9 minut čtení, Lucia Pampurikova 11. 08. 2022

Rozhodli jste se pro důležitý životní krok? Nová etapa? Nastal váš svatební den nebo je to váš kamarád, který se rozhodl vstoupit do chomoutu? Ať je tomu tak či onak, určitě se na svatbě chcete blýsknout a vypadat co nejlépe. Vkusně, moderně a na úrovni. Pomůžeme vám obléct se podle módních trendů. Ukážeme vám, ve které košili opravdu zapůsobíte.

ATRAKTIVNÍ PÁNSKÉ KOŠILE PRO VÝZNAMNÝ DEN "D"

Výběr košile je pro svatbu velmi důležitý. Ať už jedete na svatbu jako host nebo jako ženich, v košili strávíte celý den. Košile na svatbu by měly být :

  • pohodlné,
  • s dlouhým rukávem,
  • jednobarevné nebo s jemným nevýrazným vzorem,
  • z přírodního materiálu,
  • s klasickým límcem Kent nebo s modernější verzí Cutaway,
  • bez náprsní kapsy,
  • čisté a dokonale vyžehlené.

svatba - muž v šedém obleku, bílá košile

PASTELOVÉ BAREVNÉ TÓNY HRAJÍ PRIM

Ženich to má při výběru košile na svatbu jednoduché a zároveň i předem dané. S nevěstou by měl tvořit dokonalou dvojici. Ženichova košile je proto obvykle bílá. Platí pravidlo - sladit barvu košile s barvou šatů nevěsty.

Atraktivní košile na svatbu jsou pánské košile v jemných pastelových barvách. Jako host si můžete dovolit košili i jiné barvy, než je univerzální bílá. Světle růžová, světle modrá, bílá, světle fialová jsou barvy předem předurčeny k úspěchu.

     bílá pánská košile růžová pánská košile

Barva košile, která je pro svatbu nepřípustná, je černá barva. Černá, tmavomodrá nebo tmavě šedá jsou barvy, ve kterých zapůsobíte na večerních formálních společenských událostech, jako je například ples.

Náš tip: Jako host na svatbě můžete vytvořit vkusný kreativní look ve vzorované košili. Trendy jsou i nadále vzory jako pruhy, kostky nebo decentní celoplošný vzor na košili. Nebojte se vzorů! Vzorované košile na svatbě mají své místo, ale vzor musí být nenápadný, nevýrazný. Nic extravagantní.

     bílá pánská vzorovaná košile světle modrá pánská vzorovaná košile

KLASIKA NEBO EXTRA DÁVKA ELEGANCE?

Klasikou nikdy nic nezkazíte. Tradiční svatební košile s klasickými jednoduchými manžetami je pořád v kurzu. Je to typ košile, kterou využijete vícekrát, do práce, do školy, na párty. A co takhle něco extra?

pánské doplňky - hnědé kožené pánské polobotky, modrý motýlek, modré kšandy, stříbrné manžetové knoflíky

Košile s francouzskými manžetami se zapínáním na manžetové knoflíky dodá slavnostnímu looku potřebnou dávku elegance se špetkou luxusu. Manžetové knoflíčky jsou nedílnou součástí elegantního pánského outfitu. Je to šperk, který neujde pozornosti žádné ženy. Na svatbu ženichovi doporučujeme luxusní manžetové knoflíčky s vlastními iniciálami. Jako host zapůsobíte s manžetovými knoflíčky zdobenými lesklými "kamínky".

stříbrné manžetové knoflíky stříbrné manžetové knoflíky

Nezapomínejte, že na svatbě se můžete ukázat jen v košili s dlouhým rukávem. Délka rukávu/manžety by měla přesahovat délku rukávu saka o 1,5 až 2 cm.

svědek - podpis na svatbě

V HLAVNÍ ÚLOZE PŘÍRODNÍ MATERIÁL

Svatba v létě? Horko a vám se nechce přijít v košili v dlouhém rukávu? Pokud se ženíte nebo jedete na svatbu v létě někam na pláž, ideální volbou je lehká lněná košile. V opačném případě je ověřená klasika – bavlněná košile, to nejlepší, co si můžete vybrat. Obloukem se vyhýbejte košilím ze syntetického materiálu jako je polyester. Rychleji se v nich zpotíte a poslední věc, kterou toužíte na svatbě řešit, jsou „mokré kruhy“ v pod paží.

svatba na pláži - ženich a nevěsta

I STŘIH KOŠILE JE DŮLEŽITÝ

V nabídce obchodů naleznete košile střihu - regular fit nebo slim fit. Regular fit je střih košile vhodný pro každého. Jedná se o rovný komfortní střih. Slim fit je zúžený střih, který podtrhne atletický až velmi štíhlý typ postavy. Svatební košile vám má padnout jako ulitá. Ani příliš těsná, ani příliš volná. I zúžený střih může být extra komfortní, stačí si pro svatební outfit zvolit bavlněnou košili s příměsí pružného elastanu. Dalším významným plusem košile s elastanem je nemačkavost materiálu.

MOTÝLEK VERSUS KRAVATA

Na svatbě se bez motýlka nebo kravaty ani neukazujte! Je to slavnostní událost, která si žádá slavnostní look. Vhodně zvolené doplňky k obleku jako kravata nebo motýlek podtrhnou důležitost celého outfitu.

Nesmrtelná klasika. Kravata je sázkou na jistotu. Je to tradiční doplněk, který využijete nejen na svatbě, ale také v práci a firemních večírcích. Pokud si ke slavnostnímu outfitu vyberete motýlek, sáhněte po motýlku na vázání nebo po stylovém dřevěném motýlku.

zlatý motýlek světle růžová pánská kravata

Trend, který neutichá a těší se velké popularitě, představuje unikátní dřevěný motýlek. Po letech se tento vyhlášený trend vypracoval na úplně jiný level. Šikovné ruce mistra cechu dokážou vyrobit dřevěného motýlka podle představ. Přizpůsobí tvar, barvu, design, tloušťku. Můžete si zvolit variantu s jemným gravírovaným nebo i bez něj. Celkový slavnostní outfit dotáhnete do detailně propracovaného konce, díky speciálním manžetovým knoflíčkům s prvky dřeva.

tmavě šedý pánský oblek tmavě modrý pánský oblek

Komická situace může nastat, když si obléknete bílou košili, černého motýlka a černý oblek. Proč komická? Nevěsta nebo hosté si vás velmi rychle mohou splést s obsluhujícím personálem. Pamatujte, že jako host byste měli sladit kravatu nebo motýlka s barvou šatů partnerky. Jako ženich musíte sladit kravatu nebo motýlka s barvou nevěstiny kytice.

NEPSANÁ PRAVIDLA JAK SE OBLÉCT/NEOBLÉCT NA SVATBU:

  • Na svatbu jen v košili s dlouhým rukávem. Pokud je svatba v létě, rukáv si po obřadu na „párty“ můžete ohrnout.
  • Elegance je klíčová, proto by celý outfit měly doplňovat elegantní kožené polobotky na šněrování.
  • Ve smokingu jen po 18 hodině. Smoking je určen pro předepsaný dress code - Black tie. Svatba je společenská událost, která se obvykle odehrává před 18tou hodinou.
  • Svatba je oslava nové etapy v životě. Oslavujte a zazařte ve světlých, jemných až pastelových barvách. Tmavé barvy košile na svatbu nepatří.
  • Pro každou společenskou událost včetně svatby (formální i neformální), si zvolte košile bez kapsy.