Jak se obléct na svatbu v létě?
11 minut čtení, Lucia Pampurikova 24. 06. 2022

Vůně letních květin, cvrlikající ptáčci, teplé sluneční paprsky, šum potůčku nebo rovnou oceánu. Svatba v létě je stále populárnější. Léto přináší pozitivitu, usměvavé lidi a dobré vibrace. Ženy, to při výběru oblečení pro svatbu mají jednoduché. Prvotní volbou jsou lehké letní šaty nebo pohodlné elegantní overaly. Muži, to mají komplikovanější. Často mají dilema, v čem se na svatbě jako host co nejvíce blýsknou. Jaký materiál, barevnost a styl zvolit pro letní svatbu?

muži, svatební hosté na svatbě v létě si připíjejí pivem

SVATBA PODLE DRESS CODE

I svatba v létě může podléhat předem určenému dress code. Nemějte obavy, pokud je na svatbě předepsaný dress code, budete o tom v pozvánce předem informováni. Obvykle ženich s nevěstou volí pro své hosty uvolněnější styl. Smart casul dress code nebo formálnější semi formal dress code jsou často zvoleny styly pro svatbu v létě. Pokud je dress code pro vás hotová "španělská" vesnice, doporučujeme si přečíst článek: Jak se obléct na svatbu podle dress code.

STYLOVÝ A UHLAZENÝ VZHLED V OBLEKU

Klasikou nikdy nic nezkazíte. Elegantní a stylový oblek ve světlé barevné paletě je na svatbu v létě to pravé ořechové. Ke světlým barvách perfektně zapadnou mokasíny v béžové, šedé a hnědé barvě.

svatba v létě - světle šedý kostkovaný pánský oblek, modrá kravata, modrý kapesník do saka, bílá košile

Skutečně ohromit a zazářit na letní svatbě, můžete také v třídílném obleku (sako, vesta, kalhoty) nebo v obleku, které obsahuje dvouřadé sako. Štíhlí muži zabodují s dvouřadým sakem s klopami směřujícími vzhůru. Nižším mužům doporučujeme dvouřadé sako se zapínáním na čtyři knoflíky.

Lněný oblek je super lehký, příjemný na dotek, komfortní, prodyšný. Ideální pro svatbu v exteriéru během ,,pálení“ sluníčka. Jeho jedinou nevýhodou je vyšší mačkavost.

Bavlněný oblek představuje nadčasovou klasiku. Je cenově dostupný pro každého, je univerzální s všestranným využitím. Bavlněný oblek nabízí rafinovanost a ležérnost v jednom.

svatba v létě - světlý béžový pánský oblek svatba v létě - světlý růžový pánský oblek, černý motýlek, bílá pánská košile

Vlněný oblek je elegantní a vkusný oblek s jistou dávkou exkluzivity. Vlněný neznamená, že se v něm budete potit a bude vás nepříjemně škrábat. Vlna je superizolant. V zimě tělo zahřeje a v létě naopak příjemně chladí. Vlněný oblek je velmi populární jak pro formální a neformální události, tak pro letní svatbu. Vlněný oblek na letní svatbu je obvykle vyroben z jemnějších vláken a dotekem připomíná jemné a hebké hedvábí. Minusový bod je, že je dražší. Jeho ceny se pohybují i kolem 300 – 400 eur.

Náš tip: Pokud nemáte oblek, ale pořád chcete vypadat neodolatelně a stylově, jde to i bez obleku. V článku: Jak se obléct na svatbu, když doma nemáte oblek, vám ukážeme pár tipů, jak můžete vypadat, vkusně, elegantně a na úrovni i bez obleku.

svatba v létě - světle modré pánské kostkované sako, bílá košile, bílé džíny svatba v létě - bordó pánské sako, bílá košile, tmavě modré džíny

SVATBA NA PLÁŽI

Jemný písek, šum moře, západ slunce. Svatba na pláži v letních měsících je obrovským lákadlem. Víte, jak se obléct na svatbu na pláži? Pokud zvolíte oblek, tak jednoznačně lehký lněný. Pokud máte větší štěstí a svatební obřad i hostina budou v neformálním stylu, vyhráli jste. Na svatbu si můžete obléct lněnou nebo bavlněnou košili, lněné nebo bavlněné chino kalhoty.

Se sakem nebo bez? Neformální styl otevírá prostor nekonečným možnostem. Povoleny jsou také ohrnuté rukávy na košili. Dveře má otevřeno i ležérní outfit v polokošili bez nápisů. A co takhle obuv na pláž? Na některých svatbách na pláži máte dovoleno být i vyzutí nebo v sandálech.

svatba v létě - tmavě modrá pánská polokošile, bílé džíny

BAREVNÉ KOMBINACE, VE KTERÝCH NA SVATBĚ ZAZÁŘÍTE

Dostáváme se k nejčastějšímu problému. Barevnost. Obecně platí, že pro letní svatbu jsou nejideálnější světlé kombinace. Horkým hitem pro letní sezónu jsou odstíny fialové barvy. Při tvoření mějte na paměti, že světle modrá dokonale funguje s hnědou, béžovou, ale také s kontrastní tmavomodrou. Na letní svatbu se hodí také šedá v kombinaci se světle růžovou. Dramatický kontrast je více než vítaný. Kontrast doporučujeme přidat na vrchní části, jako tmavší košile nebo tmavší doplňky.

světle modrá pánská košile béžové pánské chino kalhoty

Které barvy spolu ladí? Které barvy jsou momentálně IN? Vybrali jsme pro vás moderní a především atraktivní kombinace, ve kterých ohromíte každého:

  • tmavomodrý oblek a bílá košile s decentním květinovým vzorem,
  • bleděmodrý oblek a světle fialová košile, hnědé polobotky,
  • krémový oblek, nebesky modrá košile, hnědé oxfordky,
  • béžový oblek, kostkovaná bílo - modrá košile, hnědé polobotky,
  • šedý oblek, bílá košile, modré doplňky, hnědý pásek i hnědé polobotky,
  • světle růžové sako, tmavě modrá košile, modré kalhoty,
  • krémové sako, béžová košile, tmavomodré kalhoty,
  • světle fialové sako, světle fialová košile vzorovaná, krémové/máslové kalhoty,
  • šedé sako, tmavomodré kalhoty, hnědé mokasíny, bílá košile, tmavomodrý motýlek,

Náš tip: Jednoduchá, klasická, ale za to vždy sofistikovaná kombinace je bílá bavlněná košile, béžová lněná kravata, hnědé kožené mokasíny a jednořadé šedé sako z exkluzivní směsky vlny a hedvábí.

UNIVERZÁLNÍ CHINO KALHOTY

Nádech odlišnosti a nekonvenčnosti nemusí vždy definovat extravagantní. Chino kalhoty na svatbu? Proč ne! Chino jsou elegantní a trendy kalhoty, které představují zlatý dobrý střed mezi formálními oblekovými kalhotami a neformálními džíny. Muži je v neformálním stylu upřednostňují stále více. Jsou pohodlné, univerzální, všestranné. V nabídce naleznete několik barevných provedení. Pokud ve vaší sbírce must have kousků ještě chino kalhoty nemáte, určitě s jejich koupí neotálejte. Chino kalhoty využijete v práci, při slavnostních neformálních událostech, při randění a také srazu s kámoši v baru.

šedé pánské chino kalhoty béžovo-šedé pánské chino kalhoty

Na svatbu je slaďte s košilí nebo polokošilí, elegantními teniskami nebo mokasínami. Výběr je jen na vás. Co upřednostňujete vy, konzervativní, ale stylový oblek nebo efektivní a praktické komplety s chino kalhotami?

SPECIÁLNÍ DOPLŇKY PRO VÝJIMEČNOU UDÁLOST

Jelikož i svatba v létě může podléhat předepsanému dress codu, budete potřebovat kravatu nebo motýlka. Pokud má daný dress code v popisu kravatu, pro letní svatbu doporučujeme něco speciálního. Lněná nebo hedvábná pletená kravata jsou pro danou událost jako stvořená. Oba materiály a originální designová provedení, vnesou do outfitu potřebnou strukturu. V jednoduchosti je krása, a proto na svatbu doporučujeme jednobarevné obleky. Pokud chcete letní elegantní outfit na svatbu trochu okořenit, přidejte vzory na doplňcích. Kravata nebo motýlek se vzory nezůstane nepovšimnuta. Kvítky, pruhy a tečky jsou vítány.

bílá pánská košile s modrým decentním květinovým vzorem tmavě modrá kravata se zeleným vzorem

Sako se bez kapesníku neobejde. Přidejte trendy looku na svatbu originální prvek. Vzorovaný hedvábný kapesník do saka rozzáří celý slavnostní outfit. Při výběru platí pravidlo, že kapesník by neměl mít stejný vzor jako kravata. Měly by se doplňovat a ladit jen barevně. Vzory na kravatě a na kapesníku se musí i velikostně lišit.

Náš tip: Vzory nejsou pro každého. Pokud vám kombinování vzorů nevyhovuje, vyberte si jednodušší cestu. Vzorovaná kravata, jednobarevný kapesník nebo jednobarevná kravata, vzorovaný kapesník.