8 minut čtení, Lucia Pampurikova 08. 06. 2021

Vyprat boty nebo ne? Jak se zbavit nepříjemného zápachu z bot? Známe zaručené babské rady a také ověřené tipy od prodejců, jak se jednou provždy zbavit nežádoucího nepřítele bot a páchnoucích ponožek.

JAK SE ZBAVIT ZÁPACHU Z BOT?

Je to velmi jednoduché. V boji proti nepříjemnému zápachu z bot vyhrajete rychle a také poměrně s velmi nízkou investicí.

Jako první v této "zapáchající válce" vás napadne vyprat vaše oblíbené tenisky nebo boty. Někdy se zápachu zbavíte hned po prvním vyprání, avšak správné praní bot podléhá několika pravidlům.

zelené pánské tenisky

JAK SPRÁVNĚ PRÁT TENISKY V PRAČCE?

  1. V pračce nikdy neperte koženou nebo semišovou obuv.
  2. Před samotným praním je třeba očistit obuv od bláta a jiných nečistot, které mohou pračku poškodit.
  3. Rovněž před praním nezapomínejte vytáhnout z bot / tenisek tkaničky a ortopedické vložky.
  4. Stejně jako oblečení před praním dělíme na barevné, tmavé a bílé, taky tmavé a bílé tenisky pereme zvlášť.
  5. Obuv pereme na 30 stupňů s pracím gelem. Prášek na praní se při praní obuvi nedoporučuje.

špinavé bílé pánské tenisky modré pánské tenisky

Vše o praní a symbolech na etiketách na oblečení se dozvíte v článku: Jak správně prát podle symbolů na oblečení.

Když se obuv vypere, přichází nejdůležitější bod - tenisky / boty musí pořádně vyschnout. Ideálně na čerstvém vzduchu s působením přímého slunce.

elegantní hnědé pánské kožené polobotky

Kožené ani semišové boty v pračce neperte! Kožené boty stačí přetřít vlhkým hadříkem a semišové zcela postačí čistit jemným kartáčem se speciálním mýdlem či pěnou.

EFEKTIVNÍ TRIKY, JAK SE ZBAVIT ZAPÁCHAJÍCÍCH BOT ZA PÁR KAČEK

Staré dobré babské rady, díky kterým budou vaše "stylovky“ jako nové. Sprej do bot už nemáte a vaše oblíbené boty potřebujete zítra do práce? Vyzkoušejte rafinované a efektivní babské rady, které vaši zapáchající obuv přemění na voňavé kousky.

MRAZÁK A BOTY?

Už jste se zkoušeli zbavit nepříjemného zápachu pomocí mrazáku? Zapáchající obuv zabalte do igelitového sáčku a nechte přes noc v mrazáku. Mínusové teploty zabíjejí bakterie, které způsobují zápach a výsledkem jsou o něco více voňavější boty.

SÍLA CITRUSOVÉHO OVOCE

Zaútočte na zapáchající boty příjemnou svěží vůní z citrusových plodů. Nechte přes noc v botě působit kus citrusové kůry. Díky citrónové, limetkové nebo pomerančové kůře dokážete s nepřítelem dočasně zatočit.

citrusové ovoce

MULTIFUNKČNÍ JEDLÁ SODA

Obyčejná soda bikarbona stojí pár korun, věřte či ne, její účinky jsou k nezaplacení. Soda bikarbona zatočí nejen s fleky na oblečení, ale také s pachem z bot. Nasypte sodu do bot, nechte přes noc působit. Soda odstraňuje vlhkost a nepříjemný zápach.

ZAČNĚTE DEN S DĚTSKÝM PUDREM!

Univerzální dětský pudr zatočí nejen se skvrnami od oleje, ale pomůže udržet vaše nohy voňavé. Posypte si nohy dětským pudrem, nasaďte ponožky a den může začít. Pokud máte možnost, proces během dne opakujte. Pudr udržuje chodidla suchá a neutralizuje pachy.

FUNKČNÍ TIPY OD PRODEJCŮ

Vynalézaví lidé nelenili a už dávno na trh uvedli produkt, který vám s každým zápachem pomůže. Esenciální olej z čajovníku, levandulový olej nebo deodorant pro boty. Dokonalý nástroj v nekonečném boji se zápachem z bot představuje rychleschnoucí sprej s antibakteriálním účinkem. Jak se říká: zabijete dvě mouchy jednou ranou. Zbavíte se zápachu a také plísní nebo jiných drobných mikroorganismů.

CEDROVÁ VYCHYTÁVKA

Cedrové kuličky fungují v boji proti molům a cedrové vložky do bot z cedrového dřeva vaši obuv zbaví zápachu i vlhkosti. Cedrové dřevo bojuje i proti plísním a dodá botám příjemnou cedrovou vůni.

Každopádně prevence je klíčová. Pokuste se předejít zbytečnému zápachu z bot. Jak na to?

  1. Čas od času obuv větrejte.
  2. Dbejte na to, aby boty či tenisky byly vždy suché.
  3. I nekvalitní ponožky umí pořádně zavařit. Používejte kvalitní antibakteriální ponožky, které jsou vyrobeny z bavlny s příměsí stříbra.
  4. Večer můžete obuv vystříkat speciálním přípravkem na boty - odstraňovačem pachu v botách.

PONOŽKY V HLAVNÍ ÚLOZE

Kvalitní ponožky tvoří polovinu úspěchu. Ne každý chce do ponožek investovat, ale nekvalitní ponožky se rychle propotí, "smrdí" a i díky tomu vzniká nepříjemný propocený zápach ve vaší obuvi.

dlouhé barevné pánské ponožky

Do práce, na večírky a i letní turistiku jednoznačně bavlněné ponožky se syntetickými příměsi jakými jsou polyamid, elastan a polypropylen s ionty stříbra. V zimě vás příjemně zahřejí ponožky z vlny Merino, které kromě pocitu tepla poskytují i pocit sucha, protože ponožky z vlny Merino odvádějí vlhkost. Ideální ponožky, které vám zaručí suché nohy a boty, jsou i bambusové ponožky.

dlouhé šedé pánské ponožky pánské bambusové ponožky kotníkové

Důkladná péče nejen o vás, vaší image a zevnějšek, ale také o vaše oblečení a obuv je důležitá. Lepší je prevence než zbytečný věčný boj. Pečujte o vaše nohy. Krémujte je, masírujte, naložte je do koupele a hlavně, měňte často ponožky. Nebojte se ani babských rad, které věřte či ne, fungují. Pokud máte vlastní trik, který v boji proti zapáchající obuvi funguje, napište nám ho do komentáře.