10 minut čtení, Lucia Pampurikova 05. 02. 2021

JAK NOSIT KOŠILE A VYPADAT PŘI TOM STYLOVĚ?

Košile jednoznačně patří k must-have kouskům každého pánského šatníku. Univerzální kousek, který dokonale zapadne nejen do byznys stylu. Košile v dnešním moderním pojetí mají dokonalé, nápadité a především stylové provedení, kvalitní a detailní zpracování. Pokud nejste zrovna košilový nadšenec, jednoduchá bílá bavlněná košile, by ve vašem šatníku neměla chybět. Je přímo nezbytností šatníku, protože určitě alespoň jednou v životě půjdete na pracovní pohovor, svatbu, křest či rande.

pánská bíla košile

Dvakrát měř a jednou kupuj!

Nejdůležitějším a prvořadým prvkem při výběru košile je správný střih a velikost košile. Důkladně se přeměřte, abyste si podle uvedené velikostní tabulky mohli zvolit vaši správnou velikost. Není pravidlo, že všechny L velikosti či každá košile velikosti 50, vám dokonale padne.

Košile podle střihu známe:

  • extra slim fit
  • slim fit
  • regular fit

Pánské košile s názvem slim fit jsou pro štíhlejší až hubené postavy. Moderní regular střih je ideální pro muže s plnějšími tvary.

Základ je, aby vám košile padla jako ulitá na ramenou. Jestliže budete mít ramena příliš stažená, nebudete se moci přirozeně pohnout a finální efekt bude působit komicky.

pánská košile modrá s krátkým rukávem

Košile musí být dlouhá, resp. tak dlouhá, abyste ji mohli zastrkat do kalhot a manžeta rukávu košile by měla při nošení saka pár cm vyčnívat.

POPULÁRNÍ BYZNYS STYL - KOŠILE K OBLEKU

Business styl může být formální či neformální. Jaký je upřednostňován ve vaší firmě? Máte v zaměstnání předepsán dress code?

Jak jsme již zmínili, business styl může být formální nebo neformální, v každém případě se zaměstnanci na některých postech musí řídit předem předepsaným dress codem.

Bližší informace o stylu oblékání podle předem určeného dress code v článku: Formální dress code pro pány, nejen pro zimní období.

Business styl vyžaduje minimalismus. Nápadité vzorované košile si nechte pro své volnočasové aktivity. Striktní business styl v překladu představuje elegantní look. Jednobarevná bílá, šedá, světle modrá, lososová či krémová košile s límcem je v takovém případě nezbytná. Na oživení celého business outfitu volíme kravaty s decentním vzorem.

business styl v šedém saku a bílé košili

Pokud máte v práci předepsaný oblek, košile by měla mít límec, měla by být delší, abyste ji bez problémů mohli zastrkat do kalhot a neměla by být volná, spíše naopak. Kapsa na košili se doporučuje spíše u košil pro ležérní neformální look.

Doporučení: Pokud nosíte košili do práce, ať už jako výkonný ředitel nebo asistent, nezapomínejte pod košili nosit tílko nebo tričko.

LÉTO V TRENDY KOŠILI ZE LNU

Máte rádi v létě bavlněnou klasiku s krátkým rukávem nebo se nebojíte trendy lněné košile?

pánská bíla košile ideální pro teplé letní dny

Určitě to znáte i vy. Je nádherný slunečný den, hotová idylka pro letní dovolenou někde u moře, ale vy musíte jít na neformální pracovní setkání. Lněná vzdušná a prodyšná košile s dlouhým rukávem, perfektně zapadne do business stylu. Na pracovní setkání zvolte klasickou neutrální bílou barvu nebo módní světle modrou, naopak pro vaše volnočasové aktivity se dokonale hodí odvážnější a výraznější barvy.

Náš tip: Ležérní elegantní a neskutečně rafinovaná kombinace vhodná i na letní randění či posezení s přáteli v baru, je jednoznačně lněná košile s ohrnutým rukávem s elegantními krátkými kalhotami stylu chinos. Bílá košile a béžové krátké kalhoty představují sofistikovaný elegantní působivý letní outfit. Trendy je i lněná košile ve výraznějších barvách (fuchsiová, žlutá či moderní korálová barva) s moderními riflovými kraťasy.

Pokud vám je lněný materiál nepříjemný a nemůžete si zvyknout na moderní mačkavý efekt, nevadí, zelenou mají i bavlněné košile s krátkým rukávem. Letním módním hitem jsou vzorované košile s květinovým a námořnickým vzorem.

pánský letní outfit v košili s krátkým rukávem

RIFLE A RIFLOVÁ KOŠILE NEBO BÍLÁ BAVLNĚNÁ KOŠILE?

Košilová klasika pro neformální business styl, která se stále drží na módním vrcholu je bílá košile v kombinaci s džíny. Ovšem můžete zvolit i jinou než bílou košili, protože k riflím perfektně padne i světle modrá, šedá, černá, světle růžová či fialová barva nebo i vzorovaná košile s decentním až nenápadným vzorem.

pánský business outfit světlemodrá košile sako a rifle

Pokud nejde o business styl, kde se preferují jemné pastelové odstíny, tak bez problémů můžete tvořit moderní a také módní outfity v košili se vzory ve výraznějších barvách s krátkým nebo i dlouhým rukávem.

Nezapomínejte pod košilí nosit tílko, a pokud chcete působit na úrovni a sofistikovaně, tak by košile měla být zastrkaná do riflí, v takovém případě ve vašich riflích nesmí chybět opasek, nejlépe kožený pásek, který by měl barevně ladit s barvou vašich bot (předpokládáme, že do práce volíte elegantní obuv, ne tenisky).

Máte rádi košilový styl, ale nudí vás klasické monotónní outfity v elegantní bílé košili s džíny?

Vyzkoušejte stylovou riflovou košili. Denim, černou, světle modrou, v designovém provedení nebo jen jednoduchou slim fit riflovou košili. Je z čeho si vybírat. Džínová košile je nejlepší volbou pro volnočasové outfity, do školy, na rande, na večeři s přáteli nebo jen tak, na nákupy do města. Košile nemusí být zastrkaná do riflí / kalhot a ani tílko nemusí být součástí vašeho košilového outfitu.

pánská džínová košile

Náš tip: Nebojte se předsudků či módní policie. Kombinujte rifle s riflovou košilí. Ptáte se, zda to už nebude moc riflové? Ne, nebude. Klíč spočívá v dobře zvoleném kontrastu.

pánská džínová košile

VOLNOČASOVÝ OUTFIT PRO KAŽDÝ DEN - KOŠILE S FAMÓZNÍMI KALHOTY TYPU CHINOS

Elegantní kalhoty nebo moderní alternativa - chinos kalhoty?

Výběr je na vás, každopádně chinos kalhoty s košilí můžete zařadit i do pracovního stylu a také do uvolněného ležérního stylu vhodného pro každodenní nošení. Můžete zkusit dvě varianty:

  1. Jednoduchá bílá košile s chinos kalhotami v různých barvách.
  2. Košili v různých barvách a vzorech s chinos kalhotami v neutrálních barvách jakými jsou béžová, černá, šedá či tmavomodrá.

pánský elegantní outfit v bílé košili a s chinos kalhotami

Ať si vyberete jakoukoliv variantu, košile by měla být zastrčená do kalhot a pro business styl určitě doporučujeme pod košilí nosit tílko.

TRENDY NADČASOVÁ FLANELOVÁ KOŠILE

Flanelová košile se udržuje v módních kruzích poměrně dlouho. Každým rokem se těší velké oblibě a popularitě. Můžete ji najít v pánských i v dámských šatnících. "Flanelka" je oblíbená i mezi mladými studenty a už dávno nepředstavuje pracovní oděv dřevorubců či farmářů, naopak každým rokem dokazuje, že patří na vrchol módního stylu, kde se stává nadčasovým košilovým trendem.

pánská flanelová košile žlutá

Flanelová košile patří spíše do podzimních či zimních šatníků. Snadno ji zkombinujete s džínami nebo chinos kalhotami. Ověřená moderní kombinace, která vám zaručí úspěch je elegantní černo - bílá kombinace. Černé slim fit rifle a kostkovaná černobílá flanelka patří k nadčasovým módními trendům.

pánská flanelová košile černo bíla

TÍLKO POD KOŠILI?

Často se v našem článku objevuje rada, abyste si při byznys stylu pod košili oblékli tílko. Je pravdou, že si pod košili můžete obléci tílko nebo i tričko s krátkým rukávem. Pod bílou košili, bílé tílko či tričko, pod košile v tmavých barvách patří černé tílko či tričko, a pokud máte rádi světlé pastelové barvy, pod košili volte tílko nebo tričko v tělové barvě. Nejlepší tričko, které doplní každý košilový outfit, je bavlněné
tričko s výstřihem slim fit střihu v tělové barvě. Je to trefa do černého.

Důvod, proč je třeba nosit tričko nebo tílko pod košili, je jednoduchý. Jde čistě o hygienické záležitosti. Potřebujeme přece zabránit tvorbě skvrn, nežádoucím flekům od deodorantu a nepříjemným mapám od potu v podpaží.

Košile vůbec nemusí patřit jen do formálního stylu oblékání. Absolutně nemusí hrát prim jen při pracovních outfitech. Zkuste košili zařadit do vašeho "denního menu" a vytvořte ležérní moderní a především sofistikovaný vzhled právě díky univerzálnímu a nadčasovému kousku - košili.