vkusného outfitu v populárním smart casual dress code.

smart casual outfit - pánský tmavě modrý kostkovaný bomber, tmavě modrý rolák a tmavomodré kalhoty kostkované

Vyměňte béžovou bundu za tmavomodrou, světle modré džíny za indigo, bílé tričko za šedé a bílé tenisky můžete nahradit tmavomodrými nebo černými. Styl je stejný, ale výsledný efekt zcela odlišný.

LEŽÉRNOST S POLOKOŠILÍ

Ve smart casual je povoleno také tričko. Kvalitní, nevytahané, hladké a nejlepší jednobarevné triko. Přidáte-li do outfitu tričko na knoflíky, celý sportovně elegantní outfit posunete o level výše. Ale polokošile se v žebříčku oblíbenosti při smart casualu vyšplhala mnohem výše než tričko. Jednobarevná polokošile je pro uvolněný městský outfit ve smart casual stylu to pravé ořechové. Košile navodí pocit formálnosti a business stylu, ale polokošile navodí tu správnou uvolněnou atmosféru.

          smart casual outfit - světle modrá pánská košile smart casual outfit - bílé pánské triko se zapínáním na tři knoflíky

VYMĚŇTE MIKINU ZA SAKO

Rychlé, jednoduché a efektivní. Sako je must-have kousek pánského smart casual šatníku. Sportovní sako, slim fit střihu, bez výztuže. Vybírejte neutrální barvy, které dokážete kombinovat se vším. Vytvořit si univerzální šatník hraje v životě úspěšného moderního muže důležitou roli. Sako pohodlně zkombinujete s džínami, chinos nebo jogger kalhotami, s tričkem, košilí nebo i tenčím svetrem.

        smart casual outfit - černé sportovní sako, pánské bílé tričko smart casual outfit - šedé sportovní sako, černý rolák a modré džíny

ZAŘAĎTE DO ŠATNÍKU KARDIGAN

Stylový cardigan se šálovým límcem je přesně to, co během chladných dnů váš smart casual outfit potřebuje. Je už jen na vás zda zvolíte klasickou variantu se zapínáním na knoflíky v hnědé, béžové nebo tmavě modré barvě nebo to risknete s něčím odvážnějším. Asymetrický nebo prodloužený střih vnese do smart casual outfitu více originality. Trendy jsou jednobarevné nebo i vzorované kardigany s tartanovým vzorem. Čemu dáte přednost klasice nebo trendy designu?

smart casual outfit - kostkovaný pánský modrý kardigan, bílý roláksmart casual outfit - klasický modrý kardigan, bílá košile

CHINO KALHOTY V HLAVNÍ ROLI

Pro smart casual existuje jen pár nepsaných pravidel, díky kterým budete vypadat stylově, moderně a elegantně. Jsou džíny povoleny? Samozřejmě, že ano. Nepotrhané, tmavomodré nebo černé džíny jsou sázkou na jistotu. Avšak pokud jedete na formálnější události jako je svatba nebo pracovní pohovor, jednoznačně do outfitu zařaďte chino kalhoty. S chino kalhotami nikdy nešlápnete vedle. Klasika jako béžové, tmavomodré, olivové chino kalhoty jsou ve smart casual stylu vítány.

          béžové pánské chino kalhoty tmavě šedé pánské chino kalhoty

TENISKY NEBO POLOBOTKY?

Které boty dokonale zapadnou do konceptu sportovní elegance. Smart casual dress code? Tenisky nebo polobotky? Obojí můžete do smart casual outfitu bez problémů zakomponovat. Dveře mají dokořán otevřené mokasíny, tenisky z kůže nebo semiše. Nic nezkazíte ani hnědými koženými polobotkami. Pokud si zvolíte elegantní boty, mějte na paměti, že okrouhlá špička působí uvolněnějším dojmem než špičatá. Čím špičatější špička je na botě, tím více upozorňuje na její formální podtón.

          světle šedé pánské chino kalhoty, mokasíny (bílá, modrá a hnědá barva) SVĚTLE ŠEDÉ CHINOS KÁROVANÉ KALHOTY, hnědé elegantní pánské kožené polobotky

S KRAVATOU NEBO BEZ NÍ?

Odpověď je jednoduchá. Pokud jdete na pohovor nebo pracovní schůzku, kde je smart casual dress code povolen, kravata je nutností. V případě rande, rodinné návštěvy a jiných neformálních událostí, kravatu nechte odloženou v šatníku.

Náš tip: Dolaďte outfit do konce. Pokud jste na rande nebo do práce zvolili bomber bundu a košili, ve smart casual stylu je tolerováno, když košile zpod bundy vyčuhuje. Ovšem pokud máte sako a košili, tak si ji hezky zastrčte do kalhot nebo džín. Pro zvýraznění vaší mužnosti a ležérního stylu doporučujeme vyhrnout si na košili rukávy.

Pokud vás tento módní styl (dress code) oblékání zaujal, nemusíte hned měnit od základů celý šatník. Kombinujte vaše oblíbené kousky z šatníku s něčím novým, elegantnějším nebo i luxusnějším. V hlavní roli představte elegantní prvky, díky kterým se všude kolem blýsknete v pohodlném ležérním outfitu s puncem originality a elegance.